0
Winkelmand
herfst groente en fruit - pompoen, appels en peren

De lekkerste gerechten met herfst groente en herfst fruit

De blaadjes vallen van de bomen en de wereld om ons heen kleurt rood, geel en oranje. Hoogste tijd voor overheerlijke herfstmaaltijden! Benieuwd wat je allemaal van herfstgroenten en herfstfruit kunt maken en waarom seizoensproducten beter zijn voor het milieu? Wij vertellen je er meer over!

Seizoensgroenten van eigen bodem

Wil jij milieubewuster koken? Kies dan voor seizoensgroenten van Hollandse bodem. De herfst is hiervoor perfect! Veel typische herfstgroenten, zoals kool, spruiten, pastinaak, pompoen en bieten worden namelijk op het Nederlandse platteland geteeld. En ook fruit is er in de herfst genoeg! Seizoensproducten zijn minder slecht voor het milieu, omdat ze niet worden gekweekt in een verwarmde kas of uit het buitenland moeten komen. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot. Zo zie je maar: duurzaam, betaalbaar, gezond én lekker eten gaan dus prima samen! Lees in de bewaarwijzers hoe je herfstgroenten en fruit het beste kunt bewaren en bereiden.

Pompoen: de ultieme herfst groente

Pompoen staat uiteraard op nummer één van de lijst met herfstgroenten! Deze groente heeft niet alleen een prachtige oranje herfstkleur, maar is ook nog eens enorm veelzijdig. Maak bijvoorbeeld deze overheerlijke rode curry met kip, pompoen en peultjes of hartige pompoenquiche met bosui en spekjes. Van de overgebleven pompoenpitten kun je granola maken voor een gezonde breakfast bowl. En gooi de pompoenschil niet in de prullenbak! Gebruik de buitenkant als decoratie voor Halloween of maak gevulde pompoen met parelcouscous, pistachenoten en geitenkaas.

Coop Pompoen 400 gram

400 g

2,19
0

Fles pompoen

1 stuk(s)

2,79
0

g'woon Pompoensoep in zak

570 ml

1,79
0

Koolsoorten in allerlei kleuren en smaken

Kool is een typische herfst groente die overal op het Nederlandse boerenland groeit. Denk aan bekende koolsoorten als boerenkool, rode kool, zuurkool, spitskool en bloemkool. En elke groente heeft een eigen specifieke smaak. Zo is rode kool zoet, bloemkool een beetje bitter en zuurkool… De naam zegt het eigenlijk al! Toch is zuurkool eigenlijk gewoon fijngesneden witte kool die op een specifieke manier wordt bereid. Heb je nu ook zo’n zin gekregen in een herfstgerecht met kool? Wat denk je van de boerenkoolstoofpot met kapucijners en varkensfilet? Of de gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven?

Bloemkool

1 stuk(s)

1,59
0

Rode kool

1 stuk(s)

1,99
0

Spitskool

1 stuk(s)

1,39
0

Spruiten

350 g

1,89
0

Witte kool

1 stuk(s)

2,39
0

g'woon Boerenkool

450 g

0,50
0

Maak een lekkere Hollandse stamppot

Een Hollandse stamppot is simpel om te maken en ook nog eens supergezond. Maar denk niet dat het een saaie herfstmaaltijd is! Ook met stamppotten kun je goed variëren. Maak bijvoorbeeld deze rode bietenstamppot met falafelballetjes of serveer je gasten een spruitjesstamppot met krokante vis uit de oven. Niet iedereen vindt de bittere smaak van spruitjes lekker, maar ze zitten stampvol vitamines en vezels. En aan die smaak kun je iets doen! Kook de spruitjes niet langer dan 8 tot 12 minuten en voeg wat bouillon of kerriepoeder toe.

Herfst fruit uit de boomgaard

De herfst is bij uitstek het seizoen van appels en peren. En je kunt fruit gebruiken voor overheerlijke warme én koude gerechten. Zo krijg jij gegarandeerd genoeg vitamines binnen! Ga voor een frisse lunchsalade met peer, venkel en sinaasappel of een Indiase appel-witlofsoep met kruidige pittabroodjes. Wil je een keer uitpakken met het dessert? Ga voor dit heerlijke recept van stoofpeertjes, pruimen en rodewijnsaus of bak een Franse appeltaart met amandelschaafsel. Een bolletje vanilleijs erbij en klaar is Kees!

Gebruik restjes voor een herfstgerecht

Heb je nog wat groenten over en weet je niet wat je ermee moet doen? Van herfstgroenten maak je in een handomdraai een gezond wokgerecht. Kies voor de wokschotel met chinese kool en paksoi of noedels met wokgroente in kerrie kokossaus. Heb je weinig inspiratie, maar wil je wel makkelijk en lekker eten? Maak dan deze geroosterde groenten met feta en walnotendressing uit de oven.