Avocado: vet gezond!

Vet waar je niet van aankomt. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is de avocado hier het levende bewijs van. Deze vrucht, die oorspronkelijk uit Mexico komt, mag zich dankzij zijn vele gezonde vetten tot de superfoods rekenen. En met zijn nootachtige smaak is de avocado uitstekend te combineren in elke gezonde keuken. Health freaks kunnen niet meer zonder!

Avocado in boom

Onrijp geplukt

Avocado’s groeien aan een boom; de avocadoboom. Het bijzondere aan deze vrucht is dat hij in de natuur niet rijpt, maar pas nadat hij geplukt is. Als avocado’s uit zichzelf uit de boom vallen zijn ze niet rijp, maar ver over hun uiterste houdbaarheidsdatum. Ze worden dus onrijp geplukt, waardoor ze uiteindelijk extra vers op je bord belanden. Het is verstandig om bij aankoop goed te checken hoe ‘ver’ de avocado is. Je herkent een vers exemplaar aan zijn donkere velletje, bijna zwart van kleur.

Gezonde vetten

De avocado is zo uniek in zijn voedingswaarden, dat geen enkel ander voedingsmiddel deze vrucht kan vervangen. Avocado’s bevatten een reeks aan gezonde bestanddelen, waaronder veel vitamines, vezels en mineralen. Maar de voornaamste reden waarom deze Mexicaanse vrucht zich tot de superfoods mag rekenen is omdat hij voor tweederde uit enkelvoudige, onverzadigde vetten bestaat. Je lichaam haalt vrijwel meteen energie uit deze gezonde vetten en ze zorgen ook voor een goede bloedsuikerspiegel. Na het eten van een avocado ben je voor lange tijd verzadigd, wat ervoor zorgt dat je beter bestand bent tegen trek. Maar dat is niet alles: een avocado helpt je ook om gezonde voedingsstoffen uit ander voedsel beter op te nemen.

Avocado gezonde vetten
Avocado carpaccio

Recept: Avocado carpaccio

30 min. - 3 personen

In deze creatieve bewerking van een klassiek voorgerecht wordt de volle smaak van avocado gecombineerd met de zilte smaak van Hollandse garnalen en de pittige smaak van rucola. Verras je vrienden of familie met dit smaakvolle en mooie voorgerecht.

Ingrediënten

 • 3 EAT ME avocado's
 • 50 g rucola
 • 100 g Hollandse garnalen
 • 200 g zongedroogde tomaatjes
 • 6 el pesto
 • peper & zeezout

Bereidingswijze

 1. Snijd de avocado's rondom de pit door. Draai de 2 helften van elkaar af. Verwijder de pit, lepel het vruchtvlees uit de schil en snijd in dunne plakjes. Verdeel 1 avocado per bord.
 2. Bestrooi de avocado naar smaak met peper en zout.
 3. Verdeel de pesto over de avocado.
 4. Verdeel de rucola over het midden van de borden.
 5. Maak het gerecht vervolgens af door de Hollandse garnalen en zongedroogde tomaatjes over de rucola te strooien.

Avocado of advocado?

In de volksmond worden avocado’s soms advocado’s genoemd. “Wat dom”, zul je misschien denken. Toch is dit niet zo gek. Het gele alcoholische drankje werd oorspronkelijk gemaakt met het vruchtvlees van de avocado. Zeelieden die deze drank mee naar huis namen en geen avocado’s voor handen hadden, hebben het vervolgens met eieren gemaakt en de naam omgedoopt tot advocaat.

Avocado bewaren

Hoewel een avocado een dikke schil heeft, betekent dit niet dat dit hem tegen alle invloeden van buitenaf beschermt. Je kunt een avocado na aankoop meestal nog één tot drie dagen bewaren. Doe dit buiten de koelkast maar wel op een koele plek, bijvoorbeeld in een voorraadkast. Avocado’s blijven het langst vers bij een temperatuur van 12 tot 15 graden.

Avocado leef je nog

Zó pel je een avocado

Qua pellen is de avocado even wennen, maar als je er eenmaal handigheid in hebt valt het reuze mee. Daar gaan we:

 1. Snijd de avocado over de lengte door, rondom de pit
 2. Houd beide helften vast en draai ze rond in tegengestelde richting
 3. Verwijder de pit
 4. Snijd beide helften doormidden
 5. Gebruik je duim of wijsvinger om de schil te verwijderen

Of gebruik een lepel en "lepel" het vruchtvlees uit de halve avocado.

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.