Fairtrade bij Coop

Als het om fair gaat, gaan we bij Coop verder. In ons assortiment vind je steeds meer Fairtrade producten, zodat jij in onze winkels elke dag een bewuste keuze kunt maken. Het Fairtrade keurmerk geeft boerenorganisaties gegarandeerde prijzen, stelt milieueisen en stimuleert langdurige handelsrelaties. In mei hebben we samen ’t verschil gemaakt voor Thaise rijstboeren. Zij merken elke dag de gevolgen van klimaatverandering. Afgelopen jaar oogsten zij 40% minder rijst door de aanhoudende droogte. Om minder afhankelijk te zijn van rijst, verbouwen zij ook andere gewassen voor de biologische boerenmarkt.

Fairtrade week 2019
wat is fairtrade?

Wat is fairtrade?

Fairtrade is kortgezegd: duurzame handel. Het zorgt ervoor dat boeren in ontwikkelingslanden een betere plek krijgen binnen de internationale handelsketen. Zo verbeteren hun leefomstandigheden. Voor Fairtrade-producten geldt een minimumprijs. Daarbovenop krijgen boeren een ontwikkelingspremie. Er zijn diverse duurzaamheidskeurmerken zoals Fairtrade (beter bekend als Max Havelaar) en UTZ.

Fairtrade producten

Het Fairtrade-assortiment van Coop groeit, zodat jij in onze winkels elke dag een bewuste keuze kunt maken. Je vindt bij Coop bijvoorbeeld koffie, chocolade en wijn met het Fairtrade-keurmerk. Ook verkopen wij alleen nog Fairtrade Max Havelaar bananen. Zo maken we samen met jou en Max Havelaar ’t verschil voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.

fairtrade bananen

Al onze bananen zijn nu 100% Fairtrade

De Fairtrade bananen van Coop komen van gecertificeerde plantages in Ecuador. Zoals bananenplantage El Remanso, van het echtpaar Maria Gabriela en Estebán. Op deze plangage van 35 hectare, werken zo’n 25 medewerkers. Er is veel aandacht voor hun arbeids- en leefomstandigheden. Bananenboeren krijgen bovendien altijd tenminste de eerlijke minimumprijs voor hun product. Deze is gebaseerd op de kosten voor duurzame productie. Daarbovenop ontvangen de coöperatieve boerenorganisaties een premie. Bij El Ramanso wordt deze premie, in overleg met de arbeiders, onder meer gebruikt voor betere gezondheidszorg en opleiding van de medewerkers.

Je staat er misschien bij stil, maar zelfs met één banaan help je boeren en arbeiders in Ecuador al aan een beter bestaan.

Een beter milieu met Fairtrade

Een beter milieu begint met Fairtrade

Naast de betere arbeidsomstandigheden voor boeren en hun families, draag je ook bij aan een beter milieu als je Fairtrade producten koopt. Aan Fairtrade-producten worden namelijk strengere milieueisen gesteld. Zo is er bijvoorbeeld een lijst met chemische bestrijdingsmiddelen die niet mogen worden toegepast en ook kunstmest is niet gebruikt als je het Fairtrade label op een product ziet.

Top! van Coop koffie

Top! van Coop koffie is een krachtige aromatische koffie van Arabica-bonen uit Peru en een beetje Robusta uit Uganda/ Tanzania. Elke koffieboon heeft zijn eigen smaakprofiel. Door te mengen ontstaan er verschillende koffiemelanges. De Arabica bonen zijn mild van smaak. De Robusta bonen smaken, zoals de naam al doet vermoeden, robuuster/krachtiger. Maar voor een goede kop koffie is meer nodig dan een perfecte smaak. Als je weet dat je een bijdrage levert aan een betere wereld, smaakt hij nog veel beter. Onze Top! van Coop koffie is 100% fairtrade gecertificeerd én biologisch. Puur genieten!

Weetje
Elke dag worden wereldwijd meer dan twee miljard koppen koffie gedronken. Koffie behoort daarmee tot de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. In totaal werken ongeveer 15 miljoen mensen in de koffiehandel. Dit zijn boeren die de planten verbouwen, arbeiders in de koffieverwerkende industrie, importeurs, exporteurs en zo belandt het uiteindelijk bij ons in de koffiemachine.

Top! van Coop koffie

Exclusieve Fairtrade Leeuwenburgh wijnen

De Fairtrade Leeuwenburgh wijnen van Coop worden speciaal voor jou gemaakt in Zuid-Afrika. De Nederlandse wijnboeren Theunis van Zyl en zijn vrouw Annalize werken binnen hun wijnhuis Imbuko volgens de officiële Fairtrade-standaarden. Ook heeft het wijnhuis duurzame contracten met Fairtrade boeren van wie zij druiven afnemen. Met de opbrengst en de extra premie van de twee speciaal voor Coop geselecteerde wijnen worden onder meer een lokale school, de rijdende bibliotheek en het kinderdagverblijf ondersteund.

MVO & Coop

Meer weten weten over de MVO initiatieven die Coop neemt? Lees ons uitgebreide MVO Verslag over 2018!