Power prei

Wist je dat prei al sinds 2100 voor Christus wordt gegeten? En dat de Romeinse Keizer Nero ‘de preivreter’ werd genoemd? Een echte herfst-/wintergroente, waarmee we nog steeds graag variëren in de keuken. In een stamppot, in de soep, een ovenschotel, als roerbakgroente of door de pasta.

De preivreter

De eerste verhalen over prei dateren van ver voor onze jaartelling. De Egyptenaren, Grieken en Romeinen aten de groente al rond 2100 voor Christus. De Romeinse Keizer Nero was zelfs er zo verzot op dat hij ‘de preivreter’ werd genoemd. Toen het Romeinse Rijk steeds meer delen van Europa veroverde, introduceerden zij de groente hier.

Zomer- en winterprei

Zomer- en winterprei

Prei behoort tot de lookfamilie, net als ui, bieslook en knoflook. Net als zijn familieleden heeft hij een krachtige geur. Er zijn twee soorten: zomerprei en winterprei. Winterprei is iets dikker en steviger dan zomerprei, maar ze hebben wel dezelfde smaak. In het lijstje ‘meest gegeten groenten’ staat prei op de vijfde plek. Het is het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland, maar vanouds een echte herfst-/wintergroente.

Bereiden en bewaren

Met prei kun je alle kanten op. Het is een veelzijdige groente. Je kunt het koken, stomen, stoven, bakken of verwerken in een salade. Kies bij aankoop voor een rechte en stevige prei en kijk goed of hij geen verkleuringen heeft. Geef hem wel eerst een grondige wasbeurt, voordat je hem in een gerecht verwerkt. Prei is een groente die in volle grond wordt geteeld, dus er zit vaak nog zand tussen de bladpunten. Prei van onze Coop versafdeling kun je zeker een week bewaren in de koelkast. Doe hem wel in een afgesloten bak of zakje, anders kunnen andere producten de kenmerkende geur opnemen.

Bereidingstijden prei

Koken: 10 – 13 minuten
Stomen: 15 – 20 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten

Gezond

Net als andere groenten, bevat prei veel vezels en voedingsstoffen. Die ondersteunen een gezonde darmwerking. We rekenen hem dan ook tot de power foods. Het is één van de weinige groentesoorten die wél vet bevat. Bijkomend voordeel is wel dat prei je snel een voldaan gevoel geeft, waardoor je minder snel trek krijgt. Het donkergroene gedeelte bevat de meeste vitamines en mineralen, niet weggooien dus

Gezond

Keukentafel recept: preisoep met appel en kerrie

Nodig (voor 4 personen)

 • 500 gram prei
 • 2 zoetzure appels
 • 1 el citroensap
 • 7.5 dl vleesbouillon
 • 1 el kerriepoeder of 2 el kerriepasta
 • 125 ml crème fraîche
 • Fijngehakte bieslook of fijngehakte peterselie

 Bereiding

 1. Was de in ringen gesneden prei
 2. Schil de appels
 3. Snijd met behulp van een meloensteker bolletjes uit de appels
 4. Leg de bolletjes in water waaraan het citroensap is toegevoegd, zodat ze niet verkleuren
 5. Kook de prei in de bouillon gaar
 6. Pureer de soep met de staafmixer of wrijf de soep door een zeef
 7. Roer met een garde de kerrie door de soep
 8. Schep op het laatste moment de appelbolletjes met een schuimspaan uit het water, voeg ze aan de hete soep toe en laat nog 1 minuut zachtjes koken.
 9. Serveer de soep in diepe borden of kommen, schep er een lepel crème fraîche op en bestrooi met fijngehakte bieslook of peterselie.

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.