0
Winkelmand
header peultjes bewaarwijzer

Peultjes bewaren en bereiden

Peultjes zijn zacht van smaak en daarom een makkelijke toevoeging bij veel recepten. Peultjes zijn familie van de erwt. En dat is niet gek, want peultjes zijn de jonge peulen van een doperwtenplant. Ze worden jong geoogst zodat de schil nog zacht is en de erwtjes in de peul nog nauwelijks ontwikkeld zijn. Overigens moet je peultjes niet verwarren met sugarsnaps of sperziebonen. Sugarsnaps zijn namelijk een stuk boller en zoeter dan peultjes. Sperziebonen daarentegen zijn juist weer ronder en smaller. Maar waar let je eigenlijk op bij het kopen van peultjes? En kun je peultjes invriezen?

Zijn peultjes gezond?

Peultjes zijn niet alleen lekker knapperig, maar ook heel gezond! Zo bevatten ze weinig calorieën en juist veel vitamines, zoals vitamine A, B1, B5, B6 en een hoop vitamine C. Ook zitten peultjes vol met voedingsvezels. Die zijn goed voor je spijsvertering en zorgen ervoor dat je sneller vol zit. 

Wanneer is het peultjes seizoen?

In het zomerseizoen, van mei tot en met augustus, zijn de peulen van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Buiten dit seizoen om kun je gelukkig ook gewoon verse peultjes kopen van buitenlandse bodem.

Waar moet ik op letten bij het kopen van peultjes?

Let bij het kopen van peultjes altijd op de schil. Deze moet frisgroen van kleur zijn en een knapperige schil hebben. Ook hoor je peultjes te kunnen buigen. Zijn ze erg zacht of week? Dan kun je ze beter laten liggen.

Coop Peultjes product photo

Coop Peultjes

200 g

1,49
0

Hoe moet je peultjes schoonmaken?

Peultjes schoonmaken doe je op dezelfde manier als sperziebonen schoonmaken. Was de peultjes eerst goed af. Snij daarna een klein stukje van beide uiteinden af. Zitten er draden langs de rand? Trek deze er bij het wegsnijden van de uiteinden af. De draden blijven namelijk hard en zijn niet heel smakelijk. Afhankelijk van je gerecht kun je de peultjes daarna snijden.

Peultjes bereiden

Met peultjes kun je echt alle kanten op. Je kunt deze knapperige groente roerbakken, wokken, koken, stomen en stoven. Houd bij het koken en stomen van peultjes een kooktijd van 5-7 minuten aan en voor het roerbakken 3-5 minuten. Gebruik je peultjes in je salade? Dan kun je de groente beter eerst blancheren. Dit is een kooktechniek die vaak gebruikt wordt bij groente. Breng eerst een goed gevulde pan water aan de kook. Voeg de groente toe en giet na enkele minuten af. Spoel de groente af onder koud water om het kookproces te stoppen.

 Recepten met peultjes

Peultjes zijn heel lekker in verschillende gerechten. Ze doen het goed in de Oosterse keuken en je kan er veel kanten mee op. Wat denk je van deze recepten?

Hoe moet je peultjes bewaren?

Heb je peultjes over? Stop ze dan in een plastic zak met gaatjes en bewaar ze in de koelkast. Ze zijn dan een paar dagen houdbaar. Wil je peultjes langer bewaren? Je kunt de peultjes ook invriezen. Blancheer deze dan eerst kort voordat je ze in de vriezer stopt.

peultjes recept

Meer peultjes recepten

Inspiratie nodig en op zoek naar meer recepten met peultjes? Wat dacht je van zoete-aardappelsalade, rode curry of een heerlijke noedels met gezonde groene peultjes? 

Bekijk recepten