0
Winkelmand
header sperziebonen bewaarwijzer

Sperziebonen bewaren en bereiden

Sperziebonen staan ook bekend als prinsessenbonen, herenbonen, slabonen en Franse bonen. Dit zijn allemaal dezelfde frisgroene boontjes. Je eet ze met peul en al. Sperziebonen hebben een typische bonensmaak. Je kunt ze natuurlijk koken, maar verwerkt in een lekker roerbak- of stoofgerecht zijn ze ook heerlijk. Of wat dacht je van een salade met boontjes? Ze zijn in veel gerechten te verwerken. Ideaal!

Zijn sperziebonen gezond?

Sperziebonen zitten vol met vezels, antioxidanten, vitamines en voedingsstoffen. Ook bevatten ze weinig calorieën. In sperziebonen komt een natuurlijke gifstof voor. Deze stof heet lectine. Door deze giftige stof kun je sperziebonen niet rauw eten en moeten ze altijd eerst gekookt worden.

Waar moet ik op letten bij het kopen van sperziebonen?

Bij aankoop horen sperziebonen stevig en mooi lichtgroen van kleur te zijn. Verse sperziebonen moeten een frisse geur hebben en moeten makkelijk te breken zijn.

Sperziebonen product photo

Sperziebonen

500 g

1,89
0
g'woon Gebroken bonen product photo

g'woon Gebroken bonen

450 g

0,75
0
Sperziebonen product photo

Sperziebonen

400 g

2,09
0
g'woon Sperziebonen heel product photo

g'woon Sperziebonen heel

800 g

1,39
0

Hoe moet je sperziebonen schoonmaken?

Sperziebonen zijn te koop in pot, blik of diepgevroren uit het vriesvak in de supermarkt. In dat geval kun je ze direct bereiden zonder ze eerst schoon te maken.

De verse boontjes steken er qua smaak toch wel met kop en schouders bovenuit. Je moet ze dan alleen nog wel schoonmaken. Was de boontjes eerst onder de koude kraan en snijd vervolgens aan beide kanten de puntjes eraf. Trek er met het verwijderen van de punten ook eventueel aanwezige harde draden langs de boon mee af. Wil je de boontjes in een wokgerecht verwerken? Snij de sperziebonen dan wat kleiner. Je hoeft ze dan niet eens te koken, maar kunt ze direct roerbakken.

Hoe moet je sperziebonen bereiden?

Sperziebonen kun je ook goed stomen, roerbakken, in een salade verwerken of grillen. De kooktijd ligt tussen de 12 en 15 minuten. Afhankelijk van hoe zacht je ze wilt hebben en of je er daarna nog iets anders mee gaat doen. Als je sperziebonen meteen na het koken laat schrikken onder koud stromend water, behouden ze hun mooie groene kleur. Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen. Anders hebben ze nog onvoldoende smaak.

Recepten met sperziebonen

Sperziebonen zijn fijne toevoeging aan het hoofdgerecht. Zo kun je denken aan deze sperziebonenpakketjes met parmaham en kruidige yoghurtsaus of een lekkere aardappelschotel met sperzieboontjes en braadworst. Fan van pulled chicken? Probeer dan eens dit recept met rijst en boontjes! Met welk recept duik jij vanavond de keuken in?

Hoe moet je sperziebonen bewaren?

Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor het invriezen om de kleur en textuur te behouden. Koel ze daarna af onder ijskoud water en laat de groente afdruipen in een vergiet. Hierna stop je de sperziebonen in een luchtdicht diepvrieszakje en bewaar je ze in de vriezer. Ontdooi de sperziebonen in kokend water voor gebruik.

sperziebonen recept

Meer sperziebonen recepten

Iedereen kent de klassieker wel: gebakken aardappeltjes, stukje vlees of vleesvervanger en sperziebonen. Maar wist je dat je nog veel meer kan doen met deze populaire boon? Ze zijn lekker in wokgerechten, quiches en salades. Of maak sperziebonen als voorgerecht, bij elkaar gebonden met een strikje van spek. Lekker! 

Bekijk recepten