0
Winkelmand
header spitskool bewaarwijzer

Spitskool bewaren en bereiden

Spitskool heeft, zoals de naam het al zegt, een spitse vorm met een zachte smaak. Deze kool is net wat frisser en sappiger van smaak dan witte kool. Je kunt alle kanten op met spitskool. Zo kan je het onder andere koken, stoven, smoren en roerbakken. Maar hoe kun je spitskool het beste bewaren? En in welke recepten kun je spitskool gebruiken? Dat lees je hier.

Is spitskool gezond?

Of spitskool een gezonde keuze is? Absoluut! Spitskool bevat per 100 gram maar liefst 86% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine K. Goed voor sterke botten dus. Verder bevat de kool héél veel vitaminen (B1, B2, B6, B11 en K en C) en mineralen (magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, koper en zink). Met spitskool kom je de winter dus wel door.

Waar moet je op letten bij het kopen van spitskool?

Wil je weten of spitskool vers is? Je kunt dan op een aantal dingen letten. Een goede spitskool voelt stevig aan, heeft een neutrale geur en is groen. Als de kool verkleurd is of zacht aanvoelt, kun je deze beter niet kopen.

Coop Stamppot andijvie spitskool product photo

Coop Stamppot andijvie spitskool

400 g

1,99
0
Spitskool product photo

Spitskool

1 stuk(s)

1,39
0

Wanneer is spitskool in seizoen?

Spitskool komt in de lente, zomer en winter uit Nederland. Het wordt als één van de weinige kolen een echte zomergroente genoemd. Gelukkig is deze duurzame groente het hele jaar verkrijgbaar!

Hoe moet je spitskool schoonmaken?

Allereerst haal je de buitenste bladeren van de kool af. Verwijder het harde deel van de stronk aan de onderkant en snijd hem in vieren of zessen. Spoel de kool daarna goed af met water in een vergiet. Zo weet je zeker dat al het zand en vuil er tussenuit is.

Spitskool koken, roerbakken of wokken?

Wil je de spitskool koken? Plaats de spitskool dan in een pan met ruim water en kook het in zo’n 8 - 12 minuten gaar. Verwerk je de spitskool in een soep? Dan is de kooktijd 5 - 7 minuten.

Nog lekkerder dan spitskool koken is spitskool roerbakken of wokken! Feitje: roergebakken spitskool bevat meer vitamines dan gekookte spitskool. Ook laat het geen koolgeur achter én is het beter verteerbaar. Snijd de spitskool fijn, verhit wat olie in de pan en wok, roerbak of bak de kool in 5 - 7 minuten gaar. Voeg wat ui, paprika, prei en kruiden toe et voilà: de basis voor jouw nasi is klaar!

Overheerlijke spitskool recepten

In de Nederlandse keuken wordt spitskool veel gekookt, maar je kunt spitskool op veel manieren bereiden. Spice-up-your-spitskool met deze recepten:

Hoe kan je het beste spitskool bewaren?

Spitskool kun je een lange tijd goed houden. In de koelkast kun je de kool ongeveer een week bewaren. Net als vele andere groenten kun je spitskool tot 1 jaar in de vriezer bewaren. Kook deze dan wel eerst 2 - 4 minuten voor. Bereidde spitskool kun je 2 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden in de diepvries.

spitskool recept

Meer spitskool recepten

Met spitskool kan je heerlijke gerechten op tafel zetten, zoals stamppot, bami, ovenschotels en zelfs hartige taarten! Combineer en varieer eindeloos met deze lekkere kool. Laat je verrassen door onze recepten en probeer uit!

Bekijk recepten