0
Winkelmand
header rode kool bewaarwijzer

Rode kool bewaren en bereiden

Het broertje van de groene kool en spitskool: rode kool. Rode kool fleurt je bord direct op met z’n felle rode kleur. Daarnaast is rode kool ook nog eens heel praktisch, want je kunt hem erg lang bewaren. Waar moet je op letten bij de aankoop van rode kool? En hoe kun je rode kool het beste bewaren? Dat lees je hier.

Is rode kool gezond?

Rode kool is een echte powergroente. De kool zit boordevol vitamine C; goed voor je huid en weerstand. Maar ook bevat de kool veel stoffen en mineralen die bijdragen aan soepele gewrichten, sterke botten en een goed cholesterolgehalte.

Wanneer is het rode kool seizoen?

De rode kool is het hele jaar door een goede keuze. Deze groente is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens duurzaam omdat hij jaarrond in Nederland verbouwd wordt.

Waar moet je op letten als je rode kool koopt?

Wil je zeker weten dat je rode kool echt vers is? Dan kun je op een aantal dingen letten. De kool moet stevig zijn, zwaar wegen en een gesloten krop hebben met een diep paarse, glanzende buitenkant. De bladeren moeten stevig aan de stronk vastzitten en de stronk mag een beetje verkleurd zijn

Bio+ Rode kool met appel product photo

Bio+ Rode kool met appel

450 g

1,19
0
g'woon Rode kool met appel product photo

g'woon Rode kool met appel

720 g

0,93
0
g'woon Rode kool met appeltjes product photo

g'woon Rode kool met appeltjes

450 g

0,79
0
Rode kool product photo

Rode kool

1 stuk(s)

1,99
0

Hoe maak je rode kool schoon?

Begin met het verwijderen van de buitenste bladeren. Houd de overgebleven bol even onder de kraan en snijd hem, afhankelijk van de grootte, in 4 of 6 parten. Je kunt nu de stronk aan de onderkant zien zitten. Omdat deze niet zo smakelijk is, snijden we hem er af. Je kunt de rode kool nu in reepjes snijden of schaven. Pas tijdens het snijden op je kleding, rode kool geeft namelijk vlekken die erg moeilijk te verwijderen zijn.

Rode kool bereiden

Rode kool heeft een echte koolsmaak. Lekker voor door een stamppot, gekookt of in een salade. De kooktijd van rode kool is afhankelijk van hoe je hem graag eet. Houd je van een knapperige bite? Dan kook je de kool 10 minuten. Als je hem liever wat zachter hebt kook je hem 15 tot 20 minuten.

Houd je van een zoete twist? Probeer dan eens rode kool met appel. Niet alleen kleurt de appel mooi mee met de kool, de smaken vullen elkaar ook goed aan. Houd je van knapperige stukjes appel? Dan voeg je de appel later toe aan de kool. Wil je juist de appel tot moes hebben? Gebruik dan stoofappels en kook ze mee vanaf het begin.

Rode kool recepten

Van een winterse stamppot tot een knapperige salade. Geroosterd uit de oven of lekker in een sapje. Het is een waar feestje op je bord! Wij hebben de lekkerste gerechten voor je verzameld:

Hoe moet ik rode kool bewaren?

Rode kool blijft het langste goed als je deze op een koele, donkere plek bewaart met een temperatuur van 12-15°C. Je kunt de kool dan 1,5 tot 2 maanden bewaren. Voorgesneden rode kool, afgedekt met vershoudfolie blijft een paar dagen goed in de koelkast. Langer bewaren? Dan kook je de rode kool 2 - 4 minuten en vries je hem in. Je kunt hem dan 1 jaar bewaren.

rode kool recept

Meer rode kool recepten

Rode kool kan je in veel verschillende gerechten gebruiken: van tosti's en salades tot aan de klassieke rode kool met een aardappelschotel en een lekkere gehaktbal. Wij hebben daarom voor jou alle rode kool recepten op een rijtje gezet! 

Bekijk recepten