0
Winkelmand
header samen tegen minder plastic

Samen minder plastic gebruiken

We verbruiken met z’n allen heel veel plastic. Onze ledenraad, die bestaat uit klanten, gaf aan dat het verminderen van plastic gebruik een prominent aandachtspunt moest zijn voor onze winkels. Terecht. We gingen aan de slag en onderstaande hebben we bereikt.

Ook de komende jaren zetten we in op het terugdringen van minder plastic verpakkingen.

statiegeld

Statiegeld

Vanaf 1 juli zit er ook op kleine plastic flesjes statiegeld. 15 cent om precies te zijn. Je herkent statiegeldflessen aan het statiegeldlogo op het etiket en je kan ze al tegen komen in onze winkels. Om ze in te leveren moet ook de barcode goed scanbaar zijn en de fles onbeschadigd. En de dop zit er natuurlijk ook nog op. Inleveren kan bij de bekende en bij steeds meer nieuwe innamelocaties. 

minder plastic

Minder verpakkingsmateriaal

We willen minder plastic in onze supermarkt. In 2020 hebben we al een aantal verpakkingen voorzien van volledig recyclebaar plastic. Bovendien hebben we voor diverse producten nieuwe verpakkingen gemaakt die minder plastic bevatten. We hebben onder andere de volgende verpakkingen aangepakt:

  • Kruidenplanten hebben geen plastic pot meer.
  • De plastic trays van verpakte appels zijn voortaan van karton.
  • We bieden voortaan herbruikbare GFT-zakjes aan.
  • Het assortiment biologisch vlees is nu verpakt in bakjes van 100% gerecycled materiaal.
  • Brood is verpakt in 100% recyclebaar plastic.
  • Voor diverse verpakkingen, waaronder noten en authentieke vleeswaren hebben we nieuwe verpakkingen die tot 25% minder plastic bevatten.  
verpakking

Introductie van verbeterde verpakkingen

In april 2021 verpakken we onze 500 grams mager, half-om-half- en rundergehakt in een volledig recyclebare plastic zakje. Hiermee besparen we per verpakking 70% plastic, op jaarbasis scheelt dit dus 50.000 kilo plastic. En ook met de nieuwe rookworstverpakking besparen we plastic, deze volgt later dit jaar.

verpakking

Nieuwe verpakking voor onze snoeptomaatjes

Onze heerlijke snoeptomaatjes zitten voortaan in een nieuwe emmer. De wanden zijn dunner en de emmer heeft geen hengsel meer. Zo besparen we 21% minder plastic per emmer. Op jaarbasis is dat maar liefst 12.000 kilo! Bovendien zijn de emmers gemaakt van 100% gerecycled pet (rPET). rPET is plastic gemaakt van gerecycled afval en is tevens plastic dat na gebruik weer volledig gerecycled kan worden. Door dit circulaire systeem wordt er minder nieuw plastic de wereld ingebracht. Kortom: een verantwoord emmertje voor een verantwoord tussendoortje.

ragbag

Introductie van de Ragbag

Onze sterke en waterdichte Coop Ragbag is in India gemaakt van oude grootverpakkingen voor thee. Dat maakt iedere tas niet alleen uniek maar zorgt ook tegelijkertijd voor minder plastic en meer gelijke kansen. Door oude materialen te hergebruiken dringen we samen actief de hoeveelheid plastic in onze wereld terug. Daarnaast krijgen de makers van de Coop Ragbag op deze manier een eerlijke kans op inkomen en een beter bestaan.  

Meer suggesties?

Heb jij een suggestie voor onze organisatie of een tip waarmee we verspilling kunnen tegengaan? Wij horen heel graag van je! Stuur een e-mail naar communicatie@coop.nl.