Tijd voor thee!

Na water is thee de meest gedronken drank ter wereld. Wist jij dat thee aanvankelijk vooral als medicijn gedronken werd in Nederland? Ondertussen is thee niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; er wordt in Nederland zo’n 3,5 miljoen liter thee per dag gedronken! Wij zijn benieuwd naar hoe, wanneer en met wie jij het liefst thee drinkt.

We willen allemaal zoveel mogelijk gevarieerd eten en drinken. Gelukkig past thee altijd in een gezond eetpatroon. De drank voorziet je lichaam namelijk van vocht, zonder dat je er calorieën mee binnenkrijgt. Zit je in een dip? Een kop thee kan - net als koffie - een opwekkend effect hebben, door de aanwezigheid van theïne.

Er zijn tientallen soorten en smaken thee te koop bij Coop. Wat is jouw favoriet?

Recht voor z’n raap: English Blend

Nog steeds de meest gedronken thee in Nederland: de ‘gewone thee’, ofwel English Blend. Al in de Engelse Koloniale tijd werden meerdere theesoorten in één zakje gemengd; met een krachtige, licht kruidige en toch milde thee als resultaat.

English blend
Zwarte thee

Fris & fruitig: zwarte thee (met een smaakje)

Ongeveer driekwart van de thee die op de wereld gedronken wordt, is zwarte thee. Niet gek: dankzij haar rijke geuren en volle smaken is dit type thee echt een traktatie. Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, oxidatie geeft de thee smaak en aroma. Naast de smaakjes die worden toegevoegd, natuurlijk. Smaken als Citroen, Bosvruchten of Mango maken jouw kop thee een fruitige verwennerij!

Gezonde Gewoontes: groene thee

Groene thee komt van dezelfde theeplant als zwarte thee: de Camellia Sinensis. In tegenstelling tot zwarte thee, wordt groene thee in het productieproces gestoomd en niet gefermenteerd. Daardoor houden de theeblaadjes hun frisse, groene kleur. Daarnaast worden er allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven aan groene thee: het zou stress én je cholesterol verlagen en afvallen stimuleren. Verantwoord genieten, dus!

Groene thee
Witte thee

Subtiel & Sjiek: witte thee

Witte thee wordt getrokken van de eerste jonge knoppen van de theeplant. Deze knoppen worden geplukt binnen twee dagen nadat ze zijn gegroeid en worden vervolgens gedroogd in de zon. Dat maakt witte thee wat exclusiever dan zwarte of groene. Lekker is ‘ie ook: witte thee heeft een bijzondere, subtiele smaak die de smaakpapillen écht verwent! 

Relax: rooibos

Rooibos komt helemaal niet van de theeplant, en is dus eigenlijk geen thee. Toch tellen wij ‘m gewoon mee, omdat deze Zuid-Afrikaanse plant het ook zo goed doet in een theezakje. Rooibos ‘thee’ zit vol antioxidanten, maar bevat géén cafeïne. Heel gezond, en bovendien ideaal voor als je later op de avond nog zin hebt in iets warms. Je wordt helemaal rustig van rooibos, en da’s goed voor je humeur én je nachtrust!

Rooibos
Kruidenthee

Hot & Spicy: kruidenmelanges

Fruit- en kruidenmelanges: lekker warm en natuurlijk, maar wederom zónder theeblaadjes. Ook andere planten, kruiden en gedroogd fruit geven namelijk een heerlijke smaak af aan warm water. Met alle voordelen van dien. Drink een kop voor meer energie, om je spijsvertering te boosten of gewoon om lekker te ontspannen!

Thee met…

Een koekje! Een klassieker. Maar wist je dat je thee ook heel goed culinair kunt inzetten? Bijvoorbeeld tijdens een high tea, met allerlei lekkere zoete en hartige hapjes. In China en Japan wordt er zelfs vaker thee gedronken bij de maaltijd dan wijn. De combinatie van thee en eten kan voor een ware smaakexplosie zorgen! Grof gezegd kun je een witte wijn vervangen door groene thee, en een rode wijn met zwarte thee. Witte thee is ideaal voor tussen twee gangen door: het reinigt je palet. Na het eten nog een kopje? Kies dan voor rooibos. Of voor een verse muntthee, met een stukje pure chocolade.

Een extra voordeel van thee drinken bij het eten? Er zit geen alcohol in thee, dus je blijft er heerlijk helder van. Net als bij wijn is het maken van een thee-spijscombinatie een kwestie van veel proeven. En experimenteren: bijvoorbeeld met verschillende glazen, temperaturen en trektijd.

Thee met...

Jouw theemoment

Over de hele wereld is thee een belangrijk onderdeel van de dag. In Japan organiseert men rituele theeceremonies. En in Marokko schenkt de man traditioneel de thee in, van grote hoogte in mooie kleine glaasjes.

Ook in Nederland drinken we graag een kop thee. Bij het ontbijt. Op het werk. Na het avondeten. Alleen, of gezellig samen met familie of vrienden. Theedrinken is namelijk een belangrijke sociale activiteit. Ben jij een echte theeleut? Ontdek jouw PersonaliTEA; kies jij straight to the point voor English Blend, ga je liever voor fruitig, of ben je meer een pittig type? Doe de test, en win een mooie prijs die jouw theemoment compleet maakt!

Ontdek jouw PersonaliTEA