0
Winkelmand
1

Aardappelen bewaren en bereiden

Niets Hollandser dan een bord aardappelen, al dan niet met groenten. Maar aardappelen zijn veel veelzijdiger dan dat! Je kunt ze onder andere koken, bakken, stomen, poffen en pureren. En niet te vergeten: in reepjes snijden en frituren voor een lekker bord patat. Hoe je aardappelen bewaart en er de lekkerste gerechten mee maakt lees je hier!

Zijn aardappelen gezond?

Gemiddeld eten we in Nederland ruim 81 kilo aardappelen per persoon per jaar. En daarmee zijn we hartstikke gezond bezig. Aardappelen bevatten veel koolhydraten, vitamine B6, vezels en vitamine C. Ze staan daarom ook niet voor niets in de schijf van 5. Natuurlijk hangt het wel af van de manier van bereiden: gekookte aardappelen zijn bijvoorbeeld gezonder dan aardappelpuree of aardappels uit de oven. Ook worden de meeste aardappelen in Nederland geteeld en is er weinig impact op het milieu, waardoor ze een verantwoorde keuze zijn.

Wanneer is het aardappelseizoen?

De meeste bekende aardappelsoorten kun je het hele jaar door krijgen. Aardappelen worden vaak in april gepoot en in september en oktober geoogst. Vervolgens gaan ze de opslag in om de rest van het jaar verkocht te kunnen worden.

Verschillende soorten aardappelen

Er zijn zoals gezegd verschillende soorten aardappelen. Grofweg kun je ze onderverdelen in een paar soorten: vastkokende aardappelen, roodschillige/vrij vastkokende aardappelen en kruimige aardappelen. Tja… maar welke soort aardappel gebruik je nou precies waarvoor? Daar hebben we de aardappel keuzehulp voor. Zo kies je zeker de juiste aardappel.

  • Vastkokend: geschikt voor koken en bakken.
    De vastkokende aardappel behoudt na het koken mooi z’n vorm. De aardappel is door z’n vaste structuur ook ideaal voor in een salade.
  • Roodschillig/vrij vastkokend: geschikt voor koken, bakken, poffen, oven en airfryer.
    Dit is een aardappel die stevig blijft na het koken. En is door de mooie rode schil een kleurrijk en smakelijk ingrediënt in elke ovenschotel.
  • Kruimig: geschikt voor koken, bakken, pureren en poffen.
    De aardappel die iets uit elkaar valt na het koken. Door de zachte structuur is de kruimige aardappel niet alleen lekker om te koken of bakken, maar ook ideaal om te poffen.

Voor de ‘normale’ gekookte aardappelen bij groenten als gerecht zijn (redelijk) vastkokende aardappelen het beste geschikt. Deze kun je ook het beste gebruiken als je je aardappelen gaat bakken of frituren. Kruimige aardappelen zijn aan te raden voor een stamppot of puree.

Daarnaast heb je nog een aparte soort aardappelen: de bataat of zoete aardappel. Deze zijn erg populair om bijvoorbeeld zelfgemaakte zoete aardappelfriet mee te maken.

 

Bio+ Aardappels vast product photo

Bio+ Aardappels vast

2 kg

2,92
0
Vanka Zoete aardappelen product photo

Vanka Zoete aardappelen

1 kg

3,09
0

Hoe moet je aardappelen schoonmaken?

Aardappelen groeien onder de grond. Voor je ze kunt eten, moet je ze dus eerst schoonmaken. Ga je aardappelen koken, bakken of frituren? Schil de aardappelen dan met een aardappelschilmesje of dunschiller. De geschilde en eventueel gesneden aardappelen spoel je vervolgens af onder de kraan om de laatste restjes aarde en grond eraf te spoelen.

Ga je aardappelen poffen of koken met schil? Dan kun je ze het beste schoonborstelen. Pak hiervoor een borsteltje of doekje of spoel ze goed af onder de kraan.

Aardappelen koken en bakken

Er zijn heel veel verschillende recepten met aardappelen te maken, dus ook heel veel verschillende manieren om ze te bereiden. Maar de meeste gerechten maak je met gekookte of gebakken aardappelen, en dat is gelukkig heel makkelijk:

Gekookte aardappelen maak je door ze te schillen, in stukken te snijden en te wassen. Doe ze vervolgens in een pan (warm) water en laat dat koken. Na ongeveer 15 tot 20 minuten controleer je of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als ze zacht geworden zijn, zijn ze gaar.

Ook voor gebakken aardappelen schil je eerst de aardappelen. Snij ze vervolgens in plakjes of blokjes en spoel ze af. Voor extra knapperigheid kook je de aardappelen daarna een minuut of 5, maar dit hoeft niet. Doe vervolgens een scheutje olie of boter in een koekenpan en bak de aardappelen op een middelhoog vuur. Als de aardappelen aan één kant bruin zijn, draai je ze om en bak je de andere kant. Heb je zin in een variatie, gebruik dan kruiden of specerijen tijdens het bakken voor extra smaak!

Recepten met aardappelen

Aardappelen zijn een prima basis voor heel veel gerechten en kun je op verschillende manieren gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan een frisse Tzatziki aardappelsalade, een kapsalon met zoete aardappelfriet, tornado-aardappelen, een zomerse andijviestamppot of zelfgemaakte aardappelchips!

Hoe moet je aardappelen bewaren?

Ongeschilde aardappelen bewaren is heel makkelijk. Alles wat ze nodig hebben is een koele, donkere plek. Een (voorraad)kast of kelder is hiervoor prima geschikt. Je kunt ze hier langere tijd bewaren. Bewaar ongeschilde aardappelen niet in de koelkast, hierdoor gaan ze snel rotten. Heb je al aardappelen geschild en wil je die bewaren? Doe ze dan in een bak met water en zet ze in de koelkast. Je kunt ze nu ongeveer twee dagen laten liggen.

Hoe kies je de juiste aardappel?

Kruimig, vastkokend, roodschillig... Er valt heel wat te kiezen als je voor het aardappelschap staat. Maar welke aardappel gebruik je voor welk gerecht? In onze aardappel keuzehulp helpen we je op weg!

Bekijk de aardappel keuzehulp

Tips & tricks voor aardappelen

Bekijk de video voor meer informatie over de verschillende piepers en hoe je ze het beste kan bereiden en bewaren!