0
Winkelmand
Header sla wortels bewaren

Sla bewaren en bereiden

Zonder twijfel is sla de meest gegeten groente in Nederland. Vrijwel overal mee te combineren en heerlijk voor de variatie. Leg sla op je sandwich, in je salade of gewoon naast een stuk vlees of vis. Denk aan kropsla, ijsbergsla of Romeinse sla. Maar is sla echt gezond? En hoe kan je sla eigenlijk het beste bewaren?

Soorten sla

Het aanbod van sla in de supermarkt is tegenwoordig erg groot. Maar wist je ook dat sla verschillende smaken heeft? Denk aan een nootachtige smaak, een kruidige smaak of juist een grondsmaak. Wij hebben een aantal van de meest gekozen sla voor jou op een rijtje gezet:

  • IJsbergsla: gekrulde en knapperige bladeren. De smaak is fris en neutraal.
  • Kropsla of botersla: zachte bladeren en een kruidige smaak.
  • Veldsla: frisgroene en lepelvormige bladeren. De smaak is zacht en nootachtig.
  • Rucola: losse bladeren met een nootachtig en pittige smaak.
  • Romeinse sla: stevige structuur en een licht zoete smaak.
  • Spinazie: donkergroene bladeren met een zachte smaak.

Is sla gezond?

Natuurlijk is sla gezond! Maar hoe gezond is sla precies? Vergeleken met bloemkool is sla helaas geen vitaminebom. De kunst is om te variëren met sla en te combineren met andere groente. Je kunt bijvoorbeeld sla, dat nitraatrijk is, het beste combineren en afwisselen met nitraatarme groente zoals bloemkool, broccoli of wortels. Nitraat kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar het positieve effect van groente op de gezondheid is groter dan de mogelijke slechte effecten van nitraat. Voldoende variatie is ook om die reden aan te raden.

Hoe moet ik sla schoonmaken?

Het is belangrijk om sla voor gebruik eerst goed te wassen. Op rauwe groente kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Ook kan er nog wat achtergebleven zand tussen de bladeren zitten. Bij voorverpakte sla kan het daarom ook geen kwaad om deze nogmaals te wassen.

IJsbergsla  naturel product photo

IJsbergsla naturel

200 g

1,00
0
Ijsbergsla product photo

Ijsbergsla

1 stuk(s)

1,09
0
Rucola product photo

Rucola

75 g

1,00
0
Gemengde slamelange product photo

Gemengde slamelange

125 g

1,49
0

Hoe moet ik sla bereiden?

Vaak eet je sla rauw, maar eigenlijk kan je alle sla goed mee koken, stomen, roerbakken. Een stevige sla kan je zelfs op de grill bereiden. Als je de sla niet rauw eet is de gemiddelde kooktijd van sla vijf minuten. Sla is dus gemakkelijk en snel te bereiden. Uiteraard afhankelijk van welk soort sla je bereid.

Recepten met sla

Je kunt met de sla dus heel gevarieerde recepten bereiden. Hieronder een aantal lekkere recepten met sla om je te inspireren: 

Hoe moet je sla bewaren?

De houdbaarheid van sla is gemiddeld maar 2 dagen. Afhankelijk of het rauw is of gekookt. Gekookte sla is namelijk iets minder lang houdbaar dan rauwe sla. Ook afhankelijk of er al dressing over de sla heen met dressing of zonder. Denk ook aan verse sla. Dat blijft meestal wat langer houdbaar dan voorgesneden sla. Ook is sla niet geschikt om in te vriezen. De smaak en textuur gaan bij het invriezen helaas verloren. Kortom, sla kan je niet te lang bewaren.

Handige tips voor het bewaren van sla

Een tip bij het bewaren van een krop sla: Snijd een dun plakje van de onderkant af en zet de krop in een kommetje water in de koelkast. Voor het bewaren van voorverpakte sla: Verplaats de sla in een glazen kom en leg er een paar stukken keukenpapier op. Eventueel afdekken met vershoudfolie. Het keukenpapier absorbeert het vocht waardoor de blaadjes minder snel bruin worden!

sla recept

Meer recepten met sla

Je kunt sla goed combineren met groenten, fruit, of met proteïne zoals kip of een ander stukje vlees. Daarnaast is het lekker op een broodje hamburger, op de barbecue of als bijgerecht. Wat ga jij maken? 

Bekijk recepten