Tips om je boodschappen lekker (en) lang vers te houden

Door je boodschappen op de juiste manier te bewaren, blijft je eten langer goed. En een belangrijke bonus: je loopt minder risico om ziek te worden door schadelijke bacteriën in je eten. Het allerbelangrijkste is eigenlijk om je eten op de juiste plek te bewaren.

Wist je dat…

 • 4 °C de ideale temperatuur voor je koelkast is? Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans.
 • Op veel verpakkingen naast een houdbaarheidsdatum óók een bewaaradvies staat? Andere handige geheugensteuntjes zijn de online Bewaarwijzer en de Ja-Nee Koelkaststicker van het Voedingscentrum.
 • ‘Koel bewaren’ iets anders is dan ‘Gekoeld bewaren’? Als op het etiket staat ‘Gekoeld bewaren’, bewaar het product dan altijd in de koelkast. ‘Koel bewaren-producten’ bewaar je bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast.
 • Je vruchtgroenten (zoals tomaat, komkommer en paprika) en tropisch fruit het beste op een fruitschaal kunt bewaren? In de koelkast krijgen ze koudeschade. Ook citrusvruchten horen niet in de koelkast.
 • Je beter overzicht hebt van je voorraad als je ‘droge’ producten (zoals pasta, rijst en havermout) in doorzichtige potten bewaart? Zo zie je in één oogopslag waar je bijna doorheen bent voordat je boodschappen gaat doen.
Vershoudtips

Tips van klanten

We vroegen op onze facebookpagina aan klanten hun vershoudtips te delen. Daar kwamen zoveel goede tips uit dat we die hier wel moesten delen! De beste 10 vind je in willekeurige volgorde hieronder:

 1. Angela Canbaz: Koekjes in een voorraadpot? Witte boterham erbij houdt ze knapperig!
 2. Wilma: Het gebeurt mij met regelmaat dat mijn brood of broodjes niet meer zo zacht en dus vers aanvoelen. Weggooien vind ik dan toch echt zonde. Ik neem dan een schone theedoek, die ik beetje vochtig maak. Die doek wikkel ik even om het brood. Zet intussen de oven aan en ik verwarm dan die sneetjes brood of broodjes half uurtje. Daarna is het net of ik weer heel vers brood in huis heb. Jammie en het ruikt ook nog een heerlijk in de keuken.
 3. Daan: Wortels worden snel zacht. Echter niet als je het loof eraf snijdt en ongeschild in de groentenlade van de koelkast bewaard. Dan blijven ze nog ca. 2 weken vers.
 4. An: Om het uitdrogen van mijn overheerlijke feta kaas tegen te gaan doe ik een klein laagje zout water in een vershoudbakje met de kaas en zo blijft het heel lang goed.
 5. Kaatje:  Als ik een zakje ruccola sla oid heb en ik eet dat niet meteen helemaal leeg, doe ik er een stukje keukenpapier bij in. Zak dicht en het blijft nog heel lang goed.
 6. Sjanine: Leg fruit en groente niet samen in de groentenlade van de koelkast. Er zijn bepaalde vruchten zoals bananen en avocado's die een bepaald gas produceren en dan worden andere produkten sneller rijp.
 7. Annemieke: Halve avocado nodig? Bewaar dan de helft waar de pit nog in zit, dek die zoveel mogelijk af met de schil van de andere helft en bewaar hem zo luchtdicht mogelijk. Dan is hij niet gelijk helemaal bruin.
 8. Ineke: Citroensap over stukje appel of geschilde banaan. Zo kleurt het niet bruin, ideaal voor in de fruitbakjes van de kinderen!
 9. Josette: Plastic huishoudfolie om de stelen van de bananen dan worden ze minder snel bruin!
 10. Daniëlle: Een suikerklontje in je kaasbox. Hierdoor schimmelt de kaas minder snel.

En nog eentje van Meta om het af te leren: Tomaten blijven langer vers als je het kroontje eraf haalt en deze ondersteboven bewaard, dus met de bolle kant naar boven en waar het kroontje zat naar onderen.

Vershoudtips

Rijp voor de vriezer

Weet je niet zeker of je alles wat je hebt ingekocht op tijd op krijgt? Bijna alles kan in de vriezer. Als de temperatuur in de vriezer laag blijft (-18 °C of kouder), kunnen er geen bacteriën groeien. De meeste producten kun je ongeveer drie maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Sommige producten zelfs langer!

 • Gebruik voor restjes goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakken. Noteer wat er inzit en de datum van invriezen.
 • Brood kun je bijvoorbeeld prima invriezen, iedere dag ontdooi je precies het aantal sneetjes dat je nodig hebt. Alsof je bij de bakker vandaan komt! Te laat met invriezen? Maak een tosti, croutons of wentelteefjes van je oude brood.
 • Verse kruiden kun je bijvoorbeeld niet zo lang bewaren; wel als je ze fijnsnijdt, mengt met water of (olijf)olie en invriest, bijvoorbeeld in een ijsklontjesbakje.
 • Maak je een gerecht dat bestaat uit meerdere elementen? Bijvoorbeeld pasta met een zelfgemaakte tomaten-groentesaus en gehaktballetjes? Zorg dan dat je alle elementen los bewaart. Je kunt dan veel creatiever omgaan met je restjes!
 • Groentes langer bewaren? Kook ze even kort (blancheren) voor je ze in een bakje in de vriezer plaatst. Dan behouden groentes – zoals bloemkool en boontjes – naast smaak en vitamines ook de meeste structuur.

Samen tegen voedselverspilling

Samen met heel NL proberen we minder voedsel te verspillen, en dat kan jij ook! Als je slim omgaat met je boodschappen, hoef je minder weg te gooien. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid en je portemonnee, maar ook voor het milieu. Driedubbel winst dus!

5 tips om voedselverspilling te voorkomen

 1. Check je voorraad

Check je voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen gaat doen. Wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op? Je weet dan wat je écht nodig hebt.

 1. Maak een planning en boodschappenlijstje

Maak een planning met daarop wat je de hele week gaat eten en wie er op welke dagen mee-eten. Maak op basis hiervan een boodschappenlijstje met de juiste producten en hoeveelheden. Zo koop je minder snel te veel.

 1. Kook op maat

Wie eten er vandaag allemaal mee? Wat is een goede portie? En hoeveel heb je in totaal dus nodig? Een handig hulpmiddel bij het koken van bijvoorbeeld pasta, rijst en couscous is een Eetmaatje. Op deze maatbeker staan porties in plaats van hoeveelheden. Je vult het Eetmaatje met ongekookte pasta of rijst voor het aantal personen dat mee-eet.

 1. Haal meer uit je restjes en kliekjes

Heb je restjes eten in huis? Bedenk dan wat je hiermee kunt maken. Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je vaak eenvoudig een lekkere maaltijd maken. Denk bijvoorbeeld aan een soep, salade, omelet of roerbakgerecht.

 1. Heb je toch wat over?

Bewaar kliekjes voor een later moment. Vries ze in of bewaar ze in de koelkast. In de handige Lock&Lock bewaardozen bijvoorbeeld! Deze zijn 100% lucht- en waterdicht, waardoor je eten langer vers blijft. Zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur staat. De ideale temperatuur is 4°C. Eten bederft hierdoor minder snel en bacteriën groeien nauwelijks. Met een koelkastthermometer kun je de temperatuur controleren.