Fairtrade producten

Het Fairtrade-assortiment van Coop groeit, zodat jij in onze winkels elke dag een bewuste keuze kunt maken. Je vindt bij Coop bijvoorbeeld koffie, chocolade en wijn met het Fairtrade-keurmerk. Ook verkopen we alleen nog Fairtrade Max Havelaar bananen. Zo maken we samen met jou en Max Havelaar ’t verschil voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.

wat is fairtrade?

Wat is fairtrade?

Fairtrade is kortgezegd: duurzame handel. Het zorgt ervoor dat boeren in ontwikkelingslanden een betere plek krijgen binnen de internationale handelsketen. Fairtrade draagt bij aan duurzame ontwikkeling van producenten in ontwikkelingslanden. Via betere handelsvoorwaarden werken zij aan verbetering van hun leefomstandigheden en bescherming van het milieu. Voor Fairtrade producten geldt een minimumprijs dat als vangnet dient bij lage wereldmarktprijzen. Daarbovenop krijgen boeren- en arbeidersorganisaties een ontwikkelingspremie die ze naar eigen inzicht besteden, zoals aan productieverbetering, medische zorg of onderwijs. Fairtrade’s strenge voorwaarden worden onafhankelijk gecontroleerd. Er zijn diverse duurzaamheidskeurmerken zoals Fairtrade en UTZ. Het Fairtrade keurmerk is in Nederland ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk.

Weetje
In 1969 werd de eerste wereldwinkel in Nederland opgericht, met als voornaamste producten koffie en rietsuiker. Bijna 50 jaar later zijn er vierhonderd van dit soort winkels in ons land, die worden gerund door ruim 12.000 vrijwilligers en vijftig betaalde krachten.

Al onze bananen zijn nu 100% fairtrade

De Fairtrade bananen van Coop komen van de gecertificeerde plantages van de bananenboeren in Ecuador die zich organiseren in coöperaties. Zoals bananenplangate El Remanso, van het echtpaar Maria Gabriela en Estebán. Er werken zo’n 25 mensen op de plantage van 35 hectare groot, waar veel aandacht is voor hun arbeids- en leefomstandigheden. De bananenboeren krijgen altijd tenminste de Fairtrade minimumprijs voor hun product. Deze is gebaseerd op de kosten voor duurzame productie. Daar bovenop ontvangt de boerenorganisatie de Fairtrade premie. Bij El Ramanso worden deze premies, in overleg met de arbeiders, onder meer gebruikt voor betere gezondheidszorg en opleiding van de medewerkers.

Je staat er misschien bij stil, maar zelfs met één banaan help je boeren en arbeiders in Ecuador al aan een beter bestaan.

fairtrade bananen

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Een beter milieu met Fairtrade

Een beter milieu begint met Fairtrade

Naast de betere arbeidsomstandigheden voor boeren en hun families, draag je ook bij aan een beter milieu als je Fairtrade producten koopt. Aan Fairtrade-producten worden namelijk strengere milieueisen gesteld. Zo is er bijvoorbeeld een lijst met chemische bestrijdingsmiddelen die niet mogen worden toegepast en ook kunstmest is niet gebruikt als je het Fairtrade label op een product ziet.

Top! van Coop koffie

Top! van Coop koffie is een krachtige aromatische koffie van Arabica-bonen uit Peru en een beetje Robusta uit Uganda/ Tanzania. Elke koffieboon heeft zijn eigen smaakprofiel. Door te mengen ontstaan er verschillende koffiemelanges. De Arabica bonen zijn mild van smaak. De Robusta bonen smaken, zoals de naam al doet vermoeden, robuuster/krachtiger. Maar voor een goede kop koffie is meer nodig dan een perfecte smaak. Als je weet dat je een bijdrage levert aan een betere wereld, smaakt hij nog veel beter. Onze Top! van Coop koffie is 100% fairtrade gecertificeerd én biologisch. Puur genieten!

Weetje
Elke dag worden wereldwijd meer dan twee miljard koppen koffie gedronken. Koffie behoort daarmee tot de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. In totaal werken ongeveer 15 miljoen mensen in de koffiehandel. Dit zijn boeren die de planten verbouwen, arbeiders in de koffieverwerkende industrie, importeurs, exporteurs en zo belandt het uiteindelijk bij ons in de koffiemachine.

Top! van Coop koffie

MVO & Coop

Meer weten weten over de MVO initiatieven die Coop neemt? Lees ons uitgebreide MVO Verslag over 2017!