0
Winkelmand
header meal preppen

Meal preppen doe je zo!

Gezonder eten, minder tijd in de keuken doorbrengen én geld besparen? Dat zijn een paar voordelen van meal preppen. Er zijn fanatiekelingen die preppen alles. Van hun ontbijt tot avondeten en alles ertussenin. Maar wat is meal preppen eigenlijk? En hoe kun je het beste zelf aan de slag met meal preppen?

Wat is meal preppen?

Heel simpel gezegd betekent meal preppen het voorbereiden van je maaltijden voor een later moment. Handig als je een drukke week voor de boeg hebt. Of als je verzekerd wil zijn van een gezonde maaltijd. Kook op één moment meerdere maaltijden en vries deze in. Bereid bijvoorbeeld op zondag jouw maaltijden voor de aankomende week voor.

Wat zijn de voordelen van meal preppen?

Meal preppen biedt veel voordelen. De belangrijkste hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Gezonder eten. Ben je moe, druk of gehaast? Dan kies je sneller voor een makkelijke en minder gezonde maaltijd. Meal preppen lost dat probleem op. Er is namelijk eten in huis dat je alleen nog maar even hoeft op te warmen.
 • Minder tijd doorbrengen in de keuken. Koken kan leuk en ontspannend zijn. Toch geldt dit niet voor iedereen én niet voor iedere dag. De tijd die je dagelijks in de keuken doorbrengt kan je ook besteden aan andere activiteiten die ontspanning opleveren.
 • Minder voedselverspilling. Door je maaltijden voor te bereiden is de kans dat je iets weggooit een stuk kleiner. Wanneer je bijvoorbeeld broccoli gaat koken, kun je de broccoli in zijn geheel koken. Hou je wat over? Dan kun je het direct invriezen. Zo is het nog maanden houdbaar.
 • Geld besparen. Je zult namelijk minder snel buiten de deur eten, dure kant-en-klaar maaltijden kopen of eten bestellen. Ook kun je groter inkopen tijdens aanbiedingen én doordat je minder in de supermarkt komt, zul je ook minder verleidingen in huis halen. 

Tips voor meal preppen

 1. Afkoelen. Maak je een warme maaltijd? Laat het eten dan eerst afkoelen voordat je het invriest. Zorg dat het eten niet meer dampt, maar laat het ook niet te lang buiten de koelkast staan. Houd ongeveer een halfuur tot een uurtje aan. 
 2. Afsluitbare bakjes. Om het eten in te vriezen zijn goed afsluitbare bakjes onmisbaar. Spaar daarom van 22 februari tot en met 18 april 2021 voor handige Lock&Lock ECO vershoudbakjes. En leuk om te weten: de bakjes zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic.
 3. Invriezen. Maak kleinere porties en verdeel over de bakjes. Het voordeel van kleinere porties is dat het sneller bevriest én later ook weer sneller ontdooit. Let wel op dat niet alle producten even geschikt zijn om in te vriezen. Bijvoorbeeld producten met een hoog vochtgehalte zoals sla, komkommer en ui.
 4. In de koelkast bewaren. Het eten dat je vandaag of morgen wilt eten, hoef je niet in te vriezen. Bewaar deze maaltijden maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je niks meer liggen? Maaltijden uit de vriezer kun je de avond van tevoren in de koelkast zetten om te ontdooien. Laat eten niet de hele dag of nacht buiten de koelkast ontdooien.
 5. Opwarmen. Wanneer je je geprepte maaltijden gaat opwarmen, zorg er dan voor dat deze goed verhit worden. Dat kan in een pannetje of in de magnetron.
 6. Zorg voor variatie. Kook je een grote pan sperziebonen? Eet deze dan de ene dag met rijst en kip en op de andere dag met makreel in een salade.
 7. Voorkom voedselverspilling. Kijk voor je boodschappen gaat doen wat je nog hebt liggen en stel op basis hiervan je weekmenu samen.

Inspiratie voor meal prep recepten

We inspireren je graag met de lekkerste recepten. Bekijk als voorbeeld onderstaand weekmenu, waarbij je met enkele ingrediënten (kip, zalm, rijst, aardappelen, bloemkool, boontjes) verschillende en gevarieerde maaltijden kunt voorbereiden: