Bloemkool

Het bloemkool seizoen is alweer bijna afgelopen en daarom is het tijd om deze koolsoort even op de kaart te zetten. Tot en met oktober is de bloemkool namelijk nog van Nederlandse bodem te verkrijgen en er gaat natuurlijk niets boven een portie groenten uit eigen land. Gekookt, gegrild of, laten we eens gek doen, gewoon een keertje rauw.

Hoe groeit bloemkool

Daar zit een bloemetje aan

De bloemkool behoort tot de kruisbloemige koolfamilie. In vaktermen ook wel Brassica Oleracea genoemd. Tot deze familie behoort bijvoorbeeld ook de broccoli. De bloemkool wordt met name geteeld in West-Friesland, de Zuid-Hollandse eilanden en rondom Venlo. Een klein zaadje groeit daar uit tot stengel en blad met in het midden een bloemkool. Verstopt achter de bladeren zodat het niet te veel zonlicht vangt en een mooie witte kleur behoud. Wordt de bloemkool niet op tijd geoogst, dan groeien de bloemkoolroosjes uit tot allemaal kleine witte bloemetjes. Vandaar de naam ‘bloem’ kool. In Nederland kennen we overigens vooral de witte bloemkool, maar in andere landen zijn ook paarse, oranje en groene kolen te koop.

Oneindige mogelijkheden met bloemkool

De bloemkool kennen we natuurlijk vooral als gekookte maaltijd met aardappelen, vlees en een kaassausje. Maar wist jij dat de bloemkool ook gestoomd, gebakken, gegrild en zelfs rauw gegeten kan worden? Serveer bijvoorbeeld eens geroosterde bloemkool uit de oven, een bloemkool couscous, bloemkoolpizza, bloemkoolrisotto, bloemkoolcurry, bloemkoolpuré of een overheerlijke maaltijd met gefrituurde bloemkool. Oneindig veel mogelijkheden en allemaal even lekker!

Oneindige mogelijkheden met bloemkool

Hoe bewaar je bloemkool?

Bewaar jij trouwens de bloemkool altijd op de fruitschaal? Niet doen! Je kunt de kool het beste bewaren in de koelkast want dan blijft deze nog 7 tot 10 dagen vers. Ook kun je de bloemkool invriezen. Even 3 minuten blancheren in kokend water en de bloemkool gaat in de vriezer nog zo’n 12 maanden mee.

Is bloemkool gezond?

Gezonde bedoeling

Naast dat de bloemkool lekker is, is deze ook nog eens behoorlijk gezond. De bloemkool bevat namelijk veel voedingsvezels (goed voor de spijsvertering) en verschillende vitaminen en mineralen: vitamine C, K, B1, B2, B6, B11, kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Veel calorieën vind je niét in de bloemkool. De bloemkool wordt dan ook vaak aangeraden als vervanger van rijst en aardappelen bij een koolhydraatarm dieet.

Geroosterde bloemkool met sjalotjes en tomaat

Wil je zelfs eens wat anders proberen met bloemkool? Zet dan de oven aan en rooster bloemkoolroosjes met sjalotjes en tomaat voor een heerlijk en gezond gerecht.

Nodig

  • 1 bloemkool 
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5 sjalotjes 
  • fijn gehakte peterselie 
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (liefst met grillstand). Verwijder het blad van de bloemkool evenals de stronk, en snijd de bloemkool in kleine bloemkoolroosjes. Hak de sjalotjes fijn en fruit kort aan in een koekenpan. Snijd de tomaat in blokjes en verwijder de zaden. Meng in een kom daarna de bloemkoolroosjes, sjalotjes, tomaat, olie, peper en zout en spreid het mengsel uit over een bakplaat. Rooster dit alles zo’n 25 minuten in de oven en vergeet niet tussendoor om te scheppen. Serveer met fijn gehakte peterselie, een frisse salade of een pita broodje. Eetsmakelijk!

Recept: Geroosterde bloemkool

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.