0
Winkelmand
Historie_headervisual
Historie

De geschiedenis van Coop

Coop is al sinds 1891 onderdeel van het Nederlandse levensmiddelenlandschap. Als coƶperatie hebben we een bijzondere geschiedenis.

De eerste cooperaties

De eerste coƶperaties

Onze wortels gaan terug tot het eind van de negentiende eeuw. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen winkeltjes. Hier verkochten ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen aan leden. Er kwamen steeds meer van dit soort winkels. Eerst vooral lokaal, maar door fusies ontstonden ook regionale coƶperaties.

Coop Nederland

Coop Nederland

In de jaren zestig kwam het grootwinkelbedrijf op. Dit maakte het steeds noodzakelijker voor coƶperatieve winkels om de krachten te bundelen en zo een sterkere positie te realiseren. Er werd geprobeerd om alle lokale en regionale verbruikscoƶperaties te verenigen in Coop Nederland.

Helaas kwam de bundeling van krachten te laat op gang. Daardoor ging het in 1973 mis: de winkels en productiebedrijven van Coop Nederland kwamen in handen van de concurrentie. Twee regionale coƶperaties bleven buiten de activiteiten van Coop Nederland: Coop Zaanstreek-Kennemerland en Coop Gelderland. Zij gingen in 1982 verder onder de naam Co-op ā€™82 U.A.. In 1999 veranderde de naam in Coop Nederland U.A..

Samenwerkingen Coop

Samenwerking consumenten en ondernemers

In 2001 fuseerde consumentencoƶperatie Coop Nederland met ondernemerscoƶperatie Codis. De bedrijven vonden elkaar tijdens een zoektocht naar een betere marktpositie. Die was noodzakelijk met het oog op continuĆÆteit. CoopCodis was een feit. In 2010 wijzigde de naam weer in Coop Nederland U.A..

Met deze fusie is de basis gelegd voor het Coop van nu. Een krachtige, moderne coƶperatie van consumenten en ondernemers met veel oog voor mensen en de maatschappij.