0
Winkelmand
Beter Leven eieren - headervisual

Verantwoord genieten van eieren van Coop

Een zachtgekookt eitje, roerei of boerenomelet. Waar je ook voor kiest, van de eieren van Coop kun je verantwoord genieten. Al onze eieren dragen namelijk het Beter Leven keurmerk. Dit betekent dat ze afkomstig zijn van kippen met betere leefomstandigheden. Coop heeft ook losse Broederhaan-eieren, waarmee onnodig dierenleed wordt voorkomen. Je leest hier alles over onze eieren. 

Assortiment

Ons uitgebrEIde assortiment

Bij Coop heb je genoeg keuze wat betreft onze eieren: van goedkope witte scharreleieren in een recyclebare plastic verpakking tot aan biologische eieren van BIO+. Waarbij je zelfs één ei kan kopen tot aan een tray van 30 eieren voor de grootgebruikers. Van maat M tot aan XL eieren. 

Bekijk producten

Respeggt

Broerderhaan-eieren

Bij Coop vind je Broederhaan-eieren. Voor iedere leghen die geboren wordt, kruipt er ook een haantje uit het ei. De haantjes worden direct na de geboorte gedood. Een dieronvriendelijke én onnodige methode. Eén van de initiatieven om dit tegen te gaan is het Broederhaan-ei. Hiervan worden de eendagshaantjes grootgebracht en wordt het vlees gebruikt voor voeding. Je vindt de Broederhaan-eieren bij de losse eieren. Handig als je er maar één of twee nodig hebt. Je stopt ze gemakkelijk in een doosje, die je kunt hergebruiken. Goed voor de dieren én goed voor het milieu dus!

Beter Leven sterren

Beter Leven keurmerk

Al onze eieren dragen het Beter Leven keurmerk. Dit houdt in dat ze afkomstig zijn van kippen met meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan gangbaar is. Eieren kunnen één, twee of drie Beter Leven sterren hebben. Hoe meer sterren, hoe verantwoorder je keuze!

1 Beter Leven ster

De kippen hebben meer ruimte door een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht. Ook is er een maximale groepsgrootte ingesteld. Het licht blijft in Beter Leven stallen aan en de snavels worden minder ver gekapt. Er is meer afleidingsmateriaal, zoals strobalen, en stallen worden ingestrooid met vers stro, houtkrullen en zand om scharrelen en stofbaden te stimuleren. Verder krijgen de kippen pikstenen zodat hun snavels en nagels niet te scherp worden. 

2 Beter Leven sterren

Aanvullend op de eisen die gelden bij 1 Beter Leven ster, hebben de kippen nog een vrije uitloop naar buiten waar ze minimaal 8 uur per dag mogen rondscharrelen. Hier is met beschutting een plek gecreëerd waar de dieren zich op hun gemak voelen.

3 Beter Leven sterren

Aanvullend op de eisen die gelden bij 2 Beter Leven sterren, hebben de kippen meer ruimte in de stal en is het kappen van de snavels verboden. Het 3 sterren Beter Leven keurmerk is net zo diervriendelijk als biologisch, of staat gelijk hieraan.

Ei-nergie

Ei-codes

Op elk ei staat een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld 2-NL-45146 01. Zo’n code is wettelijk verplicht. Aan de ei-code kun je zien waar het ei vandaan komt en wat voor ei het is. Maar hoe lees je die code?

Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip heeft geleefd:

 • 0 = biologisch ei
 • 1 = vrije-uitloopei of grasei
 • 2 = scharrelei of rondeel

De lettercombinatie die volgt, staat voor het land waar het ei vandaan komt. In het voorbeeld is dat dus Nederland. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. De eieren die je bij Coop vindt, komen dus ook gewoon uit Nederland.

De laatste reeks cijfers verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Zo kunnen we ze altijd traceren.

Welk ei is gezonder? Wit of Bruin?

Je bent ze vast allebei al eens tegengekomen: witte en bruine eieren. Is een bruin ei gezonder dan een wit ei, net als bij boterhammen? Nee, beide eieren zijn even gezond. Sterker nog: de kleur van de eierschaal heeft niets te maken met voedingsstoffen, alleen maar met het ras van de kip. Meer weten? Bekijk dan deze video. 

Over de kook

Net als het kip-ei-verhaal, is ook de kooktijd van eieren vaak onderwerp van discussie. De één houdt van zachtgekookt en laat ze drie minuten pruttelen, terwijl de ander juist verzot is op hard gekookte eieren. We helpen een handje:

 • Zachtgekookt ei: 3 tot 4 minuten kooktijd
 • Halfzacht: 5 tot 6 minuten kooktijd
 • Hardgekookt: 8 minuten

Zorg er altijd voor dat de eieren helemaal onder water zijn tijdens het koken, dan worden ze gelijkmatig hard. Zet het gas niet te hoog, hierdoor kunnen de eieren stuk gaan. Na het koken kan je de eieren laten ‘schrikken’ door ze met koud water af te spoelen. Dan pellen ze makkelijker. Op die manier stopt ook het stollen, anders gaat het kookproces nog een paar minuten door.

Respeggt

Ei-nergie

Eieren zijn een bron van energie en staan in de Schijf van Vijf. Een ei bevat de vitamines A, B12, D, ijzer, zink en selenium. De combinatie van eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 maken eieren ook een gezonde en verantwoorde keuze voor vegetariërs. Vrije uitloopeieren, zoals die van Coop, bevatten ook Omega-3-vetzuren: erg belangrijk voor de totale gezondheid. Let wel op dat je niet te veel eieren eet. Dit verhoogt het cholesterol. De aanbevolen hoeveelheid is zo’n drie eieren per week.

Wist je dat

Wist je dat?

 • Kippen al eieren leggen als ze zo’n vijf maanden oud zijn?
 • Een kip iedere 24 tot 26 uur een ei kan leggen?
 • Kippen zich niet in water wassen, maar in stof? Ze zijn dol op het nemen van een zelf gegraven kuiltje. Doordat de kip in het stof rolt en fladdert, blijft de isolatie van de veren op peil en worden parasieten bestreden.
 • Je aan de oorlellen van de kip kunt afleiden wat voor kleur eieren de kip legt? Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, kippen met rode oorlellen leggen meestal bruine eieren.
 • De grootte van de eieren wordt bepaald door de leeftijd van de kip? Hoe ouder de kip, hoe groter en zwaarder het ei.
bewaartips

Bewaartips

Bewaar je eieren wel of niet in de koelkast? In de doos of in een rekje? Wij geven je bewaartips:

 • Bewaar eieren altijd in de koelkast. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën. Zo blijven de eieren langer vers.*
 • Bewaar eieren in de doos, en niet in het plastic rekje in de deur van de koelkast. In een doos drogen eieren minder snel uit.
 • Bewaar een ei met de punt naar beneden. Dan blijft de dooier op zijn plaats en is het ei langer houdbaar.

*Waarom eieren in de supermarkt (meestal) niet in de koeling staan?

Eieren zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Staan ze in de supermarkt in de koeling, dan ontstaat er tijdens de reis naar jouw koelkast een flink temperatuurverschil. Deze verandering in temperatuur veroorzaakt condens, en dus vocht in het ei. Hierdoor groeien schadelijke bacteriën sneller. Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren, is er minder condensvorming en blijven de eieren langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt zoveel mogelijk gelijk gehouden.

bewaartips

Verse eieren

Tip! Doe de versheidstest: vul een glas met water en leg het ei erin. Een vers ei zinkt naar de bodem een rot ei blijft drijven.

Recepten met eieren