Maak je gourmet bijzonder met deze 7 gouden gourmettips!

Met deze tips geef je jouw gourmet de glitter & glamour die past bij deze maand.

boter

Tip 1: Gourmetten met olie of boter? 

Onze tip: je kunt voor de gourmet het best roomboter of vloeibaar bakboter gebruiken. Maar wil je je gourmet extra feestelijk maken? Zet dan een aantal bijzondere botertjes op tafel. Deze maak je eenvoudig zelf:

  • Paprika-tomatenboter maken:
    • Meng 100 gram zachte roomboter met een snufje zout, 3 theelepels tomatenpuree, 2 druppels tabasco, 1 theelepel paprikapoeder, 2 eetlepels fijngehakte rode paprika en 2 eetlepels fijngehakte bieslook.
  • Citroenboter maken:
    • Meng 100 gram zachte roomboter met een snufje zout, de geraspte schil van 1 citroen (bio) en versgemalen peper (naar smaak).

Tip 2: Zelf een dipsaus maken!

Je hebt in de supermarkt een ruime keus aan sauzen. Kies bijvoorbeeld dit pakje met vijf gourmettoppers, of onze echte eigen hamburgersaus. Maar wist je dat je zelf ook binnen no-time een lekkere saus kunt maken?

  • Knoflooksaus maken:
    • Maak knoflooksaus met kerst: meng 2 flinke tenen knoflook (geperst), het sap van een halve citroen, 100 milliliter mayonaise en 150 milliliter crème fraîche.
  • Rodewijnsaus maken:
    • Of ga voor chic met een rodewijnsaus. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan, voeg 2 teentjes geperste knoflook, 2 fijngesneden tomaten en een halve fijngesneden paprika toe. Blus af met 3 eetlepels balsamicoazijn, 300 milliliter runderbouillon en 300 milliliter rode wijn. Kook het vocht voor de helft in en pureer de saus met een staafmixer.
brooddips
bijgerechten

Tip 3: Kies lekkere bijgerechten voor je gourmet

De gourmetschotel  haal je kant-en-klaar bij Coop. Vul deze aan met lekkere gesneden groentes, fruit, geklopte eieren en salade. Of tover onderstaande bijgerechten in een handomdraai op tafel:

  • (Kokos) pannenkoeken
    • Mix de pannenkoekenmix met kokosmelk of volg de tip van Miljuschka op: “vul een kan met pannenkoekenbeslag met daarnaast bakjes voor in en op de pannenkoek. Dan zijn de kids gelukkig en druk bezig en ontstaat er automatisch meer rust voor ons.”
  • Omelet-speciaal van geklopte eieren, lente-ui, champignons en geraspte oude kaas
  • Patatas bravas: aardappeltjes met gerookt paprikapoeder, knoflook en ui
  • Courgettefrietjes: haal reepjes courgette door een bord met losgeklopt ei en vervolgens door een mengsel van geraspte oude kaas en oregano

Tip 4: Maak van iedereen een chef met receptkaartjes

Leuk idee: zet losse ingrediënten in bakjes op tafel en maak kleine receptkaartjes met daarop korte receptjes. Bijvoorbeeld:

  • Nacho’s
    • Verdeel tortillachips over het pannetje en bestrooi met paprika, bosui, geraspte kaas en rode peper voor de pittige types. Zet je pannetje ca. 5 minuten onder in het gourmetstel.
  • Gevulde champignons
    • Verwijder het voetje uit de champignon en vul de champignon met kruidenboter, kaas, stukjes ontbijtspek en vers gehakte kruiden.

Tip 5: Gourmet, maar dan anders

Maak je diner bijzonder met een internationaal alternatief. Vervang bijvoorbeeld de gourmet door een Zwitserse raclette, Franse fondue of zoek het nog verder van huis met een Koreaanse hotpot. Hierbij gaar je vlees en groenten in bouillon. Welke optie je ook kiest, de gourmetschotel is bij alle varianten bruikbaar.

raclette
toetje

Tip 6: Sluit af in stijl met een toetje van de gourmet

Wist je dat je op je gourmetstel ook heerlijke desserts kunt bereiden? Zo maak je met weinig voorbereiding deze lekkere nagerechten:

  • Stukjes ananas met honing en kaneel
  • Chocolade-rolo-banaan ingepakt in aluminiumfolie
  • Clafoutis: maak een beslag van eidooiers, boter, suiker, bloem, melk, opgeklopt eiwit + vulling (bijvoorbeeld blauwe bes en poedersuiker, appel met een karamelsnoepje of frambozen met stukjes chocolade)

Tip 7: Corona-proof gourmetten

Een tafel vol bakjes en schaaltjes waaruit iedereen zelf kan pakken. Het maakt gourmetten tot een groot succes, alleen helemaal corona-proof is het niet. Dat betekent gelukkig niet dat het feest dit jaar niet door kan gaan. Er bestaan speciale gourmetborden met meerdere vakjes. Stel vooraf voor iedere gast een bord met groenten en bijgerechten samen zodat iedereen bij zijn eigen bordje blijft. Geef iedereen ook een eigen vork om vlees, vis of vega-hapjes van de gourmetschaal te prikken en het feest kan beginnen.