0
Winkelmand
1

Champignons bewaren en bereiden

Ah oui, les champignons… Deze van oorsprong Franse paddenstoel is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Niet zonder reden: deze gezonde alleskunner is een graag gezien ingrediënt in pasta’s, soepen, ovenschotels en sauzen. Maar hoe bak je de lekkerste champignon met precies de goede bite? En hoe lang kun je champignons eigenlijk bewaren? 

Zijn champignons gezond?

Ook al zijn champignons eigenlijk schimmels en geen groente, je vindt ze wel in het groenteschap. En terecht, want champignons zijn hartstikke gezond. Ze zijn laag in calorieën, en bevatten goede voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en eiwit. In veel recepten vind je champignons terug als vleesvervanger. Gebruik je champignons als alternatief voor vlees? Dan is het verstandig om nog een groene bladgroente of andere bron van ijzer toe te voegen aan je maaltijd.

Waar moet ik op letten bij het kopen van champignons?

Wil je weten of champignons vers zijn? Dan kun je op een aantal dingen letten. Verse champignons zijn stevig, voelen niet nat aan, en hebben een neutrale geur. Als de champignon onder het kapje bruin en vochtig is, en niet fris meer ruikt, kun je hem beter niet meer eten.

Champignons kastanje product photo

Champignons kastanje

400 g

1,99
0
Kastanjechampignons gesneden product photo

Kastanjechampignons gesneden

250 g

2,29
0
Portobello's product photo

Portobello's

2 stuk(s)

1,79
0
Top! Van Coop Kastanje champigons product photo

Top! Van Coop Kastanje champigons

250 g

1,29
0
Witte champignons product photo

Witte champignons

250 g

0,99
0
Witte champignons gesneden product photo

Witte champignons gesneden

250 g

1,99
0

Hoe moet je champignons schoonmaken?

Je kent ze wel; die zwarte spikkeltjes die je op de champignons aantreft. Voor gebruik moet je champignons eerst schoonmaken. Onder de kraan ermee? Dat is niet zo’n goed idee; champignons nemen namelijk snel vocht op en verliezen zo smaak en structuur. Maar het schoonmaken van champignons is niet moeilijk. Met een borsteltje haal je zo het zand eraf. Heb je geen borsteltje? No worries; gebruik een doekje of een stukje keukenrol en je boent ze binnen no-time schoon.

Hoe bak je champignons?

Heb je ze schoongepoetst? Dan is het tijd om te gaan bakken! Geef je champignons de ruimte; in een grote pan kan vocht beter verdampen en krijgen ze een lekkere structuur. Ook houden champignons wel van wat olie of boter. Omdat ze vocht goed absorberen, is het verstandig om een grote scheut olie toe te voegen. Je bakt gesneden champignons in zo’n zes tot twaalf minuten heerlijk gaar.

Recepten met champignons 

Je kunt met een champignon natuurlijk meer dan alleen maar bakken. Je kunt ze op allerlei manieren kruiden en ze passen bij zowel oosterse als europese recepten. Voor bijna elke gang is er wel een heerlijke variatie met champignon te bedenken:

Hoe moet je champignons bewaren?

Je hebt champignons over. Wat nu? Verse champignons kun je het beste in hun verpakking bewaren in de koelkast. Ze zijn dan zo’n drie dagen houdbaar. Wil je champignons langer bewaren? Dan kun je de champignons invriezen. Bak ze wel even voordat je ze invriest; zo houden ze hun structuur en blijven ze lekker. Gebakken champignons kun je tot wel drie maanden in de diepvries bewaren.

Tips & tricks voor champignons

Champignon zijn lekker, veelzijdig en ook nog eens gezond. Bekijk de video voor meer informatie over deze eetbare paddenstoel.