Samen veilig naar school

Misschien heb je de spandoeken al zien hangen. Vanaf maandag 20 augustus beginnen de scholen weer, en kun je onderweg scholieren tegenkomen! Na de zomervakantie gaan veel kinderen voor het eerst in lange tijd de weg weer op. Wees daarom alert. Coop en Veilig Verkeer Nederland zetten zich samen in voor een veilige verkeerssituatie voor scholieren.

2x zoveel risico

2x zo veel kans op een ongeluk

‘Je staat bij een kruispunt en wil oversteken. Van rechts komt een auto aanrijden, wie mag er eerst?’ De auto heeft in dit geval voorrang omdat hij van rechts komt. Dat weten jij en ik, maar weten de schoolkinderen die je onderweg tegenkomt het ook? Dat is de vraag. Wat een kind in het verkeer kan en weet is erg afhankelijk van de leeftijd. Blijf daarom als automobilist altijd alert, zeker in extra drukke perioden zoals nu. Direct na de zomervakantie is het risico op een ernstig ongeluk bij kinderen namelijk bijna 2x zo groot als in de rest van het jaar.

Landelijk verkeersexamen

Kinderen zijn speels en impulsief. Ze beseffen vaak nog niet wat er allemaal mis kan gaan in het verkeer en welke (grote) gevolgen dit kan hebben. Verkeerseducatie is dus erg belangrijk. In de klas wordt wekelijks verkeersles gegeven en wanneer het einde van het schooljaar nadert, worden de lessen afgesloten met het VVN theoretisch Verkeersexamen en het VVN praktisch Verkeersexamen. Het theorie examen toetst of de leerlingen voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties, voor het praktijkexamen stappen de kinderen zelf op de fiets. Dit schooljaar vindt het landelijke VVN theoretisch Verkeersexamen plaats op donderdag 5 april 2018. Informeer bij jullie lokale school om te vragen of zij een afwijkende datum aanhouden.

Verkeersexamen
De weg delen met scholieren

De weg delen met scholieren

Op de route van en naar scholen kan het extra druk zijn en kunnen onverwachte verkeerssituaties of zelfs opstoppingen ontstaan. Het is daarom belangrijk dat automobilisten rekening houden met kinderen in het verkeer en de weg veilig delen met scholieren. Het is jouw verantwoordelijkheid, als bestuurder, om goed uit te kijken en alle voorzorgsmaatregelen te nemen om niemand te verwonden. Wees altijd alert op waarschuwingsborden, klaar-overs of kinderen die niet opletten en onverwacht de weg op kunnen schieten. Rijd stapvoets binnen de bebouwde kom en minder vaart als je een kind bij de weg ziet. Er is niets belangrijker dan ervoor te zorgen dat je kinderen weer veilig thuiskomen na een schooldag!

Tien tips

Als ouder kun je ook bijdragen aan een veiligere route naar school. Voorlichting is alles! Gebruik onderstaande tips als leidraad.

  1. Kies een veilige vaste route en oefen deze route alvast een paar keer samen op een rustige dag.
  2. Kijk altijd achterom voordat je afslaat en geef duidelijk richting aan.
  3. Zorg ervoor dat bagage veilig meegenomen kan worden. In een goede rugzak of in een fietstas achterop.
  4. Twee handen aan het stuur!
  5. Geen muziek, telefoontjes of apps tijdens het fietsen.
  6. Zorg altijd voor een veilige fiets. Check de fiets van je kind aan de hand van de Checklist fietscontrole.
  7. Kom je vrachtverkeer tegen? Blijf erachter, sorteer niet voor en houd twee handen aan je stuur!
  8. Nooit met meer dan twee fietsers naast elkaar rijden.
  9. Zorg dat je gezien wordt: zorg dus voor verlichting en reflectoren.
  10. Bij oversteken: altijd eerst naar links kijken, dan naar rechts en tot slot nog een keer naar links.