X

Grillige tomaten

Er zijn weer volop Hollandse tomaten verkrijgbaar en ook barbecueseizoen is in volle gang bezig. En wat krijg je als deze twee mixt? Barbecuetomaten! Dit zijn niet zomaar losse tomaten die je op het rooster legt, maar speciale cherry pruimtomaten. Door de intense zoete smaak is dit tomaatje uitermate geschikt voor op de barbecue of grill.

tomatenplanten

Kasplantje

De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, afkomstig uit Zuid-Amerika. Vandaag de dag groeit deze rode groente echter bijna overal ter wereld. Tomaten zijn namelijk echte kasplanten. Het grote voordeel hiervan is, niet alleen dat ze lekker dichtbij huis worden gekweekt, ze zijn ook het hele jaar door verkrijgbaar. Check bij aankoop altijd wel eerst of de tomaten goed rijp zijn. Een rijpe tomaat moet stevig aanvoelen en glanzend rood van kleur zijn. Hij is rijp wanneer de schil iets meegeeft bij een lichte druk met de vinger. Doe dit wel voorzichtig want tomaten zijn erg kwetsbaar!

The best of both worlds

Cherry pruimtomaten behoren tot de vruchtgroenten en hebben een ovale vorm, dezelfde vorm als een pruim. Cherry pruimtomaten zijn een kruising van, je raadt het al, cherrytomaten en pruimtomaten. Cherrytomaten zijn stevig, fruitig, sappig en friszoet van smaak. Pruimtomaten zijn zoet en kruidig, hebben vrij droog vruchtvlees en een vlezige structuur. Cherry pruimtomaten zijn ‘the best of both worlds’.

Door de midden gesneden tomaten
tomaatjes aan stronk

Bewaren

Tomaten kun je het best buiten de koelkast bewaren. Ze vertoeven namelijk het liefst in een tochtvrije, koele, droge omgeving. De ideale temperatuur is 12 tot 15 graden. Zo blijven ze wel tot een week lang lekker stevig en vers. Let op: bewaar ze niet in de buurt van komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk ethyleen; een stof waar andere groenten en fruit sneller door bederven.

Tomaten invriezen

Er zijn weinig mensen die het weten, maar je kunt tomaten ook invriezen. Heb je over en wil je restjes bewaren voor bijvoorbeeld een soep of salade, dan kun je ze voor een later moment invriezen. Snijd de tomaten hiervoor in blokjes en blancheer ze ongeveer één minuut. Even laten afkoelen en invriezen maar! In een afgesloten bakje kun je tomaat ongeveer 12 maanden bewaren in de vriezer.

Spiesjes van gemarineerde pruim cherrytomaatjes

Zoals gezegd, lenen cherry pruimtomaatjes zich door hun krachtige zoete smaak uitstekend voor een barbecue of grill. Een gezonde en lekkere aanvulling!

Nodig

  • 500 gram cherry pruimtomaten
  • 100 ml olijfolie
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 á 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 tl verse tijm (of 1 tl gedroogde tijm)
  • 2 tl verse oregano (of 1 tl gedroogde oregano)
  • 1/2 tl (keltisch) zeezout
  • vers gemalen peper
tomaatjes aan stronk

Bereiding

Prik de tomaatjes op de spiezen en verdeel alles. Meng de olijfolie, knoflook, oregano, tijm, balsamico, peper en het zout in een bakblik en leg de spiezen met tomaatjes erin. Zorg ervoor dat de marinade goed over de tomaten verdeeld is. Probeer de temperatuur van de barbecue tussen de 180 en 200 graden te  houden. Leg de tomaten op het rooster en laat ze 15 minuten garen. Zodra de huid begint te scheuren zijn de tomaten klaar om te eten. Aanschuiven!

Maak van 3 juli tot en met 20 augustus kans op mooie buitenartikelen bij aankoop van één of meer van de geselecteerde zomerfruit en -groenten.