Historie

De historie van Coop

Coop maakt al 125 jaar deel uit van het Nederlandse supermarktlandschap. Als coöperatie heeft onze organisatie een bijzondere geschiedenis.
De eerste cooperaties

De eerste coöperaties

De wortels van Coop gaan terug tot het eind van de negentiende eeuw. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen een winkeltje, waar ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen verkochten aan leden.

Er kwamen steeds meer van dit soort winkels: eerst vooral lokaal, maar door fusies ontstonden ook regionale coöperaties. De basis van onze coöperatie ligt in de Coöperatieve Verbruiksvereniging Werkmansbelang, opgericht op 30 juni 1891 in Arnhem.

Coop Nederland

De opkomst van het grootwinkelbedrijf in de jaren zestig maakte het steeds noodzakelijker voor coöperatieve winkels om de krachten te bundelen. Er werd geprobeerd om alle verbruikscoöperaties te verenigen in Coop Nederland, om zo een sterkere positie te realiseren.

In 1973 ging dit mis: de winkels en productiebedrijven van Coop Nederland kwamen in handen van de concurrentie. Twee regionale coöperaties bleven buiten de activiteiten van Coop Nederland: Coop Zaanstreek-Kennemerland en Coop Gelderland. Zij gingen in 1982 verder onder de naam Co-op ’82 U.A. In 1999 veranderde de naam in Coop Nederland U.A.
Coop Nederland
Samenwerkingen Coop

Samenwerking consumenten en ondernemers

In 2001 fuseerde Coop Nederland met groothandelscoöperatie Codis. De bedrijven vonden elkaar tijdens een zoektocht naar een betere marktpositie, die noodzakelijk was om het hoofd boven water te houden. CoopCodis was een feit.

In 2010 wijzigde de naam weer in Coop Nederland U.A.. Met de fusie is de basis gelegd van het huidige bedrijf: een moderne, coöperatie van consumenten en ondernemers met veel oog voor het menselijke en sociale aspect. Sindsdien groeit Coop volop. In 2015 opende alweer onze 250e supermarkt!

Onze organisatie

Coop staat voor dichtbij, lekker en betaalbaar. Kom meer te weten over Coop!
Meer informatie

Duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is heel natuurlijk voor ons.
Meer informatie

Coop coöperatie

Coop is een coöperatieve vereniging. Ook jij kunt lid worden van de coöperatie!
Meer informatie

Luisterpanel

Neem ook deel aan het luisterpanel. Met jouw inbreng verbeteren wij onze organisatie.
Meer informatie