5x variëren met stamppot

Hutspot, boerenkool, andijvie… Er gaat niets boven een warm bord stamppot tijdens de koude Nederlandse herfst- en wintermaanden. Maar wie denkt dat stamppot alleen uit oer-hollandse groenten mag bestaan, heeft het mis. Met deze tips combineer je eindeloos om elke keer een makkelijke, voedzame en lekkere maaltijd op tafel te zetten.

1: Vervang de standaard stamppot aardappelen

Doordat kruimige aardappelen zo fijn uit elkaar vallen, zijn ze terecht een geliefd stamppot-ingrediënt. Maar door een ander soort aardappel of groente te gebruiken als basis, voeg je direct meer smaak toe. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stamppot op basis van zoete aardappel? Of een koolhydraatarme variant, met knolselderij, pastinaak of bloemkool? Met een andere basis zet je iets bijzonders op tafel.

2: Experimenteer met verschillende stamppot groenten

Ook met je stamppotgroenten kun je lekker variëren. Gebruik bijvoorbeeld eens prei, pompoen of rode biet. Voeg ook eens fruit toe voor een zoete smaak, zoals stamppot rode kool en appel, of stamppot peer en pastinaak. Wil je een compleet andere smaak? Je kunt naast andere groenten ook andere kruiden toevoegen, zoals in deze paksoi stamppot, voor een oosterse twist.

3. Voeg vlees toe aan de stamppot

Een klassieke stamppot serveer je met een stukje vlees ernaast, bijvoorbeeld rookworst of hachee. En natuurlijk een goede plens jus! Maar je kunt vlees natuurlijk ook door je stamppot doen en daarmee lekker variëren. Ga voor een klassieker, zoals boerenkool met spekjes, of laat je verrassen door stamppot wintergroenten en shoarma, of stamppot prei met gerookte kip. Met bijvoorbeeld geroosterde parmaham of merguezworstjes zet je een lekkere fusionmaaltijd op tafel.

4. Ga eens voor een vegetarische stamppot

Zin in een dagje zonder vlees? Maak dan eens een vegetarische stamppot! Voor een klassieke stamppot kies je voor vleesvervangers zoals vegetarische gehaktballetjes of braadworst. Maar het is veel leuker om voor typisch vegetarische opties te gaan, zoals deze bietenstamppot met falafel. Voor door een vegetarische of vegan stamppot zijn er opties te over. Gebruik bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes in plaats van spekjes, of geef je stamppot een kick met pittig gemarineerde stukjes tempeh.

5. Maak af met de lekkerste stamppot toppings

Met een topping maak je je stamppot helemaal af. Bestrooi je stamppot met geitenkaas of feta, of voeg geroosterde pijnboompitten of walnoten toe. Maar je kunt je stamppot natuurlijk ook op een totaal andere manier serveren. Bijvoorbeeld als stamppot-bowl. Ook kun je je stamppot versieren met cashewnoten en kaas, en nog even gratineren in de oven. Jouw stamppot is jouw feestje: het perfecte hollandse comfortfood om die herfst- en wintermaanden door te komen.

Meer dan 100 stamppot recepten

Bekijk recepten

Mexicaanse stamppot bowl

Bekijk recept

Paksoi stamppot met vegaballetjes

Bekijk recept

Zoete aardappel stamppot

met knolselderij, appel en tijm

Bekijk recept