0
Winkelmand
bloemkool bewaarwijzer header

Bloemkool bewaren en bereiden

Deze Hollandse koolsoort is een favoriet bij Nederlanders en staat niet voor niets in de top 3 groenten. Bloemkool heeft een toegankelijke, milde smaak. De kool is heerlijk gekookt, maar ook lekker in wok- of ovengerechten. Maar hoe weet je of bloemkool nog goed is? En hoe kun je bloemkool het best bewaren? Dat lees je hier.

Is bloemkool gezond?

Er zitten indrukwekkend veel voedingsstoffen in bloemkool. De kool zit vol mineralen, antioxidanten en vitamines. Bloemkool is laag in calorieën en is vezelrijk. Dit zorgt ervoor dat je je sneller vol voelt. Fijn dus als je wilt afvallen. Verder is deze groente goed voor het hart en je hersenen. Kortom: een gezonde alleskunner.

Wanneer is het bloemkool seizoen?

Bloemkool groeit het hele jaar door en is daarom een duurzame keuze. Je verwacht het misschien niet, maar juist tijdens de zomermaanden komt de bloemkool vooral van Nederlandse bodem.

Waar moet je op letten als je een bloemkool koopt?

Een goede bloemkool is stevig, heeft witte, schone stengels en sterke bladeren. Let erop dat de bloemkool:

  • Geen bruine vlekken heeft
  • Geen slappe bladeren heeft
  • De steel niet is verkleurd
  • Een mooie witte kleur heeft

 Zoek je een bloemkool met wat meer allure? Van juli tot november wordt er ook romanesco-bloemkool geoogst. Deze bloemkool heeft toren-vormige roosjes en steelt op elke tafel de show.

 

Bloemkool product photo

Bloemkool

400 g

2,49
0
Bloemkoolroosjes *meer bite, meer smaak* product photo

Bloemkoolroosjes *meer bite, meer smaak*

400 g

1,69
0
Coop Bloemkool rijst product photo

Coop Bloemkool rijst

400 g

2,09
0

Hoe moet je bloemkool schoonmaken?

Heb je een verse bloemkool gekocht? Verwijder dan eerst de bladeren en snijd de onderkant eraf. Was de bloemkool goed onder de kraan, soms kan er namelijk nog zand tussen zitten. Je kunt de bloemkool ook eerst even in een bak water laten weken. Daarna kun je de bloemkoolroosjes van de stronk afsnijden. De stronk hoef je trouwens niet weg te gooien, deze is prima te gebruiken in een bloemkoolsoep bijvoorbeeld.

Bloemkool koken

Koken of bakken? De meeste Nederlanders koken hun bloemkool. Het beste is om bloemkool te koken in een klein laagje water van zo’n centimeter of drie. Zorg voor een pan met deksel. Reken voor kooktijd bloemkool zo’n 8 - 10 minuten om het beetgaar te krijgen. Heb je kleinere roosjes? Dan is het 5 - 8 minuten. Wil je de bloemkool bakken of wokken? Dan is het voldoende om de bloemkool 4 minuten voor te koken. Gebruik de vork-truc om te kijken of de bloemkool gaar is.

Recepten met bloemkool

Deze superfood is de laatste jaren een steeds hippere groente geworden. Bloemkool wordt niet alleen meer voor het klassie ‘AGV-tje’ (aardappel-groenten-vlees) gebruikt. Maar ook in wokgerechten, als pizzabodem of rijst. Hieronder een aantal lekkere recepten:

Hoe moet ik bloemkool bewaren?

Er kan weinig verkeerd gaan met het bewaren van bloemkool. Als je het loof om de bloemkool laat, kun je hem tot een week in de koelkast bewaren. Het beste is in de groentela, op de loof zodat de roosjes vrij staan. Bloemkool invriezen? Ook dat kan. Kook de roosjes 3 minuten en je kunt ze tot 12 maanden in de vriezer bewaren. Gesneden bloemkool is makkelijker, maar kun je minder lang bewaren.

 

bloemkool recept

Meer recepten met bloemkool

Bloemkool koken en bereiden kan op veel creatieve manieren. Wat dacht je van geroosterde kerriebloemkool of rijkgevulde bloemkooltaco's? Het gaat veel verder dan de klassieke aardappelen-groente-vlees met bloemkool! Laat je verrassen met deze bloemkool recepten!

Bekijk recepten