0
Winkelmand
header kaas boeren

Boerenkaas uit Molenaarsgraaf

Kaasmaken is een fantastisch proces, vindt de familie van Kesteren uit Molenaarsgraaf. In 2018 begonnen de twee oudste zonen, Pieter-Jan en Cornelis, op de boerderij aan de Kweldamweg middenin de Alblasserwaard een eigen kaasmakerij in de voormalige koeienstal. Met de meest verse melk die je maar bedenken kan – rechtstreeks van de eigen koeien. “De melk is nog warm als we ’s ochtends om half zes met het proces starten”, vertelt Cornelis. “Na het toevoegen van zuursel en stremsel ontstaat de wrongel.

Het is een precisiewerk; één foutje en de kaas voldoet niet meer aan de kwaliteitsstandaard die de familie Van Kesteren nastreeft. “Het is handwerk, een ambacht dat veel stappen telt en dat alleen een smakelijk product oplevert als je nauwkeurig en met focus werkt”, zegt vader Van Kesteren. De geperste kazen gaan een korte periode in een pekelbad om perfect op smaak te komen. In het pakhuis rusten de kazen tot slot. Hier worden ze door vader Piet dagelijks gekeerd en gecoat voordat ze de deur uitgaan.

De kaas van de familie Van Kesteren voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en krijgt daarom het KB-keurmerk. Dit stempel garandeert dat het een echte Nederlandse boerenkaas is, gemaakt van dagverse rauwe melk.

koeien buiten

Buiten en de stal

De koeien grazen minimaal 120 dagen per jaar buiten in de wei. De dagverse rauwe weidemelk vormt de basis voor de zachte, romige boerenkaas.

’s Ochtends en ’s avonds worden de koeien gemolken. De verse - nog warme - melk stroomt direct richting de kaasmakerij om verwerkt te worden tot kaas.

pekelbad

Pekelbad

Na het persen laat Cornelis de kazen zakken in een speciaal pekelbad. Hierin rusten de kazen ongeveer tweeënhalve dag voordat ze naar het pakhuis gaan om verder te rijpen. Het zout zorgt voor extra smaak.

Producten van Van Kesteren

Trots van Coop Boerenkaas jong stuk

400 g

5,40
0

Trots van Coop boerenkaas jong belegen stuk

400 g

5,76
0

Trots! van Coop Boerenkaas jong belegen plakken

200 g

3,10
0
pakhuis

Pakhuis

Het pakhuis is het domein van vader Piet. Het is zijn taak om de kazen te coaten en zo te beschermen tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf. Elke kaas wordt aan beide kanten drie keer ingesmeerd en aan de lucht gedroogd.

Trots op onze kaas!