0
Winkelmand
header visual ragbag

Ragbag® & Coop: een boodschappentas met een verhaal

Heb jij onze nieuwste boodschappentassen al gezien in de winkel? Bij Coop zijn wij er erg trots op! Het zijn namelijk echte Ragbags®. En dat betekent dat ze niet alleen heel leuk zijn, maar ook duurzaam en maatschappelijk verantwoord geproduceerd. Kies jij voor onze nieuwste shopper? Dan lever jij direct een bijdrage in onze strijd tegen plastic én aan een betere toekomst van werkende vrouwen in India. Koop hem nu bij jouw Coop! 

Een duurzame shopper in 9 stappen 

De nieuwe Coop-shopper van Ragbag is ontworpen in Nederland en geproduceerd in een klein dorp in het zuiden van India. We nemen je kort mee in het proces.

theeproductie

Stap 1: theeproductie 

India heeft meer dan 13.000 theeplantages met een totale oppervlakte van ongeveer 1 miljoen hectare. Een van de belangrijkste en grootste theegebieden is Nilgiri, in de provincie Tamil Nadu (India). Hier wordt al meer dan 100 jaar thee verbouwd. Het koele en vochtige klimaat maakt deze plek bij uitstek geschikt.  

theetransport

Stap 2: theetransport 

Nadat theebladeren op de theeplantages geoogst zijn, gaan ze op transport. In theefabrieken wordt thee klaargemaakt voor de verkoop: gedroogd, geblend en verpakt. De theebladeren worden in grote, stevige en waterbestendige theezakken vervoerd. Deze zakken worden voorzien van een unieke print, met informatie over de herkomst van de thee en het logo van de theefabriek. Helaas mogen ze maar één keer gebruikt worden voor het vervoeren van voedingsmiddelen. 

Stap 3: ophalen theezakken 

Om te voorkomen dat al deze zakken (gemaakt van polypropyleen plastic) op de afvalberg verdwijnen, heeft de producent van Ragbag zogenaamde ‘bagpickers’ in dienst. Zij halen de theezakken op bij de verschillende theefabrieken. Het materiaal waarvan de theezakken zijn gemaakt is namelijk erg sterk en goed te gebruiken voor recycling en upcycling, zoals we doen met de Ragbags. 

Stap 4: materiaal voorbereiden 

Het lokale team van Ragbag in Tamil Nadu maakt de theezakken schoon en controleert ze op eventuele beschadigingen.  

Stap 5: tassen voorbereiden 

Het schone materiaal wordt vervolgens, volgens speciale patronen, op maat gesneden om er nieuwe shoppers van te maken.  

theetransport

Stap 6: materiaal bedrukken 

Een zeefdrukkerij in de regio bedrukt de (al op maat gesneden) onderdelen van de tassen. De unieke print van de theezakken staat er natuurlijk al op, maar bijvoorbeeld het logo van Coop wordt hier toegevoegd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van watergedragen en AZO-vrije drukinkten, zonder schadelijke kleurstoffen.  

tassen maken

Stap 7: tassen maken 

Een vast team van ongeveer 12 vrouwen en 5 mannen uit een klein dorp in Tamil Nadu werkt met veel plezier aan de producten van Ragbag. Als het héél druk is, helpen er meer mensen uit het dorp mee. Iedereen verdient een eerlijk loon. En dat is heel welkom in de regio. Klimaatverandering zorgt er namelijk voor dat de inkomsten uit landbouw onvoorspelbaar zijn. 

Stap 8: distributie naar en binnen Nederland 

Als de tassen klaar zijn, komen ze naar Nederland. Ragbag verkoopt diverse modellen tassen, portemonnees en andere accessoires via hun eigen webshop. In alle Coop-winkels vind je vanaf nu een speciale Coop-shopper van het merk. Wij zijn trots op deze duurzame internationale samenwerking, waarbij gewerkt wordt op basis van gelijkwaardigheid en respect voor cultuur.  

tas meenemen

Stap 9: jij kunt jouw boodschappen op een verantwoorde manier meenemen! 

Met de aanschaf en het gebruik van deze duurzame shopper draag jij direct bij aan het verminderen van de afvalberg en help je vrouwen in India aan een betere toekomst. Ga nu naar jouw Coop om deze unieke tas te kopen!