Gourmet pret

Het is ooit over komen waaien uit Azië en sindsdien staat gourmetten hoog bovenaan in ons lijstje ‘favoriete diners’. Het is in feite de moderne, makkelijke manier van lekker lang SAMEN tafelen. Vooral de kinderen vinden het geweldig om aan tafel te kokkerellen. Als gastvrouw of -man kan je voor een kant en klare gourmetschaal van onze vleesafdeling kiezen, maar zelf voorbereiden is natuurlijk veel leuker.

Gourmet checklist

Hoeveel vlees heb je nodig bij een gourmet? En wat heb ik verder allemaal nodig om iedereen ‘onder de pannen’ te krijgen? Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een kleine gourmet checklist voor je gemaakt:

  • Bereid je het vlees, de vis of groente zelf voor, doe dit dan al een dag van tevoren zodat de marinade voldoende tijd heeft om in te trekken.

  • Check, check en dubbelcheck of er genoeg eten is voor iedereen. Ga hierbij uit van gemiddeld vijf stukjes vlees, vis of vegetarische producten per persoon + salade, aardappeltjes, ei en andere bijgerechten.
Gourmet checklist
dipsaus sauzen gourmet
  • Tip: gourmetten met vis is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Serveer bijvoorbeeld zalm, gamba’s en tonijn.

  • De gouden regel: zorg voor variatie op tafel. Veel tafelgasten betekent veel tafelwensen, denk ook aan specifieke dieetwensen of allergieën.

  • Lekker dippen: maak een variatie aan sausjes voor op tafel. Geen tijd om ze zelf te maken, dan zijn er natuurlijk vele kant en klare sausjes te koop.

 

Boodschappenlijst gourmetten

De uiteindelijke bereiding doen de tafelgasten natuurlijk zelf, maar daar is wel een goede basis voor nodig. Maak een lijstje en doe tijdig boodschappen voor de gourmet, zodat je zeker weet dat er voor ieder wat wils is en je nog tijd hebt om vergeten producten bij te kopen. Weet je nog niet wat je wil serveren bij jullie gourmet? Gebruik onderstaande booschappenlijst ter inspiratie.

Vlees gourmet

Gehakt, shoarma, kipfilet, biefstuk, spekjes, hamburger, slavink, varkenshaas.
Vlees bestellen

Vis gourmet

Zalm, garnalen, gamba's, schol, kabeljauw, coquilles, mosselen, pangasiusfilet, tonijn.
Vis bestellen

Groente gourmet

Paprika, ui, courgette, komkommer, taugé, broccoli, maïs, champignons, tomaat
Verse groente bestellen

Bijgerechten

Sauzen, stokbrood, eieren, pannenkoekenbeslag, salade, kaas, aardappelschijfjes
Bijgerechten bestellen
Tafeldecoratie tips

Tafeldecoratie tips 

  • Sorteer je vlees, vis of vegetarische gerechten op een etagère.

  • Zet karaffen met water op tafel met daarin een takje munt, schijfje citroen of gesneden komkommer.

  • Vervang kaarsjes op tafel voor waxinelichtjes in lege jampotjes. Zo behoud je sfeer, maar is het ook veilig tijdens de gourmet.

  • Zorg voor mooie onderborden, eventueel binnen een thema.
     
  • Geef iedereen een eigen wijnglashanger; zo houd je ze goed uit elkaar.

Vegetarische gourmet

Bij een gourmet denken we al snel aan vlees maar gourmetten met groenten, oftewel een vegetarische gourmet, is helemaal van nu! Wat dacht je bijvoorbeeld van gepaneerde aubergines, gevulde champignons, groentespiezen of heerlijke falafelburgers? Je zult merken dat gourmetten met groenten onwijs lekker en gevarieerd is en zo houd je na het diner ook nog ruimte over voor een toetje.

Bekijk onze vleesvervangers

Vegetarische gourmet
Tip: gourmet toetjes

Tip: gourmet toetjes

Wist je dat je het gourmetstel ook kunt gebruiken om de toetjes op te bereiden? Denk dan eens aan geroosterde ananas, perzikspiesjes, gebakken banaan of peertjes van de grill. Lekker met een bolletje ijs!

Of verwen je gasten met één van deze desserts.

Gourmetstel schoonmaken

Het minst leuke gedeelte van jullie gourmetavond: het schoonmaken. Laat het stel eerst afkoelen en veeg dan een klontje boter over de plaat. Wikkel de plaat in een keukenpapiertje en wrijf alle etens- en vetresten weg. De volgende dag nog even een sopje erover en klaar!

Geurtjes verwijderen

Ventileer tijdens het eten al goed: zet een raampje open en zet de afzuigkap aan. Geurkaarsen en wierook verbloemen de baklucht ook grotendeels. Toch nog last van vieze luchtjes? Kook water met azijn en laat de damp door de kamer heen trekken. Azijn verdrijft geurtjes. Je kunt ook koffie zetten. Koffie neutraliseert de geur van het gourmetten. 

Gourmetstel schoonmaken
Tips voor gourmetten

Gourmet variatietips van onze klanten


Rik Dekkers (25) is single en woont in Nijmegen
“De absolute topper van de gourmetavond met vrienden is toch wel het pannetje met shoarma en daarop een eitje. Niet heel culinair, maar dat kan prima toch met kerst?”

Siebrich Visser (30) woont met haar vriend in Amsterdam
“Het is lekker om de groenten eerst te marineren met bijvoorbeeld pesto. Wat ook heerlijk is, zijn oesterzwammen die je vult met Italiaanse kaas. Gegarandeerd een succesvolle vegetarische gourmetavond.”

Loet Aardema (8) woont met haar ouders, broertje en zusje in Utrecht
“Wat ik heel erg lekker vind, is een stokbroodje met chorizoworst en feta op de grillplaat. Of omeletjes met geraspte kaas erop. Ik vind het leuk om dit zelf te maken in mijn eigen pannetje.

Bram de Korte (63) woont met zijn vrouw in Uden en heeft 2 dochters
“De kinderen houden van vlees, ik houd meer van vis. Saustip: cranberry-chilisaus: cranberrysaus, chilisaus, basterdsuiker en wat citroensap doorkoken. Deze saus smaakt lekker bij zowel vis als vlees.”

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.