Velp, 30 oktober 2014

Kliekjes verdwijnen te vaak in afvalbak.


De helft van de mensen maakt te veel eten klaar en gooit het overschot uiteindelijk weg, omdat de kliekjes worden vergeten, niet goed bewaard zijn of de producten niet meer in het menu van de volgende dag passen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.700 klanten van Coop, vertegenwoordigd in het Coop Luisterpanel.

De meest weggegooide producten zijn brood (16%), gevolgd door salade (14%) en vlees (10%). Bijna iedereen, 4 op de 5 ondervraagden, gooit wel eens eten weg. Driekwart van de ondervraagden is van mening dat dit best voorkomen had kunnen worden. Het verminderen van voedselverspilling staat vaak op het lijstje van goede voornemens.

2014: jaar tegen de voedselverspilling
Jaarlijks verspillen Nederlanders heel wat voedsel: 0,8 miljard kilogram in totaal. Dat komt neer op 50 kilogram etensresten per persoon per jaar die in de prullenbak verdwijnen, terwijl een groot deel daarvan nog prima eetbaar is. Dat is niet alleen zonde en onnodig, maar kost mensen bovendien gemiddeld 150 euro per persoon per jaar. Alle betrokkenen in de voedselketen van consument, producent tot retail hebben zich voorgenomen om in dit jaar aandacht te besteden aan het tegengaan van voedselverspilling.

Coop gaat consumenten helpen bij bewaren en gebruiken van kliekjes.
Naast de maatregelen die Coop in haar winkels heeft genomen om minder voedsel te verspillen, zoals efficiënte logistieke ketens, wil Coop ook haar klanten helpen om minder eten weg te gooien. Van 13 oktober tot en met 23 november loopt de actie Sparen en Bewaren. Klanten kunnen in de actieweken sparen voor handige vershouddozen, waardoor kliekjes en producten beter zijn te bewaren. Ook kunnen klanten via Facebook (http://on.fb.me/1sOpX3u) tips delen die voedselverspilling tegengaan en het gebruik van kliekjes stimuleren. De bekende televisiekok René Pluijm beoordeelt de inzendingen samen met zijn moeder.