0
Winkelmand
header vette vis

Is vette vis gezond?

Zo nu en dan een stukje zalm, haring of makreel: niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond! Vis bevat namelijk omega-3-vetzuren DHA en EPA die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op je bloeddruk. Ook bevat vis belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines (B12 en B6) en mineralen (jodium en fosfor). Maar welke vis is vet en hoeveel gram kun je het beste per week eten? Wij beantwoorden al jouw vragen! 

Wat is vette vis?

Een vette vis bestaat van nature uit meer dan 5% vet. Hierdoor bevatten ze meer goede onverzadigde vetzuren dan magere vissoorten. En of je nu diepvriesvis, vis uit blik of verse vis koopt: dat maakt niets uit! Wel kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Het krokante laagje slaat bij het bakken of frituren namelijk veel vet op. Ook kan er bij vis in blik zout toegevoegd zijn. Controleer op de verpakking daarom altijd even het zoutgehalte. Liever een gezonder alternatief? Ga voor gerookte vis of vis uit de oven.

Welke soorten gezonde vis zijn er?

Gelukkig bevatten zowel magere vissoorten als vette vissoorten belangrijke voedingsstoffen. Vette vis bevat alleen meer omega-3-vetzuren en is daarom net iets gezonder. Maar welke vis is vette vis? Als je vette vis wilt eten dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit: makreel, haring, heilbot, bokking, paling, sprot, sardines en zalm.

Wat is het verschil tussen vette vis en magere vis?

Magere vis bevat minder dan 5% vet en hierdoor minder omega-3-vetzuren. Gelukkig zit magere vis nog steeds boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Je kunt hierbij denken aan inktvis, kabeljauw, koolvis, mosselen, oesters, schelvis, tilapia of tong.

Hoeveel gram vette vis per week?

Wanneer je één keer per week vis eet, krijg je volgens het Voedingscentrum genoeg EPA en DHA binnen. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen is 200 milligram EPA en DHA per dag. In 100 gram vette vis zit al meer dan 7 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Hollandse Nieuwe 2 stuks met uitjes

2 stuk(s)

2,39
0

John West Sardinefilets zonder graat in olijfolie

95 g

1,99
0

Vismarine Gerookte makreel heel

320 g

3,33
0

Vismarine Gerookte makreelflakes

200 g

5,99
0

Wat is een alternatief voor vette vis?

Vind je vis niet lekker of eet je liever geen vis? Dan zijn er ook alternatieven om de belangrijke omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor visoliecapsules met EPA en DHA of kies voor voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten, zoals sommige margarines. Ook eieren en sommige vleessoorten bevatten EPA en DHA. De hoeveelheid verschilt alleen sterk en is afhankelijk van het gebruikte veevoer.

Recepten met vette vis

Nu je weet dat één keer per week een visje best gezond is, is het tijd om te kokkerellen! Ga voor een gezonde lunch met deze aspergesoep met makreel of maak een typisch Hollandse salade met haring. Eters vanavond? Maak deze tagliatelle met Paturain en verse zalm klaar of serveer deze bruschetta met sardines bij de borrel. En wil je een keer iets anders op tafel? Probeer dan eens deze zalmfilet met saus gemaakt van drop! Lekker met groene asperges, grapefruit en een toefje mayonaise.

Bekijk hier meer zalm recepten