Maak kennis met de Top! Van Coop koffiebonen!

Een bakkie troost, een bakkie pleur of een koppie leut. Er is geen enkel ander drankje waar we zo veel benamingen voor hebben als voor koffie. Logisch, menigeen kan zijn dag niet starten zonder een vers kopje koffie bij het ontbijt. Met Top! Van Coop koffie geniet je elke dag weer van de intense smaak van 100% biologische Arabica en Robusta koffiebonen.

100% fairtrade

Koffie wordt gemaakt van koffiebonen van de koffieplant; de Coffea. De meeste soorten komen voor in Afrika en vinden hun oorsprong met name in Ethiopië, maar ook in Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië, Mexico en Peru zijn koffieplantages aangelegd. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten koffie, maar het meest populair zijn de Coffea Arabica (Arabica) en Coffea Canephora (Robusta). De koffiebonen voor de Top! Van Coop koffie zijn afkomstig uit Peru, Uganda en Tanzania. Ze hebben een groeiperiode van zes tot acht weken. De koffieplukkers checken de planten in die periode voortdurend om perfect rijpe bessen te plukken. De Top! van Coop koffie is 100% fairtrade gecertificeerd en afkomstig van fairtrade boeren. Dit betekent betere handelsvoorwaarden voor boeren in ontwikkelingslanden. Zo kunnen zij investeren in hun bedrijf en leefomstandigheden voor een duurzame toekomst.

koffieplantage
gebrande koffiebonen

Gebrand op succes

De smaak, kleur en het unieke aroma van koffie ontstaan tijdens het brandproces. Dit is dus essentieel voor een lekkere koffie. Tijdens het branden in de oven worden de koffiebonen snel rondgedraaid en geroosterd. Dit wordt in verschillende gradaties gedaan: - Lichte branding : Zacht met een lichte zoete afdronk. - Medium branding : Iets krachtiger, een combinatie van licht en donker in perfecte harmonie. - Donkere branding : Koffie met een stevig karakter met een lekkere afdronk.

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

De legende van Kaldi

Koffie kent een lange geschiedenis, die ergens tussen het jaar 575 en 850 begint. Men vermoedt dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden meenamen op hun reis naar Arabië, maar over de ontdekking van koffie doen verschillende verhalen de ronde. Zo is er de legende van de Ethiopische geitenherder Kaldi, die slaap tekort kwam omdat zijn geiten nooit moe waren en s′ nachts veel kabaal maakten. Het viel hem op dat zijn geiten rode bessen van struiken aten. Samen met een wijze man uit het dorp onderzochten ze de bessen, proefden ze zelf en ontdekten op die manier de effecten van cafeïne. Wat volgde was dat artsen uit die tijd koffiebonen gingen voorschrijven als medicijn. Al snel kreeg men in de gaten dat koffie niet alleen vermoeidheid en slaperigheid verdreef, maar ook nog eens heerlijk smaakte. Pas rond het eind van de 16e eeuw kregen Europeanen ‘lucht’ van koffie.

Koffiekopje met koffie
man en vrouw die koffie drinken

5 koffieweetjes die je nog niet kende

  1. Mensen die het katholieke geloof aanhangen konden pas veel later van koffie genieten dan anderen. “Waarom?”, zul je denken. De paus sprak pas in de zestiende eeuw zijn zegen uit over koffie.
  2. Uit onderzoek onder 300 vrijgezellen is naar voren gekomen dat zij het als een afknapper ervaren wanneer een potentiële partner aangeeft niet van koffie te houden. Volgens het onderzoek komt dit doordat koffiedrinken wordt beschouwd als iets sociaals en gezelligs.
  3. Cappuccino is vernoemd naar de monniken van de religieuze orde van kapucijners. Ze zouden met hun bruine kleding en witte haren wel erg veel gelijkenissen tonen met de warme drank.
  4. Donker gebrande koffiebonen bevatten minder cafeïne dan licht of medium gebrande bonen. Dit komt doordat tijdens het roosteren van de bonen een deel van de cafeïne uit de bonen wordt gebrand.
  5. Koffie is wereldwijd nummer twee in meest waardevolle verhandelde grondstof. Op nummer één staat aardolie.