Pompoen bewaren en bereiden

Tijdens Halloween ziet zo’n uitgeholde pompoen er misschien angstaanjagend uit, maar op je bord heb je van deze groente niets te vrezen. Sterker nog, gegrild op de barbecue, geroosterd uit de oven, of gepureerd tot pompoensoep; met pompoen kun je heerlijk variëren. Maar hoe bewaar en bereid je de pompoen nou het beste? Dat, en meer, lees je hier.

Verschillende soorten pompoenen

Pompoenen zijn er in heel veel verschillende soorten, maten, kleuren en smaken. De bekendste is misschien wel de muskaatpompoen, de klassieke oranje pompoen. Hij is groot, rond en oranje en je maakt er een heerlijke pompoensoep van. Of ga jij liever voor de flespompoen? Langwerpig en met heerlijk romig vruchtvlees. Geroosterd voor in een salade of gepureerd tot smeuïge puree. Een andere bekende soort is de Hokkaido-pompoen. Deze is wat kleiner van formaat, maar net zo lekker van smaak en zeer geschikt voor door de risotto.

Zijn pompoenen gezond?

De pompoen is niet alleen een veelzijdige groente, maar zit ook nog eens boordevol vitaminen, mineralen en vezels. En ondanks dat je met pompoen gewicht aan je gerecht geeft, zijn ze laag in calorieën. En vergeet de pompoenpitten niet! Geroosterd zijn ze extra lekker en ze zitten ook nog eens tjokvol proteïne. Ze geven smaak aan je salade of pasta en zijn ook lekker op brood. Dat is mooi meegenomen!

Wanneer is het pompoen seizoen?

Oorspronkelijk loopt het seizoen van de pompoen van oktober tot en met december. Maar niet getreurd, want deze grote oranje groente is doorgaans het hele jaar door verkrijgbaar.

Aankooptips

Waar let je op bij je zoektocht naar de lekkerste pompoen? Kijk altijd eerst naar de schil. Zie je beschadigingen of voel je zachte plekken? Zoek dan nog even verder. De steel vertelt je of de pompoen rijp is of niet. Is de steel nog helemaal groen? Dan is de pompoen nog niet rijp.

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Hoe moet je een pompoen snijden en bereiden?

Pompoen snijden kan nog wel eens een opgave zijn. Om het snijden iets eenvoudiger te maken kun je de pompoen héél kort in de oven zetten. Na een paar tellen wordt de schil al zachter en gaat het snijden makkelijker. Vervolgens halveer je de pompoen en verwijder je met een lepel of klein mesje het vruchtvlees en de pompoenpitten. En de schil? Die kun je gewoon eten en hoef je dus niet te verwijderen.

Hoe bak je pompoenen?

Bakken, grillen, roosteren, pureren. De pompoen is een veelzijdige groente en kun je dus op verschillende manieren bereiden. De in parten gesneden pompoen is in een oven op 200°C binnen 40 minuten gaar. Kook je liever je pompoenparten? Dan is de pompoen in 10 tot 20 minuten klaar om op te eten.

Pompoenrecepten

Van pompoensoep tot pompoentaart, met pompoen kun je naar hartelust variëren. Deze vezelrijke groente is een goed alternatief voor vlees en kun je dus uitstekend gebruiken in vegetarische gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens een stoofpotje met pompoen. Of ga voor heerlijk geroosterde pompoen of een feestelijke gevulde pompoen.

Hoe kun je pompoenen het beste bewaren?

De ongesneden pompoen houd je op een koele plaats zo enkele maanden goed. Na het snijden kun je ‘m het beste in de koelkast bewaren. Verpakt in vershoudfolie blijft de gesneden pompoen maximaal een week goed. Invriezen kan ook. Kook de rauwe pompoen eerst 2 tot 3 minuten voordat je ‘m in de vriezer bewaart. Daar kun je de pompoen zo 6 tot 12 maanden bewaren!

Bekijk alle pompoen recepten

Bekijk recepten

Pompoensoep met kerrie en kaaskrokantjes

Bekijk recept

Gevulde pompoen uit de oven

Bekijk recept

Pompoentaart

met vanille en ricotta

Bekijk recept

Tips & tricks voor pompoen

Bekijk de video voor meer informatie over de pompoen en waar je op moet letten als je deze wilt kopen.