0
Winkelmand
Haricot verts bewaarwijzer header

Haricots verts bewaren en bereiden

Haricots verts is het Franse zusje van de sperzieboon. Hoewel de twee heel erg op elkaar lijken, is er wel degelijk een verschil. Zo zijn haricots verts niet alleen langer en dunner dan de sperzieboon, ze zijn ook zachter van structuur en hebben een fijne smaak. Hierdoor worden haricots verts ook wel als delicatesse gezien. Maar hoe moet ik haricots verts bereiden? En waar moet ik opletten bij het kopen van haricots verts?

Zijn haricots verts gezond?

Zet maar op ‘t boodschappenlijstje, want haricots verts zijn hartstikke gezond! Ze zijn vezelrijk en bevatten behoorlijk veel vezels en mineralen. Een kleine portie zorgt al dat je jouw dagelijkse behoefte aan vitamines behaald. Wel kun je haricots verts, net als andere peulvruchten, beter niet rauw eten. Ze bevatten een natuurlijke gifstof, lectine. Gelukkig verdwijnt deze stof bij verhitting heel erg gauw en zijn haricots verts niet anders dan heel gezond.

Wanneer is het haricots verts seizoen?

Je zou denken dat deze boontjes gewoon van Nederlandse bodem komen, maar niets is minder waar. Haricots verts komen het hele jaar door uit Kenia.

Waar moet ik op letten bij het kopen van haricots verts?

Belangrijk bij het kopen van haricots verts zijn de heldergroene kleur en stevige structuur. De bonen mogen enigszins buigzaam zijn, maar niet slap aanvoelen.

HAK Haricots verts extra fijn product photo

HAK Haricots verts extra fijn

340 g

2,29
0
Bonduelle groenteconserven Haricots verts gerangschikt extra fijn 400g blik product photo

Bonduelle groenteconserven Haricots verts gerangschikt extra fijn 400g blik

400 g

1,99
0
HAK Haricots verts extra fijn product photo

HAK Haricots verts extra fijn

680 g

3,99
0

Hoe moet je haricots verts schoonmaken?

Het schoonmaken van haricots verts is gelukkig zo gebeurd. Was de haricots verts en verwijder de puntjes van de bonen. Afhankelijk van je gerecht kun je de lange bonen ook nog in kleinere stukjes snijden.

Hoe moet ik haricots verts bereiden?

De meest gebruikelijke manier om haricots verts te bereiden is door ze 4-6 minuutjes te koken. Wil je zeker weten of de boontjes klaar zijn? Proef een boontje, piept het als je er op kauwt? Dan zijn de boontjes nog niet klaar. Zodra ze niet meer piepen zijn ze klaar om geserveerd te worden!

Gekookte haricot verts zijn hartstikke lekker, maar de boontjes krijgen meer smaak door ze te bakken of wokken. Ook uit de oven zijn haricots verts lekker.

Recepten met haricots verts

Je hoeft het eten van haricots verts gelukkig niet uit te stellen tot de feestdagen, ze zijn namelijk heerlijk bij een stukje vis, bijvoorbeeld met gebakken zalm en aardappeltjes uit de oven of bij witvis in beurre noisette. Of wat dacht je van de klassieker haricots verts met spek? Ook lekker als hapje bij de borrel!

Hoe moet je haricots verts bewaren?

Verse haricots verts kun je het beste op een koele en droge plek bewaren. In de koelkast zijn ze  1-2 dagen houdbaar. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je de boontjes het beste invriezen. Eerst even kort koken en daarna gelijk afspoelen met koud water. In de vriezer zijn ze ongeveer 6 maanden houdbaar.

Haricots verts recept

Meer recepten met haricots verts

Frisse salades, omwikkeld met spek of opzich zelf: haricots verts zijn knapperig, lekker en gezond. Deze peulvrucht kan bij verschillende gerechten en zijn rijk van smaak. Wat ga jij maken met deze heerlijke groene boon? 

Bekijk recepten