Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

In de Franse champagnestreek wordt hij dagelijks als aperitief geschonken, wij luiden er feestelijk het nieuwe jaar mee in. Ben jij al klaar om het glas te heffen op 2018? Welke champagne kan je het beste schenken tijdens Oud en Nieuw? En al aan de glazen gedacht? Schuif aan bij de Coop Wijntafel en gebruik onze tips voor een happy new year!

Van blanc des blancs tot brut

Van blanc des blancs tot brut


Champagne is één van de meest exclusieve drankjes ter wereld. Het wordt in vele soorten geschonken. Van blanc des blancs tot brut. Ze kunnen verschillen op: suikergehalte, druifsoorten en jaargang. Net als wijn, heeft champagne diverse niveaus in smaak:

  • Extra-brut   0% suiker toegevoegd (droog)

  • Brut             1% suiker toegevoegd (meer dan 85% van alle champagnes is brut)

  • Extra-sec     tussen de 1% en 3% suiker toegevoegd

  • Demi-sec     tussen de 3% en 5% suiker toegevoegd

  • Doux            tussen de 8% en 15% suiker toegevoegd

 Wijntafel tip: als je op Oudejaarsdag champagne schenkt, doe dit dan als aperitief en knal om twaalf uur met een fles Cava. Later op de avond proef je vaak veel minder van de aroma’s, dan net na het avondeten en dat is zonde van je dure fles!

Het perfecte glas heffen


Zonder mooi champagneglas geen feest! Het perfecte glas voor Oud en Nieuw is de flute: het smalle, hoge glas dat we elk jaar weer traditiegetrouw uit de kast halen op Oudejaarsdag. Hierin krijgen de champagnebellen de ruimte om, tijdens hun weg naar boven, aroma’s uit de drank op te nemen. Door de smalle opening ontstaat een kleine schuimkraag.

Het perfecte glas heffen
Champagne bewaren

Champagne bewaren


Voor een goede smaak is het essentieel dat de champagne op temperatuur is. Acht tot tien graden is perfect. Je kunt de fles dus het beste op een koele en donkere plek buiten de koelkast bewaren, of hem om kwart voor twaalf alvast uit de koelkast te halen.

Santé!

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.