Welke wijn kies jij?

Een goede wijn maakt een gezellig genietmoment extra geslaagd. Maar welke wijn drink je wanneer, hoe maak je de beste wijnspijscombinatie en hoe serveer je een mooie wijn op zijn best? De allerbelangrijkste regel is gelukkig heel simpel: drink wijn die je lekker vindt. Dan word je vanzelf nieuwsgierig naar meer. Coop neemt je mee op ontdekkingstocht.

Wit, rood en rosé

In het algemeen gelden witte wijn en rosé wijn als typische wijnen voor het voorjaar en de zomer. Heerlijk om ze gekoeld te drinken op een terrasje of bij een licht gerecht. Rode wijn associëren we meer met de koudere seizoenen. Dat heeft vast en zeker te maken met de diepe kleur. En omdat je rode wijn meestal op kamertemperatuur drinkt.

Toch gaan deze algemene wijnregels niet altijd op. Er zijn ook zwaardere witte en rosé wijnen die perfect passen bij bijvoorbeeld winterse stoofpotjes of een rijk pastagerecht. Ons advies: Laat je dus vooral leiden door je eigen smaak. Plus: experimenteren is leuk! Zo verleg je steeds je grenzen en ontdek je telkens weer iets nieuws.  

Wijnspijscombinaties: wat is dat?

Waarom past een wijn wel bij het ene gerecht en minder bij het andere? Het is vooral belangrijk dat een wijn en een gerecht met elkaar in balans zijn. Geen van beide mag overheersen. Een vol gerecht als bijvoorbeeld romige pasta, combineert bijvoorbeeld goed met een vollere wijn. Verder wordt ook gezegd: when it grows together, it goes together. Gerechten en wijnsoorten uit dezelfde regio zijn vrijwel altijd een goede match.

Herfstwijnen

Als de kou en regen zijn intrede doen is er niets lekkerder dan genieten van in een warm huis genieten van een goede wijn. Waar we in de zomer neigen naar wat frissere wijnen, is het in de herfst het moment om te genieten van vollere en intensere wijnen. Hierbij kun je denken aan kruidige wijnen zoals een Syrah of een meer romige Grenache. Dit past vaak ook beter bij het eten waar we in de herfst van genieten. Maar ook witte wijn heeft zeker zijn plaats in de herfst! Ga dan voor een volle, vettige Chardonnay, het liefst met houtrijping!

Herfst wijnen

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Witte wijn

Witte wijn is onderverdeeld in droge, zoete en volle smaak. De ideale combinaties maak je als volgt:

Zoete witte wijn (bijvoorbeeld chenin blanc en riesling) past goed bij:

  • kruidige gerechten
  • Indisch, Thais, Chinees
  • vette vis, kip en gevogelte

Droge witte wijn (bijvoorbeeld sauvignon blanc of pinot gris) past goed bij:

  • gerechten met groente
  • stevige vissoorten
  • kip en gevogelte

Volle witte wijn (bijvoorbeeld chardonnay of viognier) past goed bij:

  • romige soepen
  • romige pastagerechten
  • gerechten uit de Franse keuken

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Rosé wijn

Rosé wijnen zijn er van heel licht tot donker. In het algemeen geldt: hoe lichter de wijn, hoe droger. De donkere rosé wijnen zijn juist wat voller en fruitiger van smaak. Rosé staat vooral bekend als een lekkere terraswijn, maar er zijn genoeg mogelijkheden om deze wijn ook bij het eten te serveren.

Rosé wijn past goed bij:

  • schaaldieren
  • kip en gevogelte
  • kruidige gerechten

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Rode wijn

Rode wijn is er in een lichte, medium en volle variant, met elk eigen karakter en mooie combinaties met gerechten.

Lichte rode wijn (bijvoorbeeld merlot of pinot noir) past goed bij:

  • gerechten met paddenstoelen
  • risotto
  • hartige taart

Medium rode wijn (bijvoorbeeld sangiovese of tempranillo) past goed bij:

  • gegrilde gerechten
  • Spaanse gerechten
  • lamsvlees

Volle rode wijn (bijvoorbeeld syrah of cabernet sauvignon) past goed bij:

  • geroosterd of gerookt vlees
  • wildgerechten
  • gerechten met truffel

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Biologische wijnen en vegan wijnen

Drink jij het liefst een wijn die volledig biologisch of zonder dierlijke grondstoffen is gemaakt? Maak dan je keuze uit ons assortiment met biologische en vegan wijnen, waarbij geen bestrijdingsmiddelen en dierlijke toevoegingen zijn gebruikt. Laat je verrassen door pure smaken, recht uit de natuur!

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.

Wijn serveren

Temperatuur
De vuistregel om wijn te serveren is eenvoudig: hoe lichter de wijn, hoe koeler. Toch is ook voor witte wijnen en rosé wijnen de koelkast vaak te koud. Haal de fles daarom een kwartier voordat je gaat serveren uit de koeling. Rode wijn drink je op kamertemperatuur. Daarmee wordt bedoeld tussen 17-19˚C, want de term gaat aardig terug in de tijd. Toen was er nog geen centrale verwarming. Liever is je rode wijn iets te koud dan iets te warm. Eenmaal in het glas, warmt hij in je handen nog enkele graden op.

Decanteren
De term decanteren komt ook vaak terug bij het serveren van wijn. Dat betekent dat je de wijn van de fles naar een karaf overschenkt. Bij decanteren breng je extra zuurstof bij de wijn en zorg je dat het bezinksel door de wijn wordt opgenomen. Decanteren is alleen zinvol bij rode wijnen, want witte wijnen hebben geen bezinksel. Heb je geen karaf waarin je de wijn kunt uitschenken? Geen punt! Een mooi groot glas voldoet ook. Wals de wijn een aantal keer rond en het genieten kan beginnen.