0
Winkelmand
Fairslaggever header

Volg fairslaggever Danielle

Tijdens de voorjaarseditie van de Fairtrade Week profiteerden Coop-klanten van 25 procent korting op het complete Fairtrade assortiment. Voor elk verkocht Fairtrade product doneerden wij 10 eurocent aan een Fairtrade Original-project in Thailand. Daarmee hebben we maar liefst 15.000 euro opgehaald. Hoe dat bedrag gebruikt wordt? Dat zie je de komende dagen op deze pagina.

In augustus schreven we een bijzondere winactie uit: door ‘auditie’ te doen, maakten klanten kans om onze fairslaggever te worden. Danielle Gouverneur won met haar spontane video. Zij reist tijdens deze Fairtrade Week (die vindt plaats van 26 oktober t/m 3 november) af naar Thailand om Thaise boeren te bezoeken, échte leveranciers voor Fairtrade Original-producten die jij in onze winkels kunt kopen. Ze gaat met eigen ogen bekijken hoe het geld van deze actie gespendeerd wordt. En dus hoe wij samen ’t verschil maken!

Via vlogs, blogs en social media houdt Danielle ons op de hoogte van haar reis. Houd dus deze pagina in de gaten, of volg Coop op instagram: @coopsupermarkt.

Bekijk de video

Hiernaast vind je een korte impressie van de verhalen van onze fairslaggever Daniëlle in Thailand! Lees hieronder ook de reisverslagen voor het complete verhaal.

Dinsdag - een goed begin

Dinsdag - Een goed begin

En dan sta je ineens op het vliegveld van Bangkok! Het gaat nu toch echt gebeuren, ik mag deze week namens Coop een kijkje achter de schermen van Fairtrade Original gaan nemen in Thailand! Een minstens net zo enthousiaste Martin en Kookie wachten mij op bij het vliegveld. Martin is Manager Sourcing and Development en dat houdt in dat hij op zoek gaat naar nieuwe boerengroepen die voor Fairtrade willen werken en ze vervolgens begeleidt en zorgt dat ze gecertificeerd worden. Kookie is zijn rechterhand in Thailand. Zij vertaalt niet alleen maar heeft ook veel kennis over Fairtrade en is daarbij een belangrijke schakel tussen Fairtrade Original en de boeren. Na een lange autorit van vijf uur komen we pas eind van de dag aan bij ons hotel in Hua Hin. We maken uitgebreid kennis met elkaar tijdens een heerlijk diner op het strand. Martin heeft voor de gelegenheid een fles Thaise Rose meegenomen die verrassend goed smaakt. Het is mij al snel duidelijk dat dit een gezellige week gaat worden want we lachen wat af met elkaar. Een goed begin!

Woensdag - Op bezoek bij boerin Khun

Woensdag – Op bezoek bij boerin Khun Nipalin

We arriveren bij het huis van boerin Khun Nipalin in Samroiyod. Zij is boegbeeld van een groep van 47 Fairtrade boeren die samen de Pineapple Growers Group vormen en verantwoordelijk zijn voor die heerlijke - je raadt het al - ananassen. Een groot aantal leden zijn vandaag ook aanwezig en we worden dan ook hartelijk ontvangen. We stellen ons aan elkaar voor en ik krijg een korte presentatie te zien over hun werk. Het is al snel duidelijk dat we hier te maken hebben met een enthousiaste en gemotiveerde groep boeren! Ze zijn ambitieus en denken graag mee over mogelijkheden om Fairtrade Original uit te breiden. Khun Nipalin vertelt dat ze met het gedoneerde geld o.a. nieuwe muziekinstrumenten hebben gekocht voor een school. 

Woensdag - Op bezoek bij boerin Khun

We besluiten spontaan om een bezoek te brengen aan deze school. Ook daar worden we weer hartelijk ontvangen. We hebben geluk want de kindjes zijn net bezig met muziekles. De instrumenten zien er prachtig uit en het klinkt erg goed. Ik dans wat met de juf terwijl de kindjes met ingespannen gezichtjes enorm hun best doen. Natuurlijk krijgen ze naderhand een groot applaus en een blik Hollandse stroopwafels. Terug naar Khun Nipalin, we brengen een bezoek aan de ananasplantage. Wat een prachtige omgeving! Vervolgens gaan we bij haar thuis met de verse ananas koken. Ontzettend leuk om te zien want ik kan het straks thuis ook allemaal maken! Natuurlijk gaan we daarna heerlijk lunchen met z’n allen. Het valt mij op dat de boeren allemaal zo veel lachen met elkaar. Ze zijn duidelijk blij en trots over hun samenwerking met Fairtrade. Je weet als consument dat deze Fairtrade boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten maar het is enorm fijn en mooi om dat in het echt te zien en te horen!

Donderdag

Donderdag - De olifant

Vandaag brengen we een bezoek aan de Sisaket Fairtrade Farmers Group. We maken eerst een korte stop bij het stuk land van de voorzitter van de groep. Kuhn Sukont is Chiliboer en hij teelt en droogt de Chili’s samen met zijn vrolijke vrouw Kuhn Orapin. Tijdens het filmen en interviewen lacht Khun Orapin wat af, we hebben het erg leuk samen en ik moet mijn best doen om er wat ‘serieuze’ informatie uit te halen. Prachtig mens! Kuhn Sukont vertelt over zijn manier van werken en is duidelijk een trotse, biologische Fairtrade boer. We rijden door naar het Learning Centre van Khun Orachan waar een grote groep Sisaket Fairtrade boeren ons staat op te wachten. Wat een warm welkom krijgen we daar! Ik krijg bloemen, een prachtige sjaal, een polo met het logo van de Sisaket Group en iedereen bindt een armbandje om mijn pols en doet daarbij een wens. Ik drink verse kokosmelk direct uit een kokosnoot en ze vragen mij trots hun Sjalottenthee te drinken wat ik uit beleefdheid netjes doe. Ze geven een presentatie over hun activiteiten en ik ga in gesprek met ze. Hun grootste doel is om de hele groep volledig biologisch gecertificeerd te laten werken en de kosten die dat met zich mee brengt - o.a. training en inspectiekosten - worden betaald met de donatie van Coop. We komen uit op het onderwerp emancipatie en dan word de sfeer erg melig. De dames vergelijken het met een olifant. Vroeger waren de mannen de voorpoten en de dames de achterpoten, die volgen vanzelf. Tegenwoordig is het omgekeerd en zijn de vrouwen de voorpoten. Een alleenstaande vrouw noemt zichzelf de hele olifant. We lachen wat af maar het feit dat de boerengroep bestaat uit 17 vrouwen en 21 mannen vind ik toch mooi in balans. Het is goed om te zien dat deze dames mondig en stoer zijn. Na een rondleiding en een uitgebreide lunch moeten we alweer door. We brengen nog een kort bezoek aan boerin Kuhn Thunyarat. Zij laat ons zien waar het citroengras vandaan komt dat in veel Fairtrade producten gebruikt wordt. Ik maak wat actiefoto’s in het veld en stel haar wat vragen waarna het alweer tijd is om de Sisaket boeren te verlaten. Ik heb enorm genoten van de gastvrijheid en vooral heel veel met deze boeren gelachen vandaag. Het zijn warme en betrokken mensen met veel liefde voor hun producten.

 

Vrijdag - Een lintje doorknippen

Vrijdag - Een lintje doorknippen

De grote dag, de opening van de Oasis markt! Eerst ontmoeten we de Oasis boeren en geven ze een presentatie over hun werk. Het is een verse groep, vorig jaar opgestart. Het is een enthousiaste groep maar het is mij snel duidelijk dat er nog veel winst te behalen valt onder andere m.b.t. samenwerken en plannen. De presentatie gaat over in een vergadering waarin Martin terecht kritische vragen stelt om ze te motiveren tot actie. Ik vind het interessant en doe enthousiast mee. Vervolgens bezoeken we boerin Thuongmuan. Zij heeft een flink stuk land met o.a. 12 hectare rijstvelden en 6 visvijvers. Ze werkt hier samen met haar man en zus en het is hard werken. In de visvijver heeft ze ook grote kikkers en tot mijn verbazing is dat haar specialiteit op de markt! Ze zijn ze aan het vullen en grillen op de barbecue voor de Oasis markt vanavond. Martin reserveert enthousiast twee kikkers en alhoewel het heerlijk ruikt denk ik dat ik toch even oversla.

Vrijdag - Een lintje doorknippen

De rijstvelden staan er prachtig bij en over twee weken gaan ze oogsten. We lunchen aan een lange tafel met een aantal boeren tussen de rijstvelden, echt een prachtig plaatje. Khun Thuongmuan is erg tevreden over de markt, niet alleen vanwege de extra inkomsten maar ook omdat het een sociaal event is waar ze leuk contact heeft met andere boeren. 

Eind van de middag is het dan zo ver, we komen aan bij de Oasis Farmers Market! De boeren staan al klaar met hun etenswaren en spulletjes netjes uitgestald in de kraampjes. Muziek, heerlijke geuren en trotse boeren zorgen voor een leuke sfeer. Iedereen verzamelt zich om ons heen en naast de Oasis vertegenwoordiger spreken ook Martin en ik de groep toe. We danken hun voor de aanwezigheid en ik leg uit over de lucratieve Coop actie waarmee het geld is opgehaald en wat ik hier als Fairslaggever doe. Daarna knippen Martin en ik het lint door en onder luid applaus is de markt officieel geopend. Wat is dit leuk :) De voorzitter van Oasis, Khun Sompoi biedt mij namens de groep een prachtige Sarong aan, handgemaakt door Oasis boeren. En dan besluit ik om toch de kikker te proeven. Dit geloven ze thuis niet! Het is nog lekker ook! De markt is erg gezellig maar ook te rustig. Het moet echt nog groeien en bekendheid genereren, maar met de juiste begeleiding komt dit zeker goed. Aan de boeren en hun producten zal het niet liggen! 

Zaterdag - Rijst oogsten

Zaterdag - Rijst oogsten

Samen met boerinnen Khun Pimchen en Khun Supaporn begin ik de dag actief, we gaan samen rijst oogsten. Na wat instructies gaan we gewapend met een scherpe sikkel het veld in. Het is leuk om te helpen en ik word er snel handig in! We maken grapjes en lachen terwijl we elkaar niet verstaan. Met gebaren kom je een eind. Na wat oogsten gaan we bij haar thuis koffie drinken, het is er zo mooi! Aan alle kanten uitzicht op de rijstvelden. Omdat ik Khun Pimchen gisteren ook op de markt heb ontmoet ben ik benieuwd of ze veel verkocht heeft. Ze is erg tevreden want alle 150 worstjes en 60 eieren heeft ze verkocht. Fijn om te horen dat de markt voor haar ook waardevol is. Ze heeft overigens ook nog een winkel bij haar huis waar ze allerlei etenswaren en producten verkoopt. Het is een ondernemende vrouw, zoals ik er deze dagen al veel heb ontmoet.

Zaterdag - Rijst oogsten

We rijden door naar het huis van Khun Sompoi, voorzitter van Oasis. Ze is een warme, hartelijke vrouw. Ze is vereerd dat we bij haar thuis komen eten en trots laat ze ons haar huis zien. We komen cassettebandjes tegen met de soundtrack van Forest Gump en een foto van Willem Alexander en Maxima met de toenmalige Thaise koning. We lunchen wederom in een prachtige setting aan een lange tafel met uitzicht op de tuin en rijstvelden. Ze hebben er een echt feestmaal van gemaakt. Dan is het tijd om onze vlucht terug naar Bangkok te pakken. Een compleet andere wereld! We dineren op een boot, een leuke manier om de stad te bekijken. Wolkenkrabbers staan naast kleurrijke, oude tempels. Discoboten, verlichte gebouwen, een winkelcentrum dat niet zou misstaan in Las Vegas…van het platteland naar Disneyland. Leuk om te zien en absoluut indrukwekkend maar mij zal uiteindelijk het bezoek aan de boeren van Thailand nog het meeste bijblijven. Mijn doel was om de gezichten achter de producten van Fairtrade Original te leren kennen en dat is absoluut gelukt! Blije, oprechte boeren waarmee ik prachtige gesprekken heb mogen voeren en heel veel heb gelachen. Positieve en warme mensen, geëmancipeerde vrouwen, liefde voor hun producten. Ik hoop dat ik jullie via mijn reisverslagen mee heb kunnen nemen tijdens deze onvergetelijke reis en dat jullie allemaal beseffen hoe belangrijk een eerlijke prijs voor deze boeren is.