0
Winkelmand
header rundvlees boerinnen
boerinnen

Nederlandse boerinnen staan op voor rundvlees van eigen bodem

Weet jij eigenlijk wel wat je eet? Waar het vandaan komt? En of voor het product rekening is gehouden met dierenwelzijn en voedselveiligheid? Niets zo controleerbaar als een product uit eigen land! Daarom werken we bij Coop samen met onze eigen Nederlandse boeren. Oer-Hollandse producten, afkomstig van boeren uit eigen land, zijn het verst en lekkerst. En met het oog op voedselveiligheid en dierenwelzijn ook het beste. Dat vinden de boerinnen van ons Blonde d’Aquitaine-rundvlees ook. Daarom staan zij op voor goed, lekker én eerlijk vlees.

Bekijk de video

Boerin Irene

Irene Peltjes

Boerin in Bergentheim

Waarom ben je boerin geworden?

“Eigenlijk ben ik erin gerold. Mijn vader en moeder hadden een eigen boerenbedrijf en zaten in een unieke positie: drie dochters met agrarische affiniteit én in het bezit van een HAS-diploma. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat één van mijn zussen het ouderlijk bedrijf zou overnemen. Maar net als in het echte leven liep alles anders. Ik kreeg de mogelijkheid de boerderij over te nemen en samen met mijn man (toenmalige vriend) pakte ik de kans. Van boerendochter naar boerin!”

Wat maakt nou juist dat stukje Blonde d’Aquitaine-rundvlees zo lekker?

“Blonde d’Aquitaine is een echt vleesras. Het vlees is mager, mals en heeft constante kwaliteit. Dat komt onder andere door de leefomstandigheden van het dier. De kalveren blijven de eerste levensmaanden bij de zoogkoe (buiten) lopen. Pas wanneer de weersomstandigheden minder goed worden, wordt het kalf van de koe gescheiden. Het kalf gaat dan meestal naar een ander bedrijf, waar deze samen met andere kalveren in ruime groepshokken op stro komt te staan. Hier kunnen ze langzaam volwassen worden totdat ze volgroeid zijn. Alles op een rustig tempo, want dat is het beste voor het dier.”

Boerin Sabine

Sabine van Lent

Boerin in Meteren

Waarom ben je boerin geworden?

“De boerderij is al generatielang bij mijn partner Kees in de familie. Val je voor een boer, dan krijg je de boerderij er automatisch bij. Toch heb ik mijn eigen draai gegeven aan het boerin-zijn. Ik doe de administratie en verricht hand- en spandiensten als het nodig is. Daarnaast run ik de boerderijwinkel, geef ik boerderijeducatie aan scholen en organiseer ik rondleidingen en boerderijdiners.”

Wat is je favoriete rundvlees-gerecht?

“Dat zijn er een heleboel! Ik maak graag ovenschotels met rundergehakt. Dat bereid ik ’s morgens voor, en ik programmeer de oven zodat we in de avond op tijd kunnen eten. Superhandig in verband met de middagactiviteiten van de kinderen. Stoofvlees uit de slowcooker is ook favoriet: lekker én makkelijk.”

Blonde d’Aquitaine-rundvlees uit Nederland

Dat de consument weet welk product hij kiest, is volgens onze boerinnen heel belangrijk. Boerin Marion Vestjens, Blonde d’Aquitaine-boerin in Meijel  “Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat hun biefstukje of sukadelap van dieren komt die op de juiste manier zijn gehouden. Zonder dierenleed, en met de hoogste kwaliteit. Van vlees dat uit eigen land afkomstig is, weet je precies waar het vandaan komt. Dat voelt goed en is zoals het wat ons betreft hoort. In Nederland blinken we daarin uit, wij hebben het beste voor met onze dieren en ons vlees.”

 

Blonde d’Aquitaine-rundvlees – met een Franse naam en oorsprong, maar wel een puur Nederlands kwaliteitsproduct – is vlees van topkwaliteit. En zoals rundvlees hoort te zijn: lekker mals en sappig. Maar ook gemaakt met aandacht voor dieren en voedselveiligheid. De dieren hebben op de boerderijen van de boerinnen extra veel ruimte. Ze liggen dik in het stro. En krijgen voldoende daglicht. “Het is een eerlijk stukje vlees. Je weet waar het vandaan komt, dat de dieren goed verzorgd worden en dat het – bovenal – erg lekker is. We doen ons uiterste best om de dieren een goed leven te geven, ze ervaren bij ons geen stress en ze leven in alle rust, zodat ze de tijd krijgen om te volgroeien. Dat zie je terug aan het uiteindelijke product: mager vlees van constante kwaliteit. En dat proef je. Dat betekent wel dat het vlees wat meer kost dan dat het afkomstig is uit het buitenland.”

Boerin Marja

Marja van den Bijgaart

Boerin in Oudheusden

Waarom ben je boerin geworden?

“Ik groeide op een boerderij op en deed een agrarische opleiding. Het bedrijf van mijn vader nam een broer al over. Dat mijn man John melkvee en vleesvee had, was dus voor mij, een mooie bijkomstigheid. Na ruim 20 jaar in de agrarische sector buitenhuis te hebben gewerkt, ging ik samen met John aan de slag op onze boerderij.”

Wat doet een boerin naast het werk?

“Naast de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij, doe ik ook de bij behorende administratie. Ik ben bestuurslid van het Agrarisch Collectief. Daar zet ik me bijvoorbeeld in om kostenbesparingen te regelen door gezamenlijk diverse agrarische producten in te kopen. Het meest geniet ik vooral lekker thuis, van mijn fijne gezin – met onze dochter Bo en zoon Thijs. En van mijn paarden; paardrijden is nog altijd een van mijn hobby’s maar ook koffiedrinken met een vriendin  en een kaartavondje hoort in dat rijtje thuis!”

Duurzaamheid

Niet alleen het vlees is duurzaam, ook het hele proces er omheen. De (ruwvoer)gewassen die gevoerd worden aan de dieren, nemen CO2 op en geven zuurstof af aan de lucht. En de stromest van de dieren wordt gebruikt om eigen akkers en akkers in de regio’s te bemesten. Het hoge organische gehalte van de mest zorgt voor verbetering van de vruchtbaarheid van de grond, voor betere vochtvasthouding en voor een natuurlijke opslag van CO2 in de grond. In het voerrantsoen wordt naast de (eigen) lokale ruwvoerteelt – zoals, mais, gras, hooi en kuil – ook reststromen uit de levensmiddelenindustrie gebruikt. De dieren eten bijvoorbeeld bierbostel van bierbrouwerijen, en aardappelresten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie of overproductie.

Nu of nooit

Dat de boerinnen nu opstaan, is geen toeval. Marion, namens de boerinnen: “We willen de consument bewust maken van dit Nederlandse kwaliteitsvlees. Je weet precies wat je koopt en waar het vandaan komt. Het is een eerlijk verhaal over een (h)eerlijk product dat een eerlijk prijskaartje verdient. Kosten van stro en voer stijgen. En de concurrentie van goedkoop vlees uit het buitenland is groot. Als consumenten bewust de keuze maken voor dit eerlijke stukje vlees, tegen een eerlijke prijs, bereiken wij ons doel.”

Boerin Jamie

Jamie van Zandwijk

Boerin in Herwijnen

Waarom ben je boerin geworden?

“Mijn oom en vader runnen een vleesveehouderij met Blonde d’Aquitaine-stieren. Inmiddels werken ook mijn neef en ik mee in het bedrijf. Ik had altijd al interesse voor dieren. Eerst vooral voor kleine dieren, maar naarmate ik ouder werd en ik de opleiding Vakexpert Veehouderij in Breda volgde, groeide mijn passie voor vleesvee. Nu studeer ik Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Na mijn opleiding neem ik samen met mijn neef het bedrijf over. Boerin word je niet, dat ben je!”

Waar word je blij van?

“Nederland heeft de beste grondstoffen voor goed voer. Snijresten uit de frietfabriek, bierbostel en maisstengels: deze producten zijn erg goed voor de stieren én ze vinden ze lekker. Dat resulteert in goede mest, die de grond vruchtbaar maakt. Door deze circulaire manier van werken, kunnen we zelf weer producten telen van het land voor de stieren. Niets mooier dan een product dat in de regio wordt geproduceerd en geconsumeerd! Als ik zie dat de stieren rustig en gezond in het stro liggen denk ik: daar doe ik het voor.”

Boerin Marion

Marion Vestjens

Boerin in Meijel

Waarom ben je boerin geworden?

“Toen ik mijn man Frank leerde kennen, wist ik al dat hij het bedrijf van zijn ouders wilde overnemen. Privé en zakelijk is op een familiebedrijf onlosmakelijk verbonden. Gelukkig houd ik veel van dieren, dus was het voor mij een logische stap om mee te gaan helpen. Dat we samen zorgen voor vruchtbare grond waarop gewassen groeien en we onze stieren een mooi leven geven, geeft mij veel voldoening.”

Wat doe je om de dieren een zo fijn mogelijk leven te geven?

“Onze dieren leven in ruime stallen en ze krijgen veel licht, een lekker en schoon ligbed van stro, goed en genoeg voedsel en schoon water. Eigenlijk is de zorg vergelijkbaar met de zorg voor kinderen: zorgvuldig en met voldoende aandacht en liefde.”