0
Winkelmand
Bbq schoonmaken - headervisual

BBQ schoonmaken: handige tips

De BBQ schoonmaken: helaas hoort dat er ook bij wanneer je gaat barbecueën. Van het reinigen van het BBQ rooster tot het poetsen van de BBQ zelf. Geen zorgen, wij hebben een aantal BBQ schoonmaak tips verzameld waarmee deze klus zo geklaard is. Dus de BBQ schoonmaken? Jij draait er je hand niet meer voor om!

tonijn ingevet voor op de bbq

Een goed begin is het halve werk

De voorbereiding begint al tijdens het bakken. Kom je tijdens het schoonmaken van de BBQ regelmatig restjes BBQ vlees en vis tegen die aan het rooster zijn blijven plakken? Dit kun je voorkomen! Smeer het rooster voordat je gaat barbecueën in met olie. Daarnaast zorg je ervoor dat ook de vis, het vlees en de groenten voor het bakken met olie ingesmeerd worden.

Ook slim: maak gepofte aardappelen, groenten- of vispakketjes: verpakt in aluminiumfolie blijft het BBQ rooster mooi schoon. Blijft er toch iets aan het rooster plakken? Of blijft er na het bakken vet op het rooster liggen? Je kunt dit eenvoudig tussentijds wegpoetsen met een halve citroen die je op een vork hebt geprikt. Dat scheelt alweer!

Wanneer de BBQ schoonmaken?

Het schoonmaken van de BBQ staat vaak niet op je wensenlijstje na het barbecueën. Logisch, het is veel lekkerder om even uit te buiken en gezellig na te praten. Toch geldt voor het schoonmaken van de BBQ: hoe eerder je het doet, hoe beter. Dus… neem de schoonmaakmiddelen ter hand en ga ervoor!

Schoonmaakmiddelen voor het schoonmaken van jouw BBQ bestel je makkelijk en snel. 

bbq schoonmaak staalborstel

Tips om het BBQ rooster te poetsen

Als het rooster nog een beetje warm is, kun je vet en etensresten nog makkelijk wegpoetsen. Hiervoor gebruik je heet water met wat afwasmiddel. Hardnekkiger vuil poets je weg met een staalborstel. Heb je die niet? Probeer het dan met een prop aluminiumfolie. Dat werkt ook! De laatste restjes verwijder je met een doekje met daarop wat olie. Door het rooster in te wrijven met olie voorkom je gelijk ook dat dit gaat roesten.

Wist je dat sommige BBQ roosters ook in de vaatwassers mogen? Check hiervoor de gebruiksaanwijzing van jouw BBQ.

Is je rooster echt héél vuil? Dan zou je deze tips eens kunnen proberen:

  • Leg het rooster een nacht tussen natte kranten. De volgende dag zijn de resten losgeweekt en kun je de BBQ makkelijk schoonmaken.
  • Leg het rooster een nacht in het gras. Ook hier geldt: niet vergeten te poetsen de volgende dag.
  • Maak een papje van drie eetlepels baksoda en een eetlepel water, smeer hiermee het rooster in en laat het 10 minuten intrekken. Maak daarna met een nat sponsje het rooster schoon.
  • Doe het rooster in een vuilniszak met wat biotex en heet water. Laat een nacht liggen. De volgende dag poets je het vuil eenvoudig weg.
bbq schoonmaak staalborstel

Binnenkant BBQ schoonmaken

De BBQ bestaat natuurlijk uit meer dan alleen het rooster. Je moet ook de binnenkant van de BBQ schoonmaken. Maak daarom ook de kuip regelmatig schoon. Doe dit wel pas als de BBQ helemaal is afgekoeld. Haal alle as en houtskool eruit. Verwijder vuil, vet of etensresten met een sopje van heet water en afwasmiddel. Sowieso is het – afhankelijk van hoe vaak je ‘m gebruikt – goed om de BBQ eens of twee keer per jaar een schoonmaakbeurt geven met een sopje.

Na het schoonmaken… nog een BBQ?

Na het schoonmaken van de BBQ… ben je klaar voor een nieuwe BBQ! De zomer is tenslotte nog lang niet voorbij. Bij Coop vind je niet alleen de lekkerste producten voor op en bij de BBQ, maar ook heel veel BBQ inspiratie. Eens iets anders barbecueën? Bekijk dan onze recepten. Veel BBQ plezier!