Overdreven lekkere druiven

Ze worden in ons land nauwelijks verbouwd en toch eten we ze bijzonder graag. Na o.a. appels, peren en bananen, staan druiven zesde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten van Nederland. Ze leveren de meeste voedingsvezels van alle populaire fruitsoorten en bestaan voor 81 procent uit water, super gezond! Ook heerlijk als sap, jam of wijn.

Geschiedenis van de druif

4500 voor Christus

De geschiedenis van de druif is al zo oud als mensenheugenis. In Armenië werd in 4500 voor Christus al de eerste druivenstruik aangetroffen. In de vroege Bronstijd werd er voor het eerst mee geteeld in Palestina, Syrië en Egypte. Pas jaren later brachten de Romeinen druiven naar Europa. Toch duurde het nog tot in de 17e eeuw voordat er in het westen, waaronder dus ook in Nederland, beroepsmatig druiven werden geteeld.

Jam, sap, wijn en rozijnen

Er zijn verschillende druivensoorten, in totaal wel meer dan 600, en ook verschillende kleuren: witte druiven, rode druiven en blauwe druiven. Ze worden voor allerlei doeleinden verbouwd:

  • Als fruit, voor verse consumptie
  • Om jam, druivensap, wijn of rozijnen van te maken
  • Voor de productie van druivenpitolie
Trossen los!
Zijn druiven gezond?

Gezond?

Druiven zijn best gezond, zowel witte, rode als blauwe. Ze bestaan niet alleen voor 81 procent uit water, maar bevatten ook veel antioxidanten en vitamine B, C en K. Hierdoor zijn ze extra gezond voor mensen die aan Reuma lijden, mensen met nier- of galproblemen en mensen met hart- en vaatziekten. De pitjes kan je gewoon opeten. Probeer er alleen niet op te bijten, want ze zijn vrij bitter van smaak!

Niet duur, niet zuur
Je kunt druiven het best is de koelkast bewaren, dan blijven ze zo’n 7 dagen goed. Bewaar je ze onafgedekt buiten de koelkast, maar wel op een koele plek dan kun je ze ongeveer 2 tot 4 dagen bewaren.

Vijf druivenfeitjes die je nog niet kende

  • Druivenseizoen is van augustus tot eind oktober.
  • Druiven helpen tegen verkoudheid, want ze versterken je immuunsysteem.
  • Druivenpitolie is rijk aan antioxidanten en goede vetzuren, die je huid jong houden en rimpels tegengaan.
  • Gooi die whitening tandpasta’s maar weg! Het appelzuur in druiven voorkomt vlekken en verkleuring van je tanden.
  • Van witte druiven wordt witte wijn gemaakt, van blauwe druiven rode wijn en rosé. Bij rosé worden de blauwe bessen eerder uit het mengsel gehaald, waardoor de kleur minder intens is.
Druivenfeitjes