Historie

De geschiedenis van Coop

Coop is al sinds 1891 onderdeel van het Nederlandse levensmiddelenlandschap. Als coöperatie hebben we een bijzondere geschiedenis.

De eerste cooperaties

De eerste coöperaties

Onze wortels gaan terug tot het eind van de negentiende eeuw. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen winkeltjes. Hier verkochten ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen aan leden. Er kwamen steeds meer van dit soort winkels. Eerst vooral lokaal, maar door fusies ontstonden ook regionale coöperaties.

Coop Nederland

In de jaren zestig kwam het grootwinkelbedrijf op. Dit maakte het steeds noodzakelijker voor coöperatieve winkels om de krachten te bundelen en zo een sterkere positie te realiseren. Er werd geprobeerd om alle lokale en regionale verbruikscoöperaties te verenigen in Coop Nederland.

Helaas kwam de bundeling van krachten te laat op gang. Daardoor ging het in 1973 mis: de winkels en productiebedrijven van Coop Nederland kwamen in handen van de concurrentie. Twee regionale coöperaties bleven buiten de activiteiten van Coop Nederland: Coop Zaanstreek-Kennemerland en Coop Gelderland. Zij gingen in 1982 verder onder de naam Co-op ’82 U.A.. In 1999 veranderde de naam in Coop Nederland U.A..

Coop Nederland
Samenwerkingen Coop

Samenwerking consumenten en ondernemers

In 2001 fuseerde consumentencoöperatie Coop Nederland met ondernemerscoöperatie Codis. De bedrijven vonden elkaar tijdens een zoektocht naar een betere marktpositie. Die was noodzakelijk met het oog op continuïteit. CoopCodis was een feit. In 2010 wijzigde de naam weer in Coop Nederland U.A..

Met deze fusie is de basis gelegd voor het Coop van nu. Een krachtige, moderne coöperatie van consumenten en ondernemers met veel oog voor mensen en de maatschappij.

Onze organisatie

Coop staat voor dichtbij, lekker en betaalbaar. Kom meer te weten over Coop!
Meer informatie

Duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is heel natuurlijk voor ons.
Meer informatie

Coop coöperatie

Coop is een coöperatieve vereniging. Ook jij kunt lid worden van de coöperatie!
Meer informatie

Luisterpanel

Neem ook deel aan het luisterpanel. Met jouw inbreng verbeteren wij onze organisatie.
Meer informatie