Wereldburgers

Een barbecue is natuurlijk geen echte barbecue zonder hamburgers. Heerlijk in een zacht broodje, met tapenade, zelfgemaakte barbecuesaus of pindakaas. Pindakaas? Ja zeker! Met deze drie recepten kan je altijd de perfecte hamburger serveren en maak je er een feest van voor jong en oud.

Broodje pindakaas-burger

20 minuten     4 personen

• 1 rode paprika
• 4 ambachtelijke slagersburgers
• 1 rode ui
• 1 komkommer
• 4 sesambolletjes
• 4 el pindakaas met stukjes noot
• 4 el chilisaus
• 4 stengels paksoi (alleen het groene gedeelte)

Broodje Pindakaas burger

Bereiding

Rooster de paprika op de barbecue tot het velletje zwart begint te blakeren. Stop de paprika in een plasticzak en knoop deze dicht. Bak ondertussen de hamburgers op de barbecue volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rode ui in dunne ringen en de komkommer in plakjes. Als de paprika iets is afgekoeld, kun je het schilletje eraf trekken. Snijd de rest in reepjes. Snijd de sesambroodjes open en bestrijk beide helften met pindakaas en chilisaus. Burgers en salade toevoegen en smullen maar!

Recept Hamburger Italiano

Hamburger Italiano

15 minuten     4 personen

• 4 ambachtelijke slagersburgers
• boter om in te bakken
• 2 el geschaafde amandelen
• 4 Italiaanse bollen
• 1 bakje tapenade van zwarte olijven
• 1 handje rucola
• 2 tomaten
• 2 el Parmezaanse kaas

Bereiding

Bak de hamburgers op de barbecue of in een pan met boter. Rooster in een andere pan de geschaafde amandelen zodat ze een beetje kleur krijgen. Halveer de Italiaanse bollen en besmeer beide kanten met de tapenade. Beleg de bollen met een beetje rucola, een paar plakjes tomaat en een halve eetlepel geschaafde amandelen en niet te vergeten: de burgers. Bestrooi de burgers met de geraspte kaas en geniet van de smaak van Italië.

Memphis style burger

35 minuten     4 personen

• 4 ambachtelijke slagersburgers
• 4 witte broodjes
• 4 plakken bacon, uitgebakken
• 4 plakjes cheddarkaas
• 1 bakje coleslaw

Memphis style hamburger

Bereiding

Smelt de boter en bak de ui en knoflook zachtjes aan. Voeg hier alle overige sausingrediënten aan toe, de azijn als laatste. Als de smaken goed gemengd zijn, draai je het gas uit en laat je de saus afkoelen. Bereid de burgers op de barbecue op ‘the American way’. Dat wil zeggen: gaar het vlees langzaam met indirecte warmte (niet te heet) en veel rook door bijvoorbeeld rooksnippers, van tevoren geweekt in water, aan de briketten toe te voegen en het deksel op de barbecue te plaatsen. Snijd de broodjes doormidden en leg ze ook even op de barbecue zodat er een grillstreepje ontstaat. Bouw de broodjes op met een beetje coleslaw, de bacon, de burgers, de kaas en de saus. Aan tafel!

Voor de saus
• 240 ml ketchup
• 120 ml water
• 1 middelgrote witte ui (fijngesnipperd)
• 4 tenen knoflook (uitgeperst)
• 2 el boter
• 2 el mosterd
• 2 el bruine suiker
• 1 el Worcestershire sauce
• 1 el paprikapoeder
• 1 el cayennepeper
• 2 tl gedroogde oregano
• 2 tl gedroogde tijm
• 1 tl zout
• 1 tl zwarte peper
• 40 ml appelazijn (eventueel vervangen door natuurazijn)