0
Winkelmand
header anti-verspillingstips

9 tips om voedselverspilling tegen te gaan

De cijfers van het Voedingscentrum liegen er niet om: per Nederlander verspillen we jaarlijks ruim 34 kilo eetbaar voedsel, goed voor zo’n 120 euro per persoon. En tel je alle huishoudens bij elkaar op, dan gooien we met z’n allen 590 miljoen kilo eten weg. Hartstikke zonde! Daarom hebben wij bij Coop de afgelopen jaren al een flink aantal maatregelen genomen tegen voedselverspilling. Hiervoor kregen wij de titel: ‘Beste supermarkt in strijd tegen voedselverspilling’! Toch hebben we ook jouw hulp nodig. Wij zorgen graag samen met jou voor een beter milieu. Daarom geven wij je 9 tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Benieuwd hoe wij de Beste supermarkt in strijd tegen voedselverspilling zijn geworden? Lees meer over onze missie op deze pagina

1. Minder voedselverspilling in de supermarkt: plannen en een boodschappenlijstje

Ook in de supermarkt kan je voedselverspillng tegengaan. Mensen die geen boodschappenlijstje gebruiken, verspillen 40% meer dan gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Minder verspillen begint dus bij slim inkopen. Check voor je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt.

Ook een weekplanning en handige apps helpen je om gericht je inkopen te doen en impulsaankopen te vermijden. Zo weet je met een weekplanning precies wat en hoeveel je nodig hebt. Weekboodschappen klinken wat ouderwets, maar het werkt écht als je minder wilt verspillen.

2. Bekijk goed de houdbaarheidsdatum

Wist je dat er twee soorten houdbaarheidsdata zijn? Op kort-houdbare producten zoals vlees of vis vind je de TGT-datum, die staat voor ‘te gebruiken tot’. Is de TGT-datum verstreken, dan kun je het product niet meer veilig eten.

De THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Deze datum is een kwaliteitsgarantie: de inhoud is in elk geval goed tot de datum. Is de THT-datum verstreken en het product nog niet geopend? Vaak kun je het product dan nog prima eten of drinken. Sommige producten kun je zelfs maanden langer bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. 

3. Gebruik je zintuigen

En wat als je twijfelt of je dat pak yoghurt nog kunt eten? Gebruik dan je zintuigen. Ziet iets er nog goed uit: ruik en proef dan even. Als eten niet meer goed is, merk je het meteen. Een blik knakworstjes dat bol staat kun je beter meteen weggooien, daar kunnen bacteriën in gegroeid zijn.

4. Bewaar je eten in vershoudbakjes

Als je bederfelijke producten op de verkeerde manier of plek bewaart, kunnen ze eerder gaan rotten. Komkommers of tomaten bederven bijvoorbeeld in de koelkast sneller dan daarbuiten. Handig ezelsbruggetje: legt de supermarkt iets in de koeling, doe dat dan thuis ook. Zo niet, dan niet. Een uitzondering op de regel zijn eieren, deze kun je thuis beter wel in de koelkast bewaren. Ook blijft eten in afgesloten bakjes langer goed. 

Wil je weten hoe je een bepaald product het beste kunt bewaren? Bekijk dan eens onze bewaarwijzers

5. Daag jezelf uit om voedselverspilling tegen te gaan

Minder voedsel verspillen is beter voor de wereld en het milieu, maar je kunt ook geld en een hoop afval besparen: elke halve komkommer die je weggooit, is vijftig cent! Alle beetjes tellen flink op. Maar ook in de supermarkt zijn er genoeg kansen om voedselverspilling tegen te gaan. Pak bijvoorbeeld de losse bananen, deze blijven vaak liggen. Een gebroken stokbrood? Neem die júist mee. En producten afgeprijsd met een sticker, daar is niks mee. Op deze manier kun je een hoop eten redden tegen een lagere prijs

6. Creëer bewustzijn en noteer wat je weggooit

Om bewust te zijn van hoeveel eten je weggooit, kun je dit een week lang bijhouden. Dat lijkt overdreven, maar het geeft je inzicht én handvatten om dingen te veranderen. Ook bij het bereiden van eten geldt: meten is weten. Weeg je pasta, couscous en rijst af, zo kook je op maat en blijf je minder met restjes zitten. Vaak geeft een recept een halve paprika of ui als ingrediënt, bedenk daarom een tweede recept waar je de restjes in kwijt kunt of voeg, in het geval van groenten en fruit, gewoon de hele paprika in plaats van een halve toe. En hou je toch wat over? Wees dan creatief met je kliekjes.

7. Gebruik de app Too Good To Go

Bij zo’n 300 Coop-winkels kun je met de Too Good To Go-app eten redden van de vuilnisbak. Iedere dag bieden deelnemende winkels gevarieerde Magic Boxen aan met producten op de houdbaarheidsdatum, zoals zuivel, brood, groente, fruit en vlees. Wat er precies in zit, is een verrassing. In elk geval krijg je voor een leuk bedrag eten met minstens drie keer zoveel waarde. Samen hebben we al ruim 300.000 maaltijden gered!

8. Let op portiegrootte 

Bij de portiegrootte is het belangrijk rekening te houden dat sommige groente erg slinkt en pasta en rijst juist groter wordt. Reken ± 50 gram ongekookte rijst per persoon als je rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Mits je het snel terugkoelt en binnen 2 uur in de koelkastzet. Roer er een lepeltje olijfolie doorheen om plakken tegen te gaan. In de vriezer kun je gekookte pasta 1 tot 3 maanden bewaren.

9. Koken met restjes uit de koelkast

Hoe goed je ook oplet, er blijft altijd wel eens wat over. Dan komt het op creativiteit aan. Oude boterhammen doen het prima als bodem voor een quiche of als ingrediënt voor paneermeel of croutons. Maak er tosti’s, bruschetta’s of wentelteefje van, of combineer brood met soep of een salade. Bananen met beurse plekken? Maak er een bananenbrood of -smoothie van. Zelfs schillen en afsnijdsels kan je bewaren in de vriezer en als het nodig is bouillon van trekken. Zie restjes dus niet meer als afval, maar als ingrediënt. 

minder voedselverspilling supermarkt

Coop is de beste supermarkt in strijd tegen voedselverspilling

Dit is de uitkomst van het GFK MVO rapport dat is verschenen in maart 2021. Een mooie waardering die ons stimuleert om extra inspanningen te blijven leveren voor dit belangrijke thema.

Zo zetten we komend jaar volop in op Too Good To Go waarbij we nóg meer maaltijden redden van de afvalbak én kijken we samen met onze klanten naar andere innovaties en initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan.

Meer lezen