0
Winkelmand
1

Peren bewaren en bereiden

Wie wel eens een perenijsje eet, weet het: peren hebben een heerlijke smaak. Een dorstlessend stuk fruit, dat je makkelijk meeneemt voor onderweg. Je kunt de meeste peren direct eten, maar er zijn ook perenrassen die je eerst moet stoven. Maar wanneer zijn peren eigenlijk rijp? En hoe bewaar je ze?

Zijn peren gezond?

Peren staan net zoals andere soorten fruit in de schijf van vijf. Je kan deze dus eten als één van je twee stuks fruit per dag. Maar peren hebben wel iets minder goede voedingsstoffen dan bijvoorbeeld appels. Ze hebben weinig vitamine C, en maar een gemiddelde hoeveelheid voedingsvezels en kalium. 

Wanneer is het perenseizoen?

De meeste Nederlandse peren worden geoogst in september en oktober, maar ze zijn het hele jaar door te verkrijgen. Van januari tot mei, en van september tot december, vind je ook Nederlandse stoofperen in de supermarkt. Koop je peren uit Nederland? Dan is dat lekker duurzaam.

Aankooptips

Hoe weet je of je peer rijp is? Ten eerste kan je kijken naar de schil. Een rijpe peer heeft een groengele schil. Als je peer helemaal geel is, kan je deze vaak niet lang meer bewaren. Houd je van nog niet helemaal rijpe, knapperige peren? Kies dan een peer met een groenere schil. Ook kun je de peer zachtjes induwen net onder het steeltje. Als de peer een beetje meegeeft, is de peer goed. Is de peer erg zacht, dan is de peer overrijp.

Conference peren product photo

Conference peren

1 kg

2,09
0
Conference peren bak product photo

Conference peren bak

1 kg

2,09
3 stuks voor 5.00
0
Del Monte Peren op siroop product photo

Del Monte Peren op siroop

825 g

2,59
0
g'woon Halve peren op siroop product photo

g'woon Halve peren op siroop

425 g

1,06
0
gestoofde peren 580 ml product photo

gestoofde peren 580 ml

560 g

2,29
0

Hoe moet je peren schoonmaken of schillen?

Mensen denken wel eens dat ze peren moeten schillen of wassen. Maar da’s helemaal niet nodig en zelfs hartstikke zonde. Wist je namelijk dat een groot deel van de vitamines zich in of vlak onder de schil bevinden? Wel kan je je peren wassen om zo vuil, stof en bacteriën ervan af te halen. Wil je je peer schillen? Eet hem daarna dan wel snel op, peren worden zonder schil namelijk snel bruin.

Recepten met peren

Er zijn een hoop toffe peren recepten. Je kunt peren zowel gebruiken in zoete als hartige gerechten. Met kerst zijn stoofpeertjes niet te missen, maar ook in een taart smaken ze heerlijk, zoals een tarte tatin met peer. Zo’n taart maakt direct indruk! Benieuwd naar meer gerechten die je met peer kunt maken? Bekijk dan deze heerlijke recepten:

Hoe moet je peren bewaren?

Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed. Wil je ze langer bewaren? Vries je peren dan eens in. Snij ze eerst in partjes, en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Peren blijven in de vriezer zeker acht tot twaalf maanden. Stoofperen zijn net wat anders, die blijven buiten de koelkast zeven tot veertien dagen goed. In de koelkast blijven stoofperen zelfs twee tot vier weken goed.

Tips & tricks voor peren

Peren zijn veelzijdig, lekker en ook nog eens gezond. Maar hoe ga je met jouw gekochte peren om? En hoe kan je ze het beste bewaren? Bekijk snel de video voor een aantal handige tips.