From Holland witlof

Wij Nederlanders eten ongeveer 3 kilo witlof per persoon, per jaar. Vergeleken met onze zuiderburen, de ontdekkers van deze groente, niet veel. Maar leg je de cijfers naast die van de Duitsers, die slechts 400 gram per jaar eten, dan kunnen we gerust zeggen dat wij echte liefhebbers zijn! Speciaal voor alle witlof lovers: deze week in de aanbieding bij Coop.

brussels lof

Brussels lof

Witlof werd in 1830 toevallig ontdekt door de Brusselse landbouwer Jan Brassens. Hij wilde geen belasting betalen over de cichoreiwortels die overbleven na zijn teelt en verstopte ze onder een baal stro. Toen hij het stro na twee weken weghaalde was er witlof op de wortels gegroeid. Witlof heeft daarom ook wel de bijnaam Brussels lof. De teelt van witlof vindt voornamelijk plaats in Nederland, België en Frankrijk. Het is het hele jaar door verkrijgbaar van Nederlandse bodem.

De teelt

Voordat witlof verkrijgbaar is bij jouw lokale Coop, zijn onze boeren al twee jaar druk met de teelt. Het is een tweejarig gewas. In het eerste jaar worden lange, dunne, vlezige wortels geteeld. De tweede fase is het trekken. De wortels worden dan opnieuw geplant, waardoor ze een blad vormen: de witlof. Witlof is een gezonde groente. Het bevat erg veel vitamine C. Daarnaast is deze groente rijk aan foliumzuur, dat goed is voor de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. Qua calorieën bevat 100 gram witlof zo’n 2 kilocalorieën, erg goed voor de lijn dus! Dit komt vooral doordat witlof voor 90 procent uit vocht bestaat.

de teelt
SAMEN met de kinderen witlof

SAMEN met de kinderen witlof

De echte witlofliefhebber houdt van een beetje bitter. Voor kinderen is deze smaak vaak nog moeilijk te behappen. Dat is lastig genieten aan tafel, als de kids met een zuur gezicht hun gerecht opeten. Met wat kleine aanpassingen in de keuken kun je de witlofkropjes zo klaarmaken, dat ook de allerkleinsten het kunnen waarderen. Witlofsalade maak je bijvoorbeeld zoeter door het te combineren met vers fruit. Krijgen ze meteen hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen! Door witlof te wokken wordt het ook iets zoeter van smaak. Dit kun je nog iets versterken door een beetje poedersuiker, zout en peper toe te voegen. Een heerlijke zoet/zout combinatie.

Bewaren

Bewaar witlof altijd op een donkere en gekoelde plek, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Als er licht bij komt wordt witlof snel groen. Om het langer vers te houden, kun je het verpakken in folie.

Witlofweetjes

Wist je dat…
• witlof ‘witte bladeren’ betekent?
• witlof familie is van andijvie? Ze behoren allebei tot de cichoreiachtigen
• er ook roodlof bestaat? Dit is een kruising tussen witloof en radicchio
• witlof extra wit blijf als je tijdens het koken een paar druppels citroensap toevoegt

Voeg product toe aan favorietenlijst

Kies een favorietenlijst om je product aan toe te voegen of maak een nieuwe aan.

Voeg toe aan lijst

Inloggen

Om een product op en favorietenlijst te plaatsen moet je eerst inloggen.