0
Winkelmand
header boerenkool bewaarwijzer

Boerenkool bewaren en bereiden

Bij boerenkool denken Nederlanders al gauw aan stamppot. In het buitenland wordt boerenkool op veel verschillende manieren gegeten. Maar waarom is boerenkool nou zo gezond? En hoe moet je het bewaren? Dat lees je hier.

Is boerenkool gezond?

Boerenkool staat bekend als een super food, en dat is niet zonder reden. Het zit vol met stoffen die je elke dag nodig hebt. Voedingsstoffen zoals vitamine A, B2, B6 en C en foliumzuur, calcium en ijzer. Boerenkool is niet alleen gezond door de hoeveelheid goede voedingsstoffen, het bevat ook relatief weinig calorieën.

Elke dag stamppot boerenkool dan maar? Dat is niet zo’n goed dieet. In spekjes en rookworst zitten wél veel verzadigde vetten. Wil je toch een supergezonde maaltijd maken? Vervang dan de spekjes door magere variant of de rookworst door vis.

Wanneer is boerenkool in seizoen?

Boerenkool is een echte seizoensgroente. In de herfst en winter komt veel boerenkool uit Nederland. Niet alleen een gezonde, maar ook een duurzame keuze dus!

Waar moet je op letten bij het kopen van boerenkool?

De randen van het blad moeten net zo’n frisgroene kleur hebben als de rest van het blad. Ook mag het blad verder geen verkleuringen of slapheid hebben. Bij gesneden boerenkool hoef je alleen op de groene kleur te letten.

Boerenkool fijn voordeelverpakking product photo

Boerenkool fijn voordeelverpakking

500 g

2,05
0
Boerenkool grof product photo

Boerenkool grof

300 g

1,59
0
HAK Boerenkool product photo

HAK Boerenkool

680 g

1,99
0
Top! van Coop Boerenkool stamppot product photo

Top! van Coop Boerenkool stamppot

475 g

4,29
0

Hoe maak je een boerenkool schoon?

De meeste boerenkool in de supermarkt is al voorgesneden en gewassen. Heb je verse boerenkool gekocht? Dan moet je die eerst schoonmaken. Breek de bladeren van de steel en de dikke stelen snijd je van het blad af. Was de bladeren grondig in water; soms kan er nog zand tussen zitten. Boerenkool gewassen? Zet het in een pan met ruim water en wat zout. Laat het een uur staan en was de boerenkool nog een keer. Zo weet je zeker dat zand en beestjes er uit zijn. Daarna kun je het koken.

Hoe kook je boerenkool?

Boerenkool moet je 15 - 20 minuten laten koken. Let op dat je het niet te lang kookt: anders verliest het z’n structuur en wordt het minder lekker. Zorg ervoor dat je genoeg water bij de boerenkool doet, het slinkt namelijk niet.

Recepten met boerenkool

In een ovenschotel, wokgerecht of gewoon als oer-hollandse stamppot: met boerenkool maak je altijd iets gezonds en lekkers. Wat denk je bijvoorbeeld van:

Hoe moet je boerenkool bewaren?

Heb je boerenkool over? Als het nog ongesneden is, bewaar je het op een koele plek of in de koelkast in de groentela. Dan is het zo’n 5-7 dagen houdbaar. Voorgesneden boerenkool is iets korter houdbaar. Geopend houdt het meestal maar 1 à 2 dagen vol in de koelkast. Zeker weten dat het nog goed is? Kijk, ruik en proef dan even. Als het zuur ruikt, kun je het beter weggooien. Wil je het toch langer bewaren? Je kunt de boerenkool rauw invriezen of eerst blancheren. Blancheren is een kooktechniek waarbij de groente eerst kort wordt gekookt en daarna in koud water wordt gelegd. Boerenkool is ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.

boerenkool recept

Meer boerenkool recepten

Je kan meer bereiden met boerenkool dan alleen de klassieke stamppot. Smoothies, salades, ovenschotels. Je kan heerlijk variëren met deze gezonde groene kool. Benieuwd geworden? Kijk dan op onze receptenpagina! 

Bekijk recepten