0
Winkelmand
1

Paddenstoelen bewaren en bereiden

Op zoek naar een gerecht met een echt herfstgevoel? Dan zijn paddenstoelen haast een onmisbaar ingrediënt. Portobello, oesterzwammen, cantharellen, eekhoorntjesbrood, shiitake… De keuze is reuze. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze paddenstoelen? En hoe kun je paddenstoelen het best bewaren?

Zijn paddenstoelen gezond?

Ze zijn laag in calorieën en bevatten goede voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, vezels, kalium en eiwit. Er zijn dus genoeg redenen om af en toe paddenstoelen aan je maaltijd toe te voegen. Het is wel belangrijk dat je paddenstoelen goed klaarmaakt; veel eetbare paddenstoelen zijn giftig wanneer ze rauw zijn. Wanneer je deze paddenstoelen verhit, worden ze eetbaar. Toch zijn er veel paddenstoelen die niet eetbaar zijn. Daarom kun je paddenstoelen beter niet zelf buiten plukken.

Wanneer is het paddenstoelenseizoen?

Sommige paddenstoelen kan je het hele jaar krijgen. Champignons, portobello’s, shiitake en oesterzwammen bijvoorbeeld; doordat kwekers het klimaat voor deze paddenstoelen kunnen beheersen, vind je deze het hele jaar door in de supermarkt. Sommige paddenstoelen groeien niet zo graag binnen. Daarom kun je vers eekhoorntjesbrood en cantharellen alleen in de herfst kopen.

Aankooptips

Hoe controleer je of paddenstoelen vers zijn? Het is het makkelijkste om te kijken naar de structuur. Zijn ze erg vochtig, hebben ze bruine zachte plekjes en ruiken ze sterk? Dan zijn de paddenstoelen waarschijnlijk niet meer goed. Ben je op zoek naar paddenstoelen, maar is het niet het juiste seizoen? Dan kun je ze vaak ook gedroogd kopen.

Kastanjechampignons gesneden product photo

Kastanjechampignons gesneden

250 g

2,29
0
Portobello's product photo

Portobello's

2 stuk(s)

1,79
0
Witte champignons product photo

Witte champignons

250 g

0,99
0
Witte champignons gesneden product photo

Witte champignons gesneden

250 g

1,99
0

Hoe moet je paddenstoelen schoonmaken?

Voor gebruik moet je paddenstoelen eerst schoonmaken en de donkere uiteinden van de steeltjes snijden. Met een vochtig stukje keukenpapier veeg je zo de stukjes aarde weg. Even afspoelen onder de kraan? Dat is niet zo’n goed idee; paddenstoelen nemen vocht goed op. Ze worden hierdoor zompig en dus minder lekker. 

Hoe bereid je paddenstoelen?

Is het tijd om je paddenstoelen te bakken? Hoe lang je paddenstoelen nodig hebben, hangt af van de paddenstoel. De gouden regel is om je paddenstoelen genoeg ruimte te geven in je pan. Bak je paddenstoelen eerst los voordat je ze toevoegt aan een gerecht met veel vocht. Zo houd je ze lekker stevig.

Recepten met paddenstoelen

Met zoveel verschillende paddenstoelen, zijn er ook veel verschillende smaken:

  • Portobello’s hebben een zachte smaak, en zijn eigenlijk een grote versie van de kastanjechampignon. Gevuld uit de oven zijn ze heerlijk, zoals in dit recept voor gevulde portobello’s.
  • Oesterzwammen hebben ook een zachte smaak en een vlezige structuur. Ze maken je gerecht direct bijzonder, zoals in deze romige pastasaus met beenham en oesterzwammen.
  • Cantharellen hebben een zachte peperachtige smaak. Ze voegen lekkere structuur toe aan je gerecht, bijvoorbeeld in deze galette met blauwe kaas en cantharellen.
  • Eekhoorntjesbrood is mild en nootachtig van smaak. Zijn ze niet in seizoen? Koop dan gedroogd eekhoorntjesbrood. Ze geven veel smaak aan bouillon, bijvoorbeeld in deze heldere paddenstoelensoep.
  • Shiitake hebben een heel duidelijke smaak. Nootachtig en kruidig. Ze geven daarom veel smaak aan je gerecht. Bijvoorbeeld in deze lekkere salade met shiitake en herfstblaadjes.

Hoe moet je paddenstoelen bewaren?

Paddenstoelen laten zich lastig bewaren. In de koelkast blijven ze een paar dagen vers. Ze nemen gauw geurtjes over, dus zorg dat ze niet in de buurt staan van bijvoorbeeld uien, prei en andere groentes met een sterke geur. Wil je je paddenstoelen langer bewaren? Wanneer je paddenstoelen rauw invriest, vries je ze eigenlijk kapot. Ze verliezen dan hun structuur. Kort bakken helpt, daarna kun je ze in de vriezer tot wel negen maanden bewaren.