0
Winkelmand
Groenten bbq tips - headervisual

Tips voor groente op de BBQ

Groenten op de BBQ zijn lekker, kleurrijk én gezond! Niet gek dus dat we onze BBQ’s steeds vaker vol leggen met groenten. Misschien eet je bewust wat minder vlees of vind je het belangrijk dat de barbecue ook gezond is. Er zijn allerlei lekkere BBQ gerechten met groenten! Wij helpen je op weg met tips, ideeën en recepten.

Het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groenten per dag te eten. Ook wanneer je gaat barbecueën kun je deze hoeveelheid gemakkelijk halen. Mais, gepofte aardappel, een groentespies met aubergine en courgette… De mogelijkheden lijken wel eindeloos!

BBQ recepten groenten
groente op de bbq

Groenten grill 

Bijna iedere groente kun je bereiden op de BBQ. Van aardappel tot courgette en van mais tot aubergine. Wist je dat je zelfs sla op de BBQ kunt klaarmaken? Natuurlijk bereid je niet iedere groentesoort op dezelfde manier. Harde groenten zoals wortels hebben een langere baktijd dan bijvoorbeeld tomaatjes of ui. Met deze tips kun je naar hartenlust variëren:

 • Zorg ervoor dat groenten droog zijn wanneer je ze op de BBQ legt. Dep ze na het wassen even droog met keukenrol.
 • Zorg dat de groenten van dezelfde grootte is of snijd ze in gelijke stukken. Zo is alles van één soort op hetzelfde moment gaar.
 • Smeer de groenten voor het grillen in met olijfolie en bestrooi ze eventueel met zout en kruiden.
 • Kleine (stukjes) groenten grillen? Maak een spies, groentepakketje of gebruik een aluminium bakje of een BBQ-pan.
Gepofte aardappel met zure room

Gepofte aardappel op de BBQ

Lekker bij vis en vlees op de BBQ: een stoere, gepofte aardappel. Het poffen is heel eenvoudig. Met dit recept voor gepofte aardappelen van de BBQ kan het bijna niet misgaan. Serveer de aardappelen bijvoorbeeld met wat zure room. Voeg voor wat extra smaak gesneden bosui, bieslook of zongedroogde tomaatjes toe.

Wist je dat je ook zoete aardappelen kunt poffen op de BBQ? Wikkel ze in aluminiumfolie en pof ze ongeveer een half uur. Wanneer de aardappelen zacht zijn als je erin prikt, zijn ze klaar om te eten.

Tip: Kook de aardappelen voor ze op de BBQ gaan 10 minuten voor. Vervolgens hoeven ze nog maar 10-15 minuten op de BBQ.

Voorkom gesjouw, bestel aardappelen en groenten online.

Mais van de bqq

Mais op de BBQ

Een echte Amerikaanse klassieker: mais op de BBQ! Deze BBQ groente valt niet alleen in de smaak vanwege de lekker zoete smaak, maar ook omdat hij heel eenvoudig klaar te maken is. Bereid de maiskolven bijvoorbeeld zo:

 1. Smeer de mais in met boter en wikkel iedere maiskolf in een stuk aluminiumfolie. Bak ongeveer 15 minuten op het rooster terwijl je de kolven regelmatig omdraait. Handig: het folie zorgt ervoor dat de maiskolven lang warm blijven.
 2. Grill de maiskolven ongeveer 10 minuten rechtstreeks op het rooster tot ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Draai de kolven regelmatig om. Serveer ze met wat boter en zout.
 3. Ook lekker: groentespiesen met mais en paprika. Snijd de paprika in stukken, kook de maiskolven 8 minuten voor en snijd deze ook in stukken. Rijg prikkers met afgewisseld een stuk mais en een stuk paprika. Grill ongeveer 8 minuten op de BBQ.
Groentespiesjes op de bbq met kruiden

Groentespiezen BBQ

Een gemakkelijke manier om groenten op de BBQ te bereiden is op een groentespies. Het voordeel van deze bereiding is dat de kleine stukjes snel gaar zijn. Veel groenten zijn geschikt om op een stokje te rijgen. Maak bijvoorbeeld een BBQ groentespies met stukken courgette, aubergine, cherrytomaatjes, champignons, ui, mais of paprika. Wissel af met fruit, zoals ananas, voor een verrassende smaakvariatie. Een aantal lekkere combinaties:

 • Courgette, rode ui en kastanjechampignons
 • Aubergine, courgette en cherrytomaat
 • Ui, paprika, ananas en champignons
 • Mais en paprika
Gegrilde groenten in aluminiu bakje

Een schaaltje vol groenten

Ook lekker: groenten bereiden in een aluminium bakje of schaal. Handig wanneer je kleine stukjes wilt bereiden of als je niet zo van een grillsmaak houdt. Vul bijvoorbeeld een bakje met champignons en wat kruidenboter en laat ze langzaam gaar worden op de BBQ.

Vanzelfsprekend kun je de groenten combineren met andere BBQ gerechten. Bekijk onze BBQ tips en sluit af met een heerlijk BBQ toetje!

Groentespiezen voor op de BBQ