0
Winkelmand
header samen tegen verspilling

Samen tegen verspilling

Bij Coop houden we ons altijd bezig met het tegengaan van verspilling. Wij gaan in gesprek met leveranciers en producenten en in gesprek met jullie, onze klanten. Dat zien we als onze maatschappelijke taak.

Wij kijken bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van nieuwe verpakkingen naar het gebruik van minder plastic, of juist verpakkingen die 100% te recyclen zijn. Maar we letten ook voedselverspilling, want niemand wil eten weggooien. En wij helpen graag om dat te voorkomen. De afgelopen jaren hebben wij al een flink aantal maatregelen genomen, die delen we hier met jullie. En we zijn nog niet klaar. Ook in 2021 zijn we met verschillende initiatieven bezig om verspilling tegen te gaan.

gfk

Coop is de beste supermarkt in strijd tegen voedselverspilling

Dit is de uitkomst van het GFK MVO rapport dat in maart 2021 is verschenen. Een mooie waardering die ons stimuleert om extra inspanningen te blijven leveren voor dit belangrijke thema.

Zo zetten we komend jaar volop in op Too Good To Go waarbij we nóg meer maaltijden redden van de afvalbak én kijken we samen met onze klanten naar andere innovaties en initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan.

Samen voor minder plastic

We verbruiken met z’n allen heel veel plastic. Onze ledenraad, die bestaat uit klanten, gaf aan dat het verminderen van plastic gebruik een prominent aandachtspunt moest zijn voor onze winkels. Terecht. We gingen aan de slag en onderstaande hebben we bereikt.

Ook de komende jaren zetten we in op het verder terugdringen van het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal.

minder plastic

Minder verpakkingsmateriaal

In 2020 hebben we al een aantal verpakkingen voorzien van volledig recyclebaar plastic. Bovendien hebben we voor diverse producten nieuwe verpakkingen gemaakt die minder plastic bevatten. We hebben onder andere de volgende verpakkingen aangepakt:

  • Kruidenplanten hebben geen plastic pot meer.
  • De plastic trays van verpakte appels zijn voortaan van karton.
  • We bieden voortaan herbruikbare GFT-zakjes aan.
  • Het assortiment biologisch vlees is nu verpakt in bakjes van 100% gerecycled materiaal.
  • Brood is verpakt in 100% recyclebaar plastic.
  • Voor diverse verpakkingen, waaronder noten en authentieke vleeswaren hebben we nieuwe verpakkingen die tot 25% minder plastic bevatten.  
verpakking

Introductie van verbeterde verpakkingen

In april 2021 verpakken we onze 500 grams mager, half-om-half- en rundergehakt in een volledig recyclebare plastic zakje. Hiermee besparen we per verpakking 70% plastic, op jaarbasis scheelt dit dus 50.000 kilo plastic. En ook met de nieuwe rookworstverpakking besparen we plastic, deze volgt later dit jaar.

verpakking

Nieuwe verpakking voor onze snoeptomaatjes

Onze heerlijke snoeptomaatjes zitten voortaan in een nieuwe emmer. De wanden zijn dunner en de emmer heeft geen hengsel meer. Zo besparen we 21% minder plastic per emmer. Op jaarbasis is dat maar liefst 12.000 kilo! Bovendien zijn de emmers gemaakt van 100% gerecycled pet (rPET). rPET is plastic gemaakt van gerecycled afval en is tevens plastic dat na gebruik weer volledig gerecycled kan worden. Door dit circulaire systeem wordt er minder nieuw plastic de wereld ingebracht. Kortom: een verantwoord emmertje voor een verantwoord tussendoortje.

ragbag

Introductie van de Ragbag

Onze sterke en waterdichte Coop Ragbag is in India gemaakt van oude grootverpakkingen voor thee. Dat maakt iedere tas niet alleen uniek maar zorgt ook tegelijkertijd voor minder plastic en meer gelijke kansen. Door oude materialen te hergebruiken dringen we samen actief de hoeveelheid plastic in onze wereld terug. Daarnaast krijgen de makers van de Coop Ragbag op deze manier een eerlijke kans op inkomen en een beter bestaan.  

Samen tegen voedselverspilling

Het voorkomen van voedselverspilling staat al lange tijd hoog op onze agenda. Ook hiermee zijn we volop aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan kleinere verpakkingen vleeswaren én de losse eieren en snoeptomaatjes in onze winkels. Maar ook hebben we andere initiatieven die voedselverspilling tegen gaan, zo redden we met Too Good To Go maaltijden die anders in de afvalbak belanden en kijken we samen met onze klanten naar innovaties en initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Hieronder zie je een aantal van onze initiatieven tegen voedspelverspilling.

Too Good To Go

Too Good To Go

Wist je dat wij de allereerste Nederlandse supermarkt waren die voor alle ruim 300 winkels samenwerkt met de anti-verspillingsapp Too Good To Go? We redden zo elk jaar duizenden producten die anders onnodig op de afvalberg terecht zouden komen. In 2020 gingen bij Coop 250.000 Magic Boxes van Too Good To Go over onze toonbanken.

lock en lock

Vershoudbakjes

Niemand wil eten weggooien. En wij helpen graag om dat te voorkomen. Bijvoorbeeld met onze spaaractie voor Lock&lock ECO vershoudbakjes. Deze zijn volledig gemaakt van gerecycled materiaal. Hierdoor is elk duurzaam bakje uniek van kleur! Zo blijft jouw eten langer vers, voorkomen we voedselverspilling, besparen we ook hier plastic en dragen we samen een steentje bij aan een beter milieu.

avocado

Eetrijpe avocado: lekker lang houdbaar

Nieuw zijn ook de EAT ME Apeel avocado’s. Onze EAT ME Apeel avocado’s zijn tot twee keer langer houdbaar, dankzij de plantaardige, geur- en smaakloze bescherming. 100% veilig én een goede oplossing tegen voedselverspilling. Je herkent de EAT ME Apeel avocado’s aan de paars-groene sticker.

Meer suggesties?

Heb jij een suggestie voor onze organisatie of een tip waarmee we verspilling kunnen tegengaan? Wij horen heel graag van je! Stuur een e-mail naar communicatie@coop.nl.