Veelgestelde vragen - Pinautomaten

Onlangs kondigden we aan dat we de geldautomaten in onze filialen verwijderen. Wij hebben hierover verschillende vragen van klanten ontvangen. Graag beantwoorden we de meest gestelde vragen in deze veelgestelde vragen.


Waarom verwijdert Coop de geldautomaten in haar filialen?

Coop verwijdert de geldautomaten in alle filialen omwille van de veiligheid van medewerkers en klanten. We nemen dit besluit naar aanleiding van een aantal plof- en ramkraken in verschillende Coop-winkels. Bij ramkraken reden auto’s in volle vaart de supermarkt binnen. Zowel de plof- als ramkraken waren heftig en hadden een grote impact op medewerkers en klanten.

Nu de laatste jaren veel bankfilialen zijn gesloten, zijn geldautomaten in de supermarkt gemeengoed geworden. Maar we merken dat hier zoveel risico’s aan kleven; de aanwezigheid van een geldautomaat is een belangrijke oorzaak van overvallen in de supermarkt. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid van onze medewerkers en klanten in en rondom onze winkels en vinden het dan ook onverantwoord om geldautomaten te houden.


Wanneer verwijdert Coop de geldautomaten in haar filialen?

Dit gebeurt in fases. In de winkel wordt tijdig aangegeven wanneer de geldautomaat verdwijnt.


Worden de geldautomaten ook bij franchisenemers van Coop verwijderd?

Alle franchisenemers hebben het dringende advies gekregen om geldautomaten te verwijderen. Zij mogen hier zelf over beslissen.


Kan ik nog wel cash betalen?

Ja, het is nog steeds mogelijk om cash te betalen in de winkels van Coop. Wel zien wij dat het aantal pinbetalingen toeneemt. Pinnen is een makkelijke en veilige manier om te betalen en raden wij zeer aan.


Kunnen jullie geen paaltjes voor de winkel zetten?

We merken dat er steeds weer nieuwe manieren worden gevonden voor overvallen. Het plaatsen van paaltjes voor de winkel vermindert wellicht het risico op ramkraken, maar geeft geen garantie dat de overvallen niet op andere manieren kunnen plaatsvinden. Wij zijn van mening dat extra beveiliging, zoals rampalen en stalen gordijnen, de risico’s niet voldoende inperken. Om deze reden heeft Coop het noodzakelijke besluit genomen om de geldautomaten te verwijderen en geen paaltjes te plaatsen.


In mijn woonplaats is geen andere geldautomaat. Wat nu?

De aanwezigheid van geldautomaten in supermarkten vinden wij niet langer verantwoord. Hoewel wij deze service voor onze klanten, door het verdwijnen van de banken uit het straatbeeld, enkele jaren geleden naar ons toe hebben getrokken, kleven er nu te veel risico’s aan. Geldverstrekking hoort primair bij de bank te liggen en supermarkten zijn er hoofdzakelijk voor de boodschappen. Wij vinden het heel vervelend, maar voor het opnemen van contant geld moeten we je daarom helaas verwijzen naar de dichtstbijzijnde geldautomaat. Graag maken we je erop attent dat het ook mogelijk is om in al onze winkels je boodschappen met pin te betalen. Pinnen is de meest veilige manier van betalen en dit moedigen wij dan ook zeer aan.


Kan ik extra geld pinnen bij de kassa?

Het is helaas niet mogelijk om extra geld te pinnen bij de kassa. Wanneer een winkel deze mogelijkheid biedt, moet er extra briefgeld aanwezig zijn in de kassalades. De kassa’s worden hiermee aantrekkelijker voor overvallen. Coop wil het risico op overvallen juist verkleinen en kiest er bewust voor om zo min mogelijk geld in haar winkels te hebben. Ondanks dat wij het vervelend vinden dat wij deze service niet kunnen bieden, gaat veiligheid boven alles. Hoe minder contant geld, hoe veiliger de situatie in en rondom onze winkels.