0
Winkelmand
header gember bewaarwijzer

Gember bewaren en bereiden

Van gemberkoekjes tot gemberthee, als smaakmakers in warme gerechten of als verrassende toevoeging aan een smoothie. Gember is een subtropisch pareltje. Gember is een wortelknol van de gemberplant en komt vooral in de Aziatische keuken voor. De plant wordt al duizenden jaren als specerij en geneesmiddel gebruikt. Niet zonder reden: deze gezonde alleskunner geeft elk gerecht wat pit. Maar hoe bereid je gember? Moet je gember schillen en kan je het invriezen?

Is gember gezond?

Gember bevat veel gezonde vitamines en mineralen. In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Daarnaast helpt de plant tegen misselijkheid en bij griep. Gember eet je niet puur. Voeg vers geraspte gember toe aan je eten, neem een glas gemberthee of een gembershot.

Waar moet ik op letten bij het kopen van gember?

Let er bij het kopen van gember op dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Als er wortels aan de knollen zitten, is dat geen probleem. Die kun je gebruiken, alleen is de smaak minder sterk.

Hoe moet je gember schoonmaken?

Wanneer je gember fijngesneden gaat gebruiken, verwijder dan eerst de schil met een dunschiller, een klein mes of een lepel. Snijd daarna de gember fijn of druk deze door de knoflookpers.

Gebruik je het alleen als smaakmaker in een gerecht en haal je de gember voor het eten de pan uit? Dan is het voldoende de gember goed te wassen en in grove stukken te snijden. Is de gember niet heel vers meer en voelt de schil wat hard aan? Verwijder de schil dan alsnog voor het koken.

Bio+ Citroen gember product photo

Bio+ Citroen gember

20 stuk(s)

1,19
0
Gember los product photo

Gember los

100 g

0,99
0
Verstegen Gember gemalen product photo

Verstegen Gember gemalen

26 g

2,25
0
Zonnatura Groene thee gember product photo

Zonnatura Groene thee gember

20 stuk(s)

1,79
0

Recepten met gember

Gember is een smaakmaker in het eten. Fris en pittig. Wat wil je nog meer? Verwerk de verse gember in plakjes of geraspt door je gerechten en drankjes. Gember is heel lekker in:

Hoe moet je gember bewaren?

Het beste kan je de gember bewaren met schil, in een plastic zakje zonder lucht. Je kan gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentela van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken. Ingelegde gember en gemberpoeder kun je zelfs maandenlang bewaren.

Gember vries je ook makkelijk in. Dit doe je bijvoorbeeld zo:

  • Vries de gemberwortel in zijn geheel in en rasp er een beetje vanaf wanneer je het nodig hebt. De rest van de gember leg je vervolgens gewoon weer terug in de vriezer.
  • Je kan de gemberwortel ook alvast raspen voordat je het invriest. Leg de rasp dan op kleine hoopjes op een bord en leg het bord in de vriezer. Wanneer de hoopjes gemberrasp bevroren zijn, leg je ze bij elkaar in een bakje om in de vriezer te bewaren. Heel handig, want nu kan je de gember per portie ontdooien! En zo blijft de gember tot wel zes maanden bruikbaar.
  • Ook invriezen in plakjes of blokjes in een bakje of ijsblokjesvorm is mogelijk. Je hoeft de gember dan niet eens te ontdooien voor gebruik: meteen toevoegen aan de thee, smoothie of maaltijd is geen probleem.
gember

Meer gember recepten

Gember is een veelzijdige wortel die gebruikt kan worden in thee, hartige gerechten, maar ook in zoete gerechten. Bovendien heeft gember extra’s. Zo is onze favoriete specerij verwarmend en ontstekingsremmend. Precies wat we nodig hebben dit seizoen.

Bekijk recepten