Hoe proef je wijn?

Ruiken, walsen, even je ogen dichtdoen ... In wijn valt veel te ontdekken, maar hoe proef je wijn nou het beste? In deze video leert Gerard Reijmer (vinoloog / journalist) ons waar we op moeten letten vanaf het ruiken tot aan de afdronk. Zo leer je wijn proeven als een echte kenner!

Iets te knabbelen bij het proeven?

Met de tips van Gerard kun je thuis een heuze proeverij organiseren. Daarbij mogen hapjes natuurlijk niet ontbreken. Hieronder vind je daarom wat ideeën voor lekkere borrelhapjes!

Samen delen: Borrelbrood

Natuurlijk kun je stokbrood snijden en besmeren met kruidenboter, maar feestelijker is het om een borrelbrood samen te delen.

Wat heb je nodig?

  • Eén groot rond brood
  • 200 gram geraspte kaas (of stukjes mozzarella, cheddar, brie, etc.)
  • Een handje fijngesneden peterselie
  • 50 gram roomboter

Bereiding
Snijd het brood in, maar niet helemaal door. Maak plakken van zo’n 2 centimeter, draai het brood een kwartslag en doe hetzelfde. In de inkepingen strooi je de kaas, peterselie en het zout. Smelt de boter en giet eroverheen. Pak in met aluminium folie en bak zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). Een indrukwekkend resultaat!

Samen delen: Borrelbrood
Feestelijk en goedcoop: Gevulde champignons

Feestelijk en goedcoop: Gevulde champignons

Heel simpel, maar minstens zo lekker en een voordelig feestelijk hapje.

Wat heb je nodig?

  • Champignons (Gebruik kastanjechampignons, deze zijn iets groter van formaat en makkelijker te vullen)
  • Vulling voordelig: Roomkaas & peterselie
  • Vulling chique: geraspte oude kaas, crème fraîche en knoflook

Bereiding
Snijd het steeltje weg (niet weggooien, kan nog prima op een pizza of bij gebakken aardappeltjes) en vul de ‘bakjes’ met roomkaas en peterselie. Liever een iets luxere variant? Vul de champignons met een mengsel van geraspte oude kaas met crème fraîche en knoflook. Bak in een minuut of tien in een voorverwarmde oven (180 graden).