Roze, rozer, rosé!

Veel mensen denken dat rosé een mengsel is van rode en witte wijn, maar niets is minder waar. Rosé wordt, net als rode wijn, gemaakt van blauwe druiven, alleen worden de druiven eerder uit het sap gehaald. Hierdoor is de kleur minder intens. Onze wijnexperts hebben weer hun best gedaan en speciaal voor u de lekkerste rosé geselecteerd. Roze, rozer, rosé!

Franse wijngaarden

De meeste rosé komt uit de Provence. In deze Zuid-Franse streek maken ze droge rosé met een kenmerkende (lichte) zalmkleur. Het totale oppervlak aan wijngaarden in de Provence is ruim 200 km² met een volume van 100 miljoen liter wijn per jaar. Daarvan is ongeveer 60% rosé, 30% rode wijn en 10% witte wijn. Liever een vollere en fruitigere rosé met een rodere kleur? Kies dan voor een Spaanse variant. In Noord-Spanje wordt van de garnachadruif bijzondere rosé gemaakt met een kersenrode kleur en fruitige aroma’s van frambozen.

Franse wijngaarden
Droog, halfdroog en zoet

Droge, halfdroge en zoete rosé

Rosé is een jonge wijn en hoeft, in tegenstelling tot rode wijn, niet jaren op de plank te liggen om op smaak te komen. Sterker nog: het is niet aan te raden om flessen te openen die meer dan twee jaar oud zijn! Er zijn verschillende smaaktypen: drooghalfdroog en zoet. Op het etiket wordt dit soms aangegeven met ‘dry’, ‘demi sec’ en ‘sec’. Hoe zoeter de rosé, hoe meer suiker en alcohol erin zit. De droge variant komt voornamelijk uit Europa, de zoete van daarbuiten.

Rosé combineren en bewaren

Elke wijnsoort heeft een temperatuur waarop hij het best tot zijn recht komt. Rosé smaakt het lekkerst als het rond de 10 graden is. Dit betekent dat de koelkast eigenlijk al te koud is. Je kunt een fles dan ook het best op een koele plek buiten de koelkast bewaren. In een donkere kelder- of gangkast bijvoorbeeld. Wanneer je de fles geopend hebt is de fles nog maar kort houdbaar. Bewaar hem maximaal 4 dagen, bij voorkeur in de koelkast. Gebruik indien beschikbaar een vacuümpomp om de lucht die bij de wijn komt te minimaliseren. Wil je bijpassende hapjes serveren? Schenk rosé dan in combinatie met kaas, vis, brood, kip en kalfsvlees. Een perfecte match!

Terrasdrankje: Rosé Aperol Spritz

Rosé is perfect voor een high wine, maar ook een ideale lunch- en terraswijn. Het heeft een zomers imago, want zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan op een mooie nazomerdag genieten van een glas rosé. Hét terrasdrankje van 2017 is zelfs een combinatie met rosé: Rosé Aperol Spritz. Hoe je dat maakt?...

Nodig

  • Rosé
  • Aperol
  • Bruiswater, bijvoorbeeld Spa Rood of Sourcy

Bereiding

Neem een groot glas en vult het voor 40 procent met rosé. Voeg daar 30 procent Aperol en 30 procent bruiswater aan toe en je krijgt een heerlijke roze cocktail. Tip: als je sprankelende rosé gebruikt hoef je geen bruiswater toe te voegen. Hou dan de verhouding 60 procent rosé en 40 procent Aperol aan.

Rosé combineren en bewaren

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Schrijf je in voor de wijnen nieuwsbrief!

Ben je geïnteresseerd in wijn en wil je er meer over weten? Schijf je dan in voor de wijnen nieuwsbrief. In deze maandelijkse nieuwsbrief verrassen we je met leuke weetjes en bruikbare informatie over wijn. Voor je het weet ben je een echte sommelier! Klik hier om je in te schrijven.